Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar najavio manju represiju: Inspektorat za ovo više neće pokretati postupak

Govoreći o unutrašnjem ustroju Državnog inspektorata, Horvat je rekao da će biti formiran središnji ured inspektorata sa sjedištem u Zagrebu, a uredbom o unutarnjem ustroju definirat će se i 5 do 6 područnih ureda te određeni broj ispostava.
22. studenoga 2018. u 13:21 2 komentara 1323 prikaza
Ministar Horvat
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da Vlada objedinjavanjem državnog inspektorata želi smanjiti presiju prema poduzetnicima te da će "represivna metodologija biti daleko manja nego sada".

radnica trgovina česte zlouporabe Iduće godine kreće pojačan nadzor ugovora o radu na određeno vrijeme

Vlada je na sjednici u četvrtak u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog zakona o Državnom inspektoratu, kojim je predviđeno objedinjavanje poslova iz nadležnosti 17 inspekcija unutar osam ministarstva.

Tržišnu i rudarsku inspekciju, inspekciju opreme pod tlakom te inspekciju gospodarenja otrovnim kemikalijama Državni inspektorat preuzima od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, sanitarnu inspekciju od Ministarstva zdravstva, veterinarsku, poljoprivrednu, lovnu, šumarsku te fitosanitarnu inspekciju od Ministarstva poljoprivrede, turističku inspekciju od Ministarstva turizma, energetsku inspekciju, inspekciju zaštite okoliša, inspekciju zaštite prirode te vodopravnu inspekciju od Ministarstva zaštite okoliša i energetike, inspekciju rada od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, a građevinsku inspekciju od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

"Vlada želi ovom reformskom mjerom smanjiti inspekcijski pritisak odnosno presiju spram hrvatskih poduzetnika i boljom koordinacijom doći do manjeg broja inspekcijskih nadzora", izjavio je Horvat na novinskoj konferenciji nakon sjednice Vlade.

Ilustracija Marić opravdava inspektore More štede, udar na kontinent: 'Zatvaranje lokala je ludost'

Ključnim je istaknuo uvođenje nove represivne metodologije.

"Nova represivna metodologija bit će daleko manja, tako da ćemo omogućiti inspektorima u samom trenutku provedbe inspekcijskog nadzora da za one nedostatke koje uoče, a mogu se ukloniti ili riješiti u samom trajanju inspekcijskog nadzora, ne izdaju nikakva upravna rješenja, odnosno ne pokreću prekršajni postupak. Isto tako, ako se ustanovi za dio takvih prekršaja da neće moći biti otklonjeni u samom procesu provođenja inspekcijskog nadzora, izdavat će se rješenja. Ali, budu li ti nedostaci otklonjeni do trenutka izdavanja rješenja ili do njegove pravomoćnosti, smatrat će se da je problem riješen", rekao je Horvat.

Kako navodi, obavljanje inspekcijskih poslova unutar jedinstvenog tijela dovesti će do odgovarajuće koordinacije, učinkovitijeg obavljanja inspekcijskih poslova, posljedično do manjeg broja nadzora te ujednačavanja postupanja inspekcija.

Govoreći o unutrašnjem ustroju Državnog inspektorata, Horvat je rekao da će biti formiran središnji ured inspektorata sa sjedištem u Zagrebu, a uredbom o unutarnjem ustroju definirat će se i 5 do 6 područnih ureda te određeni broj ispostava.

Na upit hoće li se inspekcije najavljivati poduzetnicima, Horvat je rekao da za određeni broj i karakter inspekcijski nadzora hoće a, za određeni ne.

Rušenje terase u Karlovcu Poduzetnikov odgovor karlovačkoj vlasti Ljutit srušio svoje terase kafića i fontanu

"Onoga trenutka kada netko tko će pripremati inspekcijski nadzor donese odluku da bi se prethodnom najavom mogli neki elementi inspekcijskih nadzora anulirati ili eliminirati, takvih najava neće biti, a kada su to redovne inspekcije i nadzori inspektorima će biti dana mogućnost da svoj dolazak najave", rekao je Horvat. 

Odgovarajući na upit tko će biti na čelu inspektorata, Horvat je rekao da Vlada ne komunicira ime osobe.

"Mi u ovom trenutku definirani stav o tome tko će voditi Državni inspektorat nemamo", ustvrdio  je.

S obzirom da bi se s primjenom zakona trebalo započeti 1. travnja iduće godine, Vlada je u četvrtak donijela i odluku o osnivanju radne skupine za pripremu početka rada Državnog inspektorata u kojoj će biti državni dužnosnici iz resora inspekcija koje se objedinjavaju. Na njegovom čelu bit će ministar gospodarstva.

Sredstva vezana uz preuzimanje 1.462 službenika, koja su procijenjena na 337,5 milijuna kuna u 2019., te 334,9 milijuna kuna u 2020. godini već su osigurana u državnom proračunu.

Pokušali prevariti građevinsku inspekciju propao im plan Izgleda li vam uvjerljivo? Ovako su htjeli prevariti građevinsku inspekciju

No, Vlada je na sjednici podnijela amandman na originalni prijedlog proračuna za 2019. godinu, vezan uz Državni inspektorat, s obzirom da se predlaže stupanje na snagu Zakona o državnom inspektoratu od 1. travnja, a ne 1. siječnja iduće godine, dok je iznos za plaće inspektora u originalnom prijedlogu proračuna predviđen za cijelu godinu.

Amandmanom se tako predlaže preraspodjela 74,2 milijuna kuna unutar financijskih planova proračunskih korisnika za 2019. na svim resorima na kojima su danas ti inspektori raspoređeni.

President Donald J. Trump  and First lady Melania Trump return to the White House
Nije joj prvi put
Nakon debate kamere su snimile ovo neobično ponašanje Melanije Trump
Advanced Driver Assistance Systems
CVH
Kako funkcioniraju napredni sustavi za podršku vozaču pri upravljanju vozilom (ADAS)?
  • Deleted user:

    rasterati bandu a ne zaposljavati

  • ronyday:

    Trebalo bi napraviti kontrolu svih državnih inspektora. Veliki broj su uhljebi komunjarske mafije, a najbolje se vidi po njihovoj imovini milijunskih vrijednosti.