Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIROVINSKA REFORMA

Ministar Pavić zaratio s mirovinicima: Politika ulazi u nadzorne odbore fondova

Marko Pavić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
30.11.2018.
u 06:31

Paket mirovinskih zakona danas na Vladi

Današnju ranojutarnju sjednicu hrvatska bi Vlada trebala otvoriti paketom mirovinskih zakona koji se planiraju izglasati u Saboru do sredine prosinca kako bi 1. siječnja 2019. godine počela njihova primjena. Zakoni predviđaju dizanje radnog vijeka na 67 godina od 2033. godine, nešto blažu penalizaciju prijevremenog umirovljenja od početno planiranog (0,3 posto po mjesecu, 18 posto za pet godina) te slobodan rad svih umirovljenika do četiri sata dnevno uz zadržavanje mirovine.

Po dva člana u fondu

Kad je posrijedi drugi stup, novosti je puno, počevši od temeljne da će osiguranici drugog stupa dobiti pravo na isplatu dodatka na mirovinu bez obveze da se vrate u prvi stup, i to 27 posto dodatka za razdoblje do 2002. godine te 20,25 posto za kasnije uplate.

Nadalje, osiguranici drugog stupa moći će povući 15 posto svoje mirovinske štednje u trenutku umirovljenja, no uz ogradu da će to pravo biti dano samo ljudima čija će mirovina (iz oba stupa) biti 15 posto veća od minimalne mirovine. Moglo bi se pokazati da nitko od radnika čija je plaća bila ispod prosječne u državi neće moći jednokratko uzeti 15 posto štednje.

FOTO: Sindikalisti protiv odlaska u mirovinu sa 67

Marko Pavić
1/24

Promjena će biti i u načinu poslovanja obveznih mirovinskih fondova koji upravljaju sa 100 milijardi kuna mirovinske štednje, zbog kojih bi idućih dana moglo biti žestokih okršaja s moćnim vlasnicima mirovinskih fondova.

– Ići ćemo na povećanje transparentnosti i kontrole. Danas osiguranici nemaju svoje predstavnike u nadzornim odborima mirovinskih društva, zbog čega će Vlada imenovati po jednu osobu koja će štititi interes osiguranika u nadzorni i u revizorski odbor mirovinskih fondova – kaže Pavić.

Bit će to, veli Pavić, stručnjaci koji će zadovoljiti sve uvjete koje će propisati Hanfa, a Vlada će ih imenovati na prijedlog ministra rada.

Druga promjena odnosi se na nadzorne odbore tvrtki čije dionice kupuju mirovinski fondovi. Pavić smatra da se članovi uprava obveznih mirovinskih društava moraju povući iz nadzornih odbora tvrtki, primjerice iz Podravke, Končara...

– U praksi se pokazalo da predsjednici i članovi uprava mirovinskih fondova mogu doći u sukob interesa – kaže Pavić te dodaje da će mirovinci dobiti rok od šest mjeseci da zamijene svoje članove uprava drugim osobama od povjerenja.

Ministra nisu pokolebale kritike da mirovinski fondovi ne bi smjeli ulagati mirovinsku štednju u startupove, početničke tvrtke od njih devet od deset ne dogura ni do tri godine.

Za venture fondove

– Nema govora da će fondovi ulagati u pojedine tvrtke. Zakonski ćemo im omogućiti ulaganje u platforme i venture fondove, a na njima je hoće li tu mogućnost iskoristiti – kaže Pavić.

Specifičnost venture (u prijevodu rizičnih) fondova jest da ulažu u mlade nepoznate tvrtke u nadi da će im donijeti veliku zaradu.

Danas će ministar rada Marko Pavić pred Vladom objasniti i razloge zbog kojih će majkama priznati šest mjeseci staža za svako rođeno dijete, što će im povećati mirovine 2 posto. Žene će morati zadovoljiti minimalne uvjete staža (u prijelaznom razdoblju od 32 godine i tri mjeseca do 35 godina) i godina života za odlazak u mirovinu, na koje će im se dodavati roditeljski staž, ovisno o broju djece.

– Ovime smo htjeli poduprijeti majčinstvo, ali smo otvoreni i prema očevima ako su koristili pretežiti dio rodiljnog dopusta u prvih šest mjeseci života djeteta – kaže Pavić.

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjed protiv mirovinske reforme

Komentara 34

LE
leonarda
07:41 30.11.2018.

majkama priznati šest mjeseci staža za svako rođeno dijete, što će se priznavati i očevima ako su koristili rodiljni dopust, pravo na isplatu dohotka na mirovinu bez obveze vraćanja u prvi stup, povlačenje 15% mirovinske štednje, slobodan rad umirovljenika do 4 sata dnevno??? Sto je loše u ovoj reformi? Pa rješava sva do sad sporna i loše uređenja pitanja..

OB
o_bože_moj
07:48 30.11.2018.

Vidim da neke ovdje jako žulja transparentnost

JU
junakinja
07:51 30.11.2018.

jedan od ciljeva reforme (koji daje mogućnost povlačenja sredstava iz drugog stupa) upravo pruža ljudima da se “pripreme” za odlazak mirovinu, da taj novac mogu iskoristit u neko ulaganje prije odlaska u mirovinu, ili obnovu kuće i slično..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije