Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iduće godine kreće pojačan nadzor ugovora o radu na određeno vrijeme

Prekomjerno sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme kod radnika stvara osjećaj nesigurnosti i neizvjesnosti, vezanih ne samo uz egzistenciju, već i planiranje obitelji, školovanje djece ili razvoj karijere, te iseljavanje
15. studenoga 2018. u 12:50 5 komentara 775 prikaza
radnica trgovina
Foto: Thinkstock

Na preporuku pučke pravobraniteljice Lore Vidaković, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava najavilo je u idućoj godini povećanje broja inspekcijskih nadzora ugovora o radu na određeno vrijeme, ali još ne planira promjenu Zakona o radu, priopćili su u četvrtak iz Ureda pučke pravobraniteljice.

Trg bana Jelačića Sve manje radnika Mogu li Hrvati imati plaću 1000 eura? Moguće je pod ovim uvjetima!

Nakon što je Vidaković u izviješću iz 2017. godine upozorila na česte zlouporabe ugovora o radu na određeno vrijeme, Ministarstvo je najavilo pojačavanje inspekcijskog nadzora tih ugovora o radu. Inspektorat sljedeće godine planira nadzor zakonitosti rada na određeno vrijeme obavljati u redovnim i ciljanim akcijskim nadzorima na području cijele Hrvatske.

Božić NEOPOREZIVIH 7500 KUNA Bit će po 1000 kn kao prije, 13. plaća čeka bolje dane

Ministarstvo je u mišljenju Vlade na izviješće iz 2017. godine navelo da će se prema preporuci pravobraniteljice preispitati i postojeći Zakon o radu i njegove odredbe instituta rada na određeno vrijeme i s tim povezanih prekršajnih odredbi.

U priopćenju stoji da Ministarstvo rada, unatoč najavi, nije izmijenilo Zakon o radu niti to planira u 2019. godini, što je ocijenjeno zabrinjavajućim.

Pevec Očekuju dobit 140 mil. Radnicima povećavaju plaće za 1000 kuna: 'Teška vremena su iza nas'

Prekomjerno sklapanje ugovora o radu na određeno vrijeme kod radnika stvara osjećaj nesigurnosti i neizvjesnosti, vezanih ne samo uz egzistenciju, već i planiranje obitelji, školovanje djece ili razvoj karijere, a svakako doprinosi i odluci da posao potraže u drugim zemljama, navodi se u priopćenju.

Pogledajte video: Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • žoržet:

  lora vidaković se zove pučka pravobraniteljica? najljubaznije molim vrlu novinarku ili novinara da točno prenose bar ime osobe s kojom razgovara - to bi bio minimum profesionalne i građanske pristojnosti!!! ovakvim javašlucima se samo ostavlja dojam da i večernji list ... prikaži još! podržava svekoliku potkapacitiranost 'eksperata' u javnom prostoru, iznjedrenih posebice u doba one smijurije od timek-tomekove vlade.

 • gordana93:

  a kada planirate u pojacan nadzor sive ekonomije i svih onih koji rade na crno? dok se u sivoj ekonomiji na napravi reda nema nama naprijed

 • Avatar EUJ
  EUJ:

  Iduće godine kreće pojačan nadzor ugovora o radu na određeno vrijeme jer na domoljubnom balkanu se radnike krade, laže i obmanjuje kao svoje na svome jer imaju Hrvatsku.