Naslovnica Vijesti Hrvatska

Srpski zastupnik uvrijedio Hrvatsku: 'Kad će vratiti teritorij Krajine?'

Zastupnik srbijanske Radikalne stranke Aleksandar Šešelj upitao je ministricu Pejčinović Burić kada će Hrvatska "vratiti republiku srpsku krajinu ljudima koji su pobjegli od ustaškog noža"
25. lipnja 2018. u 19:43 257 komentara 58057 prikaza
Aleksandar Šešelj
Foto: Srđan Ilić/PIXSELL

Na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u ponedjeljak za vrijeme dok je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kao predsjedateljica Odbora ministara Vijeća Europe odgovarala na pitanja zastupnik iz Srbije je grubo uvrijedio Hrvatsku kazavši kako je Hrvatsku osnovao zločinac i fašist te postavivši pitanje „kad će Hrvatska vratiti teritorij Krajine koji je okupirala“, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Persona non grata Plenković: nismo sigurni da bi dolazak Vulina u Jasenovac bio najbolje rješenje

Zastupnik srbijanske Radikalne stranke Aleksandar Šešelj, sin osuđenog ratnog zločinca i predsjednika stranke Vojislava Šešelja, upitao je Pejčinović Burić kada će Hrvatska "vratiti republiku srpsku krajinu ljudima koji su pobjegli od ustaškog noža", kazao da je Hrvatska tijekom oslobodilačke operacije Oluja okupirala samozvanu rsk, "ubila više od 1000 i protjerala oko 500.000 Srba", kako prenosi Radikalna stranka, a navodi novinska agencija Beta.

Šešelj je u Strasbourgu rekao kako je osnivač Franjo Tuđman "zločinac i neofašist" koji je "odgovoran za najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata" te da je "sramno" što Hrvatska slavi godišnjicu Oluje kao državni blagdan.

Aleksandar Šešelj
1 / 6
Srpska radikalna stranka održala je skup protiv festivala Mirdita - Dobar dan
Ana Brnabić Ana Brnabić: 'Neugodno me iznenadila Jandrokovićeva izjava. Pokušala sam dobiti Plenkovića...'

"Nije nam namjera polemizirati s dotičnim zastupnikom, no kao zastupnicima u Hrvatskome saboru i zastupnicima u Parlamentarnoj skupštini, ne možemo prihvatiti uvrede i neistine koje su izrečene na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. Osuđujemo svaki govor mržnje, posebice temeljen na uvredama i neistinama", kaže se u priopćenju izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u PSVE, Sanja Putica, zatražila je odmah nakon incidenta sastanak kod predsjednice PSVE Liliane Maury Pasquier te apelirala da se ovakva razina komunikacije, iznošenja neistina i uvreda zaustavi u Parlamentarnoj skupštini, a poglavito jer se radi o državi koja predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe.

Putica je ujedno zahvalila Pasquier na zalaganju za unaprjeđenje davno prihvaćenih demokratskih uzusa i parlamentarne rasprave kakvu cijela Europa baštini.

Predsjednica Pasquier je kazala kako je nastup zastupnika iz Srbije bio neprihvatljiv i nije u skladu s poslovnikom PSVE te kako će to prenijeti i voditeljici izaslanstva Srbije u PSVE, navodi se u priopćenju.

Vlada RH Sjednica Vlade Plenković: Očekujem da Srbija nedvosmisleno i oštro osudi Šešelja

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u ponedjeljak na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Strasbourgu gdje je predstavila program i aktivnosti hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe te u svojstvu predsjedavajuće izvijestila o aktualnostima u okviru Odbora ministara, priopćio je MVEP.

Tijekom boravka u Strasbourgu, ministrica Pejčinović Burić održala je niz sastanaka u različitim formatima, prilikom kojih se raspravljalo o mogućoj reformi Vijeća Europe te temama na dnevnom redu Parlamentarne skupštine. Ovom prigodom izražena je spremnost Hrvatske da svojim angažmanom u svojstvu predsjedateljice pridonese dijalogu s ciljem rješavanja otvorenih pitanja.

Ministrica Pejčinović Burić je održala sastanak i s novoizabranom predsjednicom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Lilianom Maury-Pasquier te s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjørnom Jaglandom, s kojim je razgovarala o ključnim pitanjima vezanim za rješavanje aktualnih izazova i budućeg djelovanja Vijeća Europe.

Andrej Plenković i Miro Cerar NAŠE AMBICIJE Plenković otkrio tri glavne vanjskopolitičke točke za iduću godinu
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • Ružni patak:

  Dođi i uzmi debeljko.....

 • Avatar mrkyyy
  mrkyyy:

  Ahah čuj ovog jadnika, kad ćete nam vratit krajinu... ajde faco, dodji si po krajinu

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Hrvatski političari ,na žalost,daju potporu ulasku istočnih susjeda u EU,a oni im ovako vraćaju.... Dragi hrvatski političri koji loše vodite vanjsku politiku... tako vam i treba...