Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rudolf Anschober

Austrijski ministar zdravlja podnio ostavku: Ovo je najteža kriza u zadnjih 100 godina, ne želim se uništiti

Foto: Snježana Herek
1/3
13.04.2021.
u 11:45

Anschober je govoreći o svom zdravstvenom stanju rekao kako je „previše radio“ i da ga je „snaga napustila“, jer nije imao gotovo ni jedan slobodan dan za odmor.  Dodao je kako je u ožujku završio u bolnici zbog kolapsa, a prošli utorak ponovno zbog problema s krvotokom.

Usred pandemije koronavirusa austrijski ministar zdravlja Rudolf Anschober iznenadno je u utorak objavio u svom osobnom objašnjenju danom u Ministarstvu zdravlja socijalne skrbi, zdravlja, njege i zaštite potrošača u Beču da podnosi ostavku iz zdravstvenih razloga.

Emotivno, gotovo plačnim glasom Anschober je uvodno rekao kako je za njega „posljednjih 15 mjeseci na ministarskoj dužnosti bilo kao 15 godina“ dodavši: „Najteža zdravstvena kriza posljednjih stotinu godina je život svih nas i moj osobno potpuno promijenila, ali i politiku, a od ministarstva zdravlja napravila je pandemijski upravljački centar.“

„Pokušao sam dati sve od sebe i svim raspoloživim snagama preuzeti odgovornost“, istaknuo je Anschober pobrojavši uspjehe, ali i pogreške njegova ministarstva. 

„Ali svi prave pogreške, jer sve je novo i nitko nije bio pripremljen na ovakvu pandemiju“, ustvrdio je. Napomenuo je  kako ga je posebno pogodilo kada je u trećem valu širenja zaraze koronavirusom u studenome prošle godine morao dobiti policijsku zaštitu zbog prijetnji smrću njemu i njegovima najbližima.

Anschober je govoreći o svom zdravstvenom stanju rekao kako je „previše radio“ i da ga je „snaga napustila“, jer nije imao gotovo ni jedan slobodni dan za odmor.  Dodao je kako je ožujku završio u bolnici zbog kolapsa, a prošli utorak ponovno zbog problema s krvotokom.

„Raste mi šećer, tlak, imam početak tinitusa i loše krvne nalaze“, napomenuo je Anschober koji je potom, kako je rekao, uvidio da su liječnici u pravu i da mora „sam za sebe povući kočnicu“. Ispričao je kako je prije devet godina imao i „burnout“, što sada nije slučaj, ali da je nakon drugog kolapsa prošli tjedan odlučio podnijeti ostavku.

„Ne želim se uništiti“, istaknuo je  Anschober napomenuvši kako nije kao ministar zdravlja u vrijeme teške pandemije u mogućnosti uzeti si odmor kao što su mu to preporučili liječnici.

„Republici je potreban ministar zdravlja koji je sto posto fit i može dati sve od sebe“, konstatirao je. Napomenuo je kako se u trećem valu širenja zaraze često osjećao prepušten sam sebi i „usamljen“, aludirajući pritom na ostale članove vlade. Svojim „Zelenima“ zahvalio je na svekolikoj pomoći, posebno potkancelaru Werneru Kogleru koji će ga mijenjati do ponedjeljka, kada će pred austrijskim predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom prisegnuti novi austrijski ministar zdravlja i socijalne skrbi. O kome je riječ, još je tajna, ali očekuje se više informacija sljedećih dana.

Također je posebnu zahvalu Anschober uputio bečkom gradonačelniku Michaelu Ludwigu koji, kako je rekao, razumno i odgovorno postupa, što je i jučer pokazao produživši lockdown u Beču do 2. svibnja. 

Svojem nasljedniku ili nasljednici, ali i svima odgovornima u državi, Anschober je poručio da „ne podcjenjuju pandemiju opasnog koronavirusa i njegovih još opasnijih i zaraznijih mutacija“. Zahvalio je također svim Austrijancima na podršci i potpori. Primjetno je također bilo da u svojim zahvalama Anschober nije spomenuo svojeg koalicijskog partnera, „narodnjačkog“ kancelara Sebastiana Kurza.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Navaljni
Navaljni
12:16 13.04.2021.

Tako. Vidiš da vi možete prenijeti vijesti iz susjedstva, a da nije s istoka

IL
ilustrator
12:39 13.04.2021.

kao i svi zeleni, kao i svi crveni brzo se umore. sve teoretičari,salonski parolaši. hoćemo, živio i dole!

DU
Deleted user
14:52 13.04.2021.

Ode nesposobnjaković... Još bi i da ga žalimo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije