Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAVNA UPRAVA

Ministar Malenica najavio rezove: Broj lokalnih dužnosnika smanjit ćemo za 700

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.04.2020.
u 19:30

Ministar uprave progovorio je i o smanjenju ministarstava, a kojih trenutno ima čak 20.

Kao jedan od glavnih pokazatelja razmjera gospodarskih posljedica epidemije je svakako i broj nezaposlenih, a on je u proteklih mjesec dana porastao za više od 15.000 i sad smo u situaciji kad gotovo 160.000 Hrvata traži posao.

Ujedno, nezaposlenost je na godišnjoj razini porasla prvi put u proteklih sedam godina, a da stvar bude gora - ove godine, čini se, neće nas spasiti sezona. O svemu tome, za RTL Danas progovorio je ministar uprave Ivan Malenica.

Na samom početku otkrio je kako će se država ponijeti prema svojim zaposlenima, odnosno, hoće li biti rezova u ministarstvima, možda i otkaza...

"Vlada i pojedini resorni ministri sudjelovali su na gospodarskom-socijalnom vijeću, kao i na neformalnim sastancima sa socijalnim partnerima. Treba znati da je Vlada pripremljenije ušla u ovu nego prethodnu krizu i nadamo se da će ova situacija dobro proći, tako da pitanje plaća u javnom sektoru još nije stiglo kao tema. Pratimo razvoj situacije, došlo je do popuštanja mjera i gospodarstvo će se oporaviti", rekao je Malenica pa se osvrnuo i na mogućnost zabrane zapošljavanja u državnoj upravi.

"Vlada je na sjednici 2. travnja donijela odluku o zabrani zapošljavanja u javnim službama, osim u zdravstvu i možebitno Ministarstvu financija. Nadamo se da ćemo kroz gospodarske mjere i svibanjski paket potaknuti gospodarsku aktivnost te stabilnost nacije."

Ministar uprave progovorio je i o smanjenju ministarstava, a kojih trenutno ima čak 20.

"To je svakako jedna od stvari o kojima se promišlja, ali po završetku izbora i reformi nove vlade, više će se o tome razmišljati."

Poziva se često na reformu javne uprave kroz smanjenje općina i županija no to nekako nije nikad bio cilj aktualne Vlade.

"Žao mi je što se aktivirala ta tema zbog e-propusnica, koje su spriječile širenje zaraze. Svjesni smo činjenice o broju jedinica lokalne samouprave. Smisao teritorijalnog ustroja trebao bi u prvi plan dovesti kvalitetu usluga koji se pružaju u određenoj jedini lokalne samouprave. Idemo za tim da se poveća kvaliteta, da usluge budu i dostupnije i jednostavnije, a to se može povezivanjem jedinica. Smanjivanje lokalnih dužnosnika bit će, svakako, pogotovo u manjim jedinicama. Ako govorimo o zamjenicima, njih ima oko 700 i to je jedan smjer kretanja. Teško je procijeniti rok kad će se to dogoditi zbog zakonodavnih aktivnosti", istaknuo je Malenica.

Komentara 9

MU
Muzakus
19:48 30.04.2020.

Prijevod, tresla se brda, rodio se mis! Puno premalo, da ne kazem nista.

DU
Deleted user
20:10 30.04.2020.

Prvo će 700 zaposlenika s visokim otpremninama poslati u mirovinu a nova vlada će zaposliti novih 700.

HB
hbhr
19:46 30.04.2020.

najvažniji dio: "Teško je procijeniti rok kad će se to dogoditi zbog zakonodavnih aktivnosti"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije