Naslovnica Vijesti Svijet

Ministar unutarnjih poslova: Čin u Halleu je sramota za Njemačku

Napadač je pokušao nasilno otvoriti vrata sinagoge u Halleu u kojoj se u tom trenutku nalazilo pedesetak vjernika koji su ovdje slavili praznik Jom kipur.
10. listopada 2019. u 18:07 2 komentara 258 prikaza
Konferencija ze medije o napadu u Halleu
Foto: Hendrik Schmidt/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Njemačko državno tužiteljstvo okarakteriziralo je jučerašnji napad na sinagogu u Halleu kao teroristički napad a ministar unutarnjih poslova Njemačke Horst Seehofer najavio je u četvrtak bolju zaštitu Židova u Njemačkoj.

Miro Kovač Kovač osudio antisemitski napad u Halleu 'U Njemačkoj, za razliku od Hrvatske, nema suludih usporedba'

„Ono što smo jučer doživjeli je čisti terorizam. Na temelju onog što nam je trenutno poznato, 27-godišnji počinitelj Stephal Balliet je namjeravo počiniti pokolj u sinagogi u Halleu“, rekao je u četvrtak glavni državni odvjetnik Peter Frank u Karlsruheu.

Njemačka ministrica pravosuđa Christine Lambrecht izjavila je kako je napadač u svom automobilu prevozio veću količinu oružja te četiri kilograma eksploziva. Ona je rekla da je Stephan Balliet djelovao iz „antisemitskih i radikalno desnih“ pobuda.

Napadač je pokušao nasilno otvoriti vrata sinagoge u Halleu u kojoj se u tom trenutku nalazilo pedesetak vjernika koji su ovdje slavili praznik Jom kipur.

Napad u Halleu 'NAPAD KRAJNJE DESNICE' Napad u Halleu bio je antisemitski, ubojica snimao pucnjavu

Pošto je mu to nije pošlo za rukom, nakon toga je na ulici i u jednoj obližnjem lokalu ubio jednu ženu i jednog muškarca. Uhićen je kasnije nakon višesatne potjere. Njemu se zasad pripisuje dvostruko ubojstvo te pokušaj ubojstva u devet slučaja.

Prema riječima glavnog tužitelja, napadač je direktnim prijenosom napada i manifestom pokušao ostvariti isti utjecaj na istomišljenike diljem svijeta kao i napadač na džamiju u Christchurchu na Novom Zelendu.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) rekao je u četvrtak kako je čin u Halleu „velika sramota“ za Njemačku.

Njemačka: pucnjava ispred sinagoge u Halleu Privedena jedna osoba Pucnjava kod sinagoge u Njemačkoj: Dvije osobe ubijene, pojavila se snimka

„Tako nešto se nakon Drugog svjetskog rata ne bi smjelo dogoditi. Njemačka je nakon holokausta dala obećanje ‚Nikad više‘“, rekao je Seehofer.

On je najavio i intenzivniju zaštitu židovskih objekata u Njemačkoj.

„Mi moramo pogledati istini u oči i sami sebi priznati da je opasnost od antisemitizma i desnog ekstremizma velika“, rekao je Seehofer.

On je kao i njegov stranački kolega i bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann, desno-populističku Alternativu za Njemačku (AfD) optužio da svojom retorikom mržnje prema strancima stvara podlogu za ovakve napade.

VIDEO Pucnjava ispred sinagoge u Halleu

Njemačka kancelarka Angela Merkel je prije toga izrazila šokiranost počinjenim napadom i izrazila solidarnost sa židovskom zajednicom u Njemačkoj.

„Mi smo sretni zbog svake sinagoge i svakog oblika židovskog života u Njemačkoj“, rekla je Merkel.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • master58:

    Iabjeglice samo slati u Njemacku,Merkelova ih zeli pa neka ona sa njima deveri