Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
''Zabrana uglavnom funkcionira''

Ministar je osobno poznavao žrtvu i počinitelja tragedije u Novskoj: ''Teško mi je komentirati''

Zagreb: Ministar Marin Piletić komentirao je ubojstvo u Novskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.09.2022.
u 13:30

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izjavio je u četvrtak da sustav zašite od nasilja u obitelji mora biti učinkovitiji, izrazio je žaljenje zbog femicida u Novskoj i oštro osudio nasilje zbog kojeg je ''još jedna obitelj doslovce uništena“.

Uoči sjednice Vlade ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je novinarima kako mu je teško govoriti o tom slučaju jer je osobno poznavao žrtvu i počinitelja, budući da je bio gradonačelnik Novske.

Kaže kako je Ministarstvo utvrdilo da nije bilo evidentiranih prijavljenih nasilja u obitelji u sustavu socijalne skrbi od 2000. godine, kad je počinitelj imao brakorazvodnu parnicu s prijašnjom suprugom.

Ministarstvo kontinuirano provodi medijske kampanje s glavnim porukom ''ovo je sudbina koju ne biste željeli vlastitoj kćeri“ i jača vlastite kapacitete osposobljavajući djelatnike i stručne suradnike u sustavu socijalne skrbi, navodi Piletić.

Najavio je da će nastaviti provoditi aktivnosti s udrugama civilnog društva i drugima koju su zainteresirani da ta tema "ne bude aktualna samo kada se dogodi tragičan trenutak, nego da svi koji imaju saznanja o nasilju to prijave nadležnim službama".

Piletić je rekao da su za ranije ubojstvo, koje je napravio počinitelj, svi u Novskoj znali, ali zabrana pristupa počinitelja, mjera koju je donijela policija, nije bila evidentirana u sustavu socijalne skrbi.

Na pitanje je li zabrana pristupa dovoljna mjera odgovorio je da očito nije kada se dogodi ubojstvo, ali ta mjera u većini slučajeva funkcionira pa je dobrodošla. Je li ona dovoljna u ovom trenutku ne mogu Vam odgovoriti, kazao je.

Piletić napominje da otprije dvije godine postoji očevidnik kao zajednička platforma Ministarstva pravosuđa i Ministarstva socijalne skrbi, u kojem se evidentiraju sve mjere protiv određenih osoba, ali je presuda za ubojstvo od prije 25 godina „arhivirana na nekom sudu i nije dostupna toj platformi“.

Nije želio komentirati stav voditelja dječje ustanove, koja je primila osuđenog pedofila s obrazloženjem da mu je time dao priliku da se popravi. ''Ne mogu to komentirati. Predložene su izmjene Zakona o radu da se evidentiraju prekršitelji kako ne bi mogli raditi u ustanovama s djecom'', kaže Piletić. 

Video: Majka veganka osuđena na doživotni zatvor

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije