Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar Krstičević letio u američkom avionu F-16

Damir Krstičević prvi je hrvatski ministar obrane koji je imao prilike letjeti u američkom F-16 i jedan je od rijetkih ministara obrane u svijetu.
24. svibnja 2018. u 09:10 43 komentara 3451 prikaza
Damir Krstičević
Foto: MORH
Pogledajte galeriju 1/8

U duhu strateškog partnerstva i potpore SAD-a Hrvatskoj za ministra obrane Damira Krstičevića organiziran je let u američkom avionu F-16.

Damir Krstičević ušao u kuću slavnih Ratne škole američke Kopnene vojske Veliko priznanje za Hrvatsku i HV Damir Krstičević ušao u kuću slavnih Ratne škole američke Kopnene vojske

"Čast mi je što sam kao ministar obrane imao priliku letjeti u američkom avionu F-16. Ovaj let potvrdio je kako je Hrvatska donijela najbolju Odluku i zrakoplov F-16 bit će jamac stabilnosti i sigurnosti Republike Hrvatske zauvijek", poručio je ministar Krstičević

U sklopu službenog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u posjetu je Nacionalnoj gardi Minnesoti, gdje je 23. svibnja 2018. godine imao prilike letjeti u američkom borbenom zrakoplovu F-16.

U duhu strateškog partnerstva Hrvatske i SAD-a te potpore Sjedinjenih Američkih Država i Nacionalne garde Minnesote Odluci Hrvatske o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F-16, za potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Krstičevića organiziran je let u američkom borbenom avionu F-16 u zrakoplovnoj bazi Nacionalne garde Minnesote „133rd Airlift Wing Base“.

Damir Krstičević
1 / 8
Damir Krstičević

Damir Krstičević prvi je hrvatski ministar obrane koji je imao prilike letjeti u američkom F-16 i jedan od rijetkih ministara obrane u svijetu.

Nakon leta, ministar Krstičević iznio je svoje dojmove: „Čast mi je što sam kao ministar obrane Republike Hrvatske imao priliku letjeti u američkom avionu F-16, koji je zaista moćan zrakoplov. Ovaj let još jednom mi je potvrdio kako je Hrvatska donijela najbolju Odluku i da će zrakoplov F-16 biti jamac stabilnosti i sigurnosti Republike Hrvatske zauvijek.

Zahvaljujem Sjedinjenim Američkim Državama, najvažnijem strateškom partneru Hrvatske na inicijativi i odobrenju. Drago mi je što sam imao priliku vidjeti Ameriku iz kabine F-16. Sada potpuno razumijem nestrpljenje naših pilota da sjednu u kokpite naših F-16, to je izuzetno iskustvo i novo poglavlje za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Damir Krstičević OBLJETNICA GROMOVA Krstičević: Gardijske brigade štit su i ponos Domovinskog rata

Također, zahvaljujem pilotu koji je izveo sjajan let i pružio mi nevjerojatno iskustvo“, istaknuo je Krstičević.

Američki pilot s kojim je letio ministar Krstičević, pripadnik je 148th Fighter Winga iz Nacionalne garde Minnesote, poznatiji kao Bulldogs, pilot s dugogodišnjim iskustvom letenja na višenamjenskom borbenom avionu F-16.

„Ovo je prvi put da sam letio s jednim ministrom obrane i bila mi je čast, bio je izvrstan. Dan je bio jako lijep, imali smo prilike vidjeti i druge avione F-16 u zraku i drago mi je da je hrvatski ministar obrane vidio kakve sposobnosti pruža F-16. Uvjeren sam da će moji kolege iz Hrvatske imati odlično iskustvo s ovim zrakoplovima“, rekao je pilot iz Nacionalne garde Minnesote.

Zapovjednik Nacionalne garde Minnesote, general-bojnik Jon Jensen istaknuo je: „Ovim letom željeli smo ministru Krstičeviću i Hrvatskoj pokazati naše sposobnosti upravljanja zrakoplovom F-16, na što je Nacionalna garda Minnesote jako ponosna. Drago nam je što je Hrvatska izabrala F-16, želim vam dobrodošlicu u klub korisnika zrakoplova F-16.

Čast nam je što je ministar Krstičević došao u službeni posjet Minnesoti i što sam mu kao prijatelj i strateški partner imao prilike pokazati Nacionalnu gardu Minnesote i njezine sposobnosti. Kao članica NATO-a uvijek ćemo poduprijeti Republiku Hrvatsku i Hrvatsku vojsku.“

Damir Krstičević Pred sezonu požara Damir Krstičević i Davor Božinović predstavili vježbu 'SIGURNOST 18' Damir Krstičević OSLOBODILAČKA AKCIJA Krstičević: Operacija Bljesak je bila veličanstvena pobjeda Hrvatske vojske Damir Krstičević Persona non grata Krstičević o Srbiji: Ja sam zatvorio tu temu, mi smo pobjednici
Zagreb: Ministar Božinović najavio donošenje najstrožih mjera u drugom valu koronavirusa
NOVE RESTRIKCIJE
Hrvatska od vikenda pod strožim mjerama: Aktivira se i Arena Zagreb za lakše bolesnike
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
 • Avatar dobry
  dobry:

  E, sad očekujemo vijest da je onaj pingvin Vulin letio u nekoj od onih starih kanti od MIG-ova. Zna rizik je preveliki, ali nema izbora, ako ne želi ostati inferioran našem Ministru Krstičeviću, kolegi mu po tituli...Da vidimo je li ... prikaži još! sposoban i za "muške" stvari, a ne samo olajavati hrvatski narod i državu!?

 • koraknaprijed:

  Legenda,najbolji ministar odbrane i najbolji ministra današnje vlade!

 • Avatar Trica
  Trica:

  I naš voljeni ministar Vulin je letio...............(iz kavane) ,nije platio račun:))