Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar Medved: Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću

Dodao je da je u medijima vidio da se Srbija žalila da ih je Hrvatska optužila ih za agresiju, prokomentiravši kratko: "Naravno da su izvršili agresiju na Hrvatsku i da je Hrvatska bila žrtva"
27. lipnja 2018. u 12:13 24 komentara 1278 prikaza
Tomo Medved
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministar branitelja Tomo Medved neprihvatljivim je u srijedu ocijenio sve što je zastupnik srbijanske Radikalne stranke Aleksandar Šešelj, sin osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, izrekao u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe kako bi isprovocirao premijera Andreja Plenkovića, poručivši da se Srbija mora suočiti sa svojom prošlosti i prekinuti s retorikom "koja nigdje ne vodi".

Andrej Plenković ANDREJ PLENKOVIĆ 'Hrvatska želi okrenuti novu stranicu sa Srbijom rješavanjem otvorenih pitanja'

"Ne bih to komentirao, mislim da to nema smisla komentirati. Sve ono što je tamo izrečeno apsolutno je neprihvatljivo i predsjednik Vlade je na najbolji mogući način na mjestu gdje to treba odgovorio", kazao je Medved na novinarski upit nakon sjednice Vlade da prokomentira to što je delegacija Srbije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe poslala prosvjednu notu i zahtjev za hitnim sastankom predsjednici Liliane Maury Pasquier zbog odgovora premijera Plenkovića na Šešeljeve provokacije.

Upitan očekuje li reakciju srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, Medved je kazao da je to na njima što će učiniti te je poručio da se Srbija treba suočiti sa svojom prošlosti.

Aleksandar Šešelj Šešeljev sin Srpski zastupnik uvrijedio Hrvatsku: 'Kad će vratiti teritorij Krajine?'

"To što će oni učiniti, to je na njima. Dakle bitno je da se oni suoče sa svojom prošlošću i prekinu sa svojom retorikom i sa svim tim suludim izjavama, potpuno krivim pristupom. To ne vodi nigdje, moraju se suočiti s prošlošću", kazao je Medved.

Dodao je da je u medijima vidio da se Srbija žalila da ih je Hrvatska optužila ih za agresiju, prokomentiravši kratko: "Naravno da su izvršili agresiju na Hrvatsku i da je Hrvatska bila žrtva".

Tomislav Žigmanov sastanak Vučić i Žigmanov o rješavanju otvorenih pitanja hrvatske manjine u Srbiji

Upitan koliko će ovaj incident pokvariti odnose između Hrvatske i Srbije, ustvrdio je da to ovisi o njima. "Vidite da mi radimo ozbiljno i odgovorno i da ne doprinosimo podizanju tenzija i svađa. Vrlo smo ozbiljni i odgovorni i kad je u pitanju interpretacija i tumačenje istine o novijoj hrvatskoj povijesti. Tu smo vrlo jasni i precizni", kazao je Medved.

Nije želio konkretno odgovoriti ima li pomaka otkada je srpski predsjednik Vučić bio u Hrvatskoj. "Ostavljam vam da zaključite sami", poručio je novinarima.

Plenković: Hrvatska nije zemlja prvog ulaska migranata u EU i želi da se to jasno zna

Tomo Medved
1 / 6
Tomo Medved PROVEDBA NOVOG ZAKONA U pet mjeseci 8490 branitelja zatražilo status ratnog invalida

 

Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Dalmacija
  Dalmacija:

  Srbija je ovog tjedna otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa EU.Zašto ih naša Vlada nije Blokirala?? Samo pričate u prazno. Srbija do 2025 ulazi u EU i prestiže Hrvatsku jer za razliku od nas imaju najveći gospodarski rast u ... prikaži još! regiji.Uustalom, Beograd, Novi Sad i Vojvodina su već ispred Hrvatske. A naši ministri neka mlate praznu slamu.

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Bravo ministre, kulturom protiv nekulture!

 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Čovjek se pita zar su zbilja svi tamo ljudi bez mozga il im paše što slučaju iako i sami znaju da ne odgovara istini ? Kod Kima bar ne dopiru vjesti izvana.