Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar Tolušić prisustvovao potpisivanju 49 ugovora za ulaganje u jedinice lokalne uprave

Fondovi EU koji su nam na raspolaganju pružaju nam priliku da obnovimo i izgradimo sve ono što nismo mogli prethodnih godina jer općine nisu imale novca za takve investicije. To su ulaganja u budućnost, u živote naše djece i opstanak hrvatskih ruralnih područja, rekao je
20. svibnja 2019. u 20:47 7 komentara 522 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prisustvovao je u ponedjeljak u Vodicama potpisivanju 49 ugovora za financiranje lokalne infrastrukture u jedinicama lokalne uprave, vrijednih 235 milijuna kuna, a potom je otvorio 3. Hrvatski ruralni parlament, trodnevnu manifestaciju koju organizira Ministarstva poljoprivrede i Hrvatska mreža za ruralni razvoj.

Ministri u Otoku Ministri u Otoku: 'Da se ovako ulagalo prije pet ili deset godina, danas bi situacija sigurno bila puno bolja'

Prilikom potpisivanja ugovora o ulaganjima u infrastrukturu jedinica lokalne uprave, Tolušić je rekao kako Program ruralnog razvoja nije namijenjen isključivo ulaganjima u poljoprivrednu proizvodnju, farme, plastenike, mehanizaciju već i izgradnju lokalne infrastrukture i pratećih sadržaja bitnih za selo, kako bi ono postalo poželjno mjesto za život.

"Cilj nam je osigurati što bolje uvjete za život u ruralnim zajednicama i potaknuti ostanak stanovništva na područjima koja su izložena depopulaciji. Fondovi EU koji su nam na raspolaganju pružaju nam priliku da obnovimo i izgradimo sve ono što nismo mogli prethodnih godina jer općine nisu imale novca za takve investicije. To su ulaganja u budućnost, u živote naše djece i opstanak hrvatskih ruralnih područja", rekao je.

Tomislav Tolušić i Damir Krstičević Sukob interesa Povjerenstvo Tolušiću poslalo kako prijaviti nekretninu, bez postupka protiv Krstičevića

Dodao je kako su procedure za EU natječaje pojednostavljene, skraćeni rokovi obrade projekata te unaprijeđena komunikacija na svim razinama. Istaknuo je i kako su od početka korištenja Programa ruralnog razvoja do danas korisnici imali na raspolaganju 16,8 milijardi kuna, od čega je ugovoreno čak 12 milijardi kuna. Kroz ovu mjeru do danas je ugovoreno 1.011 projekata.

Ugovore je u ime Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisala ravnateljica Matilda Copić. 

Tom mjerom se financiraju se ulaganja u poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, razvoj ruralnog gospodarstva, poticanje društveno-ekonomske održivosti sufinanciranjem ulaganja izrade kvalitetnih lokalnih strateških dokumenata, rekonstrukcije i izgradnje cestovne i komunalne infrastrukture, izgradnje objekata namijenjenih predškolskom odgoju, kulturnim i društvenim aktivnostima te širenju sportsko-rekreacijskih sadržaja. Time se stvaraju preduvjeti za poticanje društveno-gospodarskog rasta i zaustavljanje depopulacijskog trenda. 

Obiteljska kuća ministra Tomislava Tolušića u Virovitici Sporni kvadrati Ovo je kuća zbog koje je Tomislav Tolušić pod povećalom javnosti

Na 3. Hrvatskom ruralnom parlamentu, na kojemu su jedna od tema i tzv. pametna sela, ministar Tolišić je rekao kako su to sela koja svoje resurse troše na optimalan način, ne ugrožavaju prirodu, imaju živo gospodarstvo, atraktivna su za život, brinu se o djeci, ženama i posebnim skupinama stanovništva te ih ljudi rado posjećuju.

"U takvom selu bih ja želio živjeti. Od vas koji ste se okupili na ruralnom parlamentu želim čuti kako bi Siverić ili bilo koje drugo selo trebalo izgledati 2025. godine. Ideje su često i važnije od novaca".

Oko 300 sudionika skupa raspravljat će kroz deset terenskih radionica i o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020. godine te Strategiji poljoprivrede i ribarstva za novo programsko razdoblje 2021. - 2027. godine.

Albert Varga iz Hrvatske mreže za ruralni razvoj pozvao je okupljene da na kraju skupa donesu zajedničke zaključke o razvoju sela, a saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev rekla je kako se nada da će ti zaključci doći na raspravu i u saborske klupe.

meteorologinja Nove TV
Ana Bago Tomac otkriva kakva nas prognoza očekuje do kraja ljeta: 'Zaista se bojim da bi se taj trend mogao nastaviti'
PD
Testiramo i educiramo o zaštitnoj opremi, a u ponudi imamo više od 10.000 proizvoda
  • samojakonemapredaje:

    Kamo srece da je i Zokijeva Vlada znala iskoristavati EU fondove, danas bi Slavonija bila.puna mladosti

  • Nikola Turajlić-jaružalo:

    Ne samo da EU dotacije padaju sa Neba, već ih prate i luksuzne Mečke i slične zvjerinje na četiri točka. O dobri naš Hrvatski Bogo najveća Ti hvala i slava što si omogućio vjerodomoljubnim dvonožnim glodarima iz svojeg najvjernijeg stada ... prikaži još! da glodju punim ustima mrsne dotacije, jer su već oglodali do kostiju hrvatsku državnu ragu. Jedva smo se riješili tamnicve naroda, ali grobnice naroda nećemo nikada, jer će se u ovoj sahraniti najvjernije Božije stado.

  • branka1958:

    Izbori su u nedjelju pa su odjednom nasli silnu lovu