Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TERORIZAM

Ministar: Srbija nema nikakve veze s napadačem na džamije u Christchurchu

16.03.2019.
u 14:40

Histerično dovođenje Srbije u vezu s masovnim ubojstvom u petak na Novom Zelandu moglo bi potaknuti odmazdu i staviti Srbima metu na čelo, upozoravaju u subotu analitičari u Beogradu

Histerično dovođenje Srbije u vezu s masovnim ubojstvom u petak na Novom Zelandu moglo bi potaknuti odmazdu i staviti Srbima metu na čelo, upozoravaju u subotu analitičari u Beogradu, dok ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović tvrdi da napadač iz Christchurcha nema nikakve veze sa Srbijom, ali da sve njezine sigurnosne službe vode računa o sigurnosti svih građana.

Profesor beogradskog Fakulteta za sigurnost Zoran Dragišić ocijenio je za subotnje Večernje novosti kako teroristički napad na Novom Zelandu "stavlja Srbe i Srbiju u negativan kontekst", zbog čega "postoji opasnost od terorističkih napada i na tlu Srbije i Republike Srpske". Taj list na naslovnici subotnjeg broja uz naslov "Susjedi nas uvlače u masakr na Novom Zelandu" piše kako veleposlanik BiH za Australiju i Novi Zeland, te pojedini mediji u Hrvatskoj i neki kosovski dužnosnici "okrivljuju srpski nacionalizam" dovodeći ga u vezu s ubojicom uhićenim zbog ubojstva u dvije džamije u Christchurchu.

"Iako ne postoji ništa što bi upiralo prstom na Srbe i Srbiju kada je riječ o povezanosti s počiniteljima masakra na Novom Zelandu i iako ne postoji ništa što u srpskoj tradiciji ukazuje na ponašanje čak i blisko terorizmu, u petak je bilo pokušaja da se sve to poveže i još jedanput Srbi prikažu kao 'loši momci'", pišu Večernje novosti.

"Ako se krene s histeričnim napadima na Srbe i Srbiju, bojim se da nam se crta meta na čelu", kaže Zoran Dragišić, uvjeravajući istodobno da "sigurnosne službe dobro rade svoj posao". Komentirajući te ocjene i mogućnost odmazde ili terorističkog napada na teritoriju Srbije, srbijanski ministar unutarnjih poslova niječe vezu uhićenog napadača sa Srbijom, ali sugerira da je potreban oprez.

"Napadač nema nikakve veze sa Srbijom, ali naravno da mi vodimo računa o sigurnosti našeg teritorija. Ovo je bezuman čin i velika tragedija koju svatko mora osuditi. To pokazuje da je neophodna ozbiljna suradnja između zemalja kako bi se ovakvi napadi spriječili, bilo gdje u svijetu", rekao je ministar Stefanović za Radio-televiziju Srbije.

Novinske agencije ranije su objavile da se istražuju kontakti koje je Brenton Tarrant "možda uspostavio" tijekom posjeta jugoistoku Europe, kada je - prema podacima bugarskih obavještajaca - prošao kroz Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku.  Beogradski mediji prenijeli su izjavu glavnog bugarskog tužitelja Sotira Cacarova danu u petak na tiskovnoj konferenciji u Sofiji da je, među ostalim, Tarrant boravio u Srbiji u razdoblju od 28. do 30. prosinca 2016. godine. Cacarov je rekao da je novozelandski terorist u to doba bio i u BiH i Hrvatskoj, te da je dvije godine kasnije bio u Bugarskoj.

Hrvatski MUP u subotu je potvrdio da je Tarrant krajem 2016. i početkom 2017. boravio i u Hrvatskoj. Tarrant, optužen da je ubio najmanje 49 ljudi i ranio još desetak u dvije džamije u novozelandskom Christchurchu, objavio je i videosnimku napada u kojem se čuje srpska nacionalistička pjesma iz 90-ih godina. Na svojim je puškama imao ispisana imena povijesnih ličnosti i mjesta iz Bugarske, Srbije i Crne Gore. 

>>Što se dogodilo na Novom Zelandu

Komentara 23

Avatar ehlbert13
ehlbert13
22:59 16.03.2019.

Itekako ima! Priupitaj Tomu grobara iz rusko-srpskoga instituta.

BE
berava
08:29 17.03.2019.

To sto je bio i u Hrvatskoj ima smisla,to znaci da u Hrvatskoj jos uvijek ima cetnika koljaca koji su ovom bolesniku bili uzor za pokolj i masakr.

BL
bljak007
06:13 17.03.2019.

Ima ima, jer je izvršioc velikisrpske Vučičeve politike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije