Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko priznanje za Hrvatsku i HV

Damir Krstičević ušao u kuću slavnih Ratne škole američke Kopnene vojske

Damir Krstičević ušao u kuću slavnih Ratne škole američke Kopnene vojske
Foto: MORH
1/5
22.05.2018.
u 18:49

Ratnu školu kopnene vojske SAD-a uspješno je završilo 11 hrvatskih časnika, a trenutno se na školovanju u Carlisle Barracks nalazi jedan časnik OS RH, brigadir Daor Dabo

Damir Krstičević, potpredsjednik vlade i ministar obrane RH prvi je Hrvat koji je doživo čast svečanog prijama u Kuću slavnih međunarodnih polaznika Ratne škole kopnene vojske SAD-a (US Army War College). Krstičević je tu školovan 1998., a običaj je da u Kući slavnih završe polaznici koji u domovini dosegnu funkciju prvog čovjeka vojske ili ministarstva obrane.

Svečanost u čast ministru Krstičeviću održana je u vojnoj bazi Carlisle u Pensilvaniji, kojoj su prisustvovali novi zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general bojnik Jon Jensen, vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Robert Mathers, strani polaznici US Army War Collega, polaznik škole iz Oružanih snaga RH brigadir Daor Dabo.

Krstičević kaže da mu je čast predstavljati Hrvatsku, malu zemlju koja se znatno bori iznad svoje kategorije. Sjetio se kada ga je ministar Šušak poslao na US Army War College, te da ne smije iznevjeriti niti njega niti domovinu. - Povratak u vojarnu Carlisle vratio mi je sjećanja na jednu od najboljih godina u mojoj vojnoj karijeri: na entuzijazam, na rast, na priliku za učenje i rasprave s nekim od najvećih vojnih mislilaca, vođa i kolega iz SAD-a, izjavio je. Krstičević kaže da je tu stekao brojna znanja i vještine i sklopio brojna prijateljstva, a u kasnijoj karijeri iznimno su mu korisna bila znanja i vještine koja je ovdje stekao.

Damir Krstičević ušao u kuću slavnih Ratne škole američke Kopnene vojske
1/13

Snaga i mudrost – moto je US Army War collegea. Ove dvije riječi u potpunosti opisuju filozofiju škole, ona nam zaista daje mentalnu snagu za svladavanje svih profesionalnih izazova i mudrost u donošenju odluka, poručuje Krstičević.

Ratnu školu kopnene vojske SAD-a uspješno je završilo 11 hrvatskih časnika, a trenutno se na školovanju u Carlisle Barracks nalazi jedan časnik OS RH, brigadir Daor Dabo.

Ratna škola kopnene vojske SAD-a je najviša obrazovna institucija Kopnene vojske, osnovana 1901. godine. Pohađali su je američki zapovjednici i dužnosnici poput Dwighta D. Eisenhowera, Georgea S. Pattona i Omara Bradleya, kao i svi najviši časnici u sadašnjoj strukturi Kopnene vojske.

Do sada je u Kući slavnih šezdeset pet međunarodnih polaznika Ratne škole, a među njima i sadašnji predsjednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi, ambasador i bivši ministar obrane Australije Duncan E. Lewis, bivši predsjedavajući vojnog odbora NATO-a danski general Knud Bartels te sadašnji ili bivši načelnici glavnog stožera Kanade, Italije, Mađarske, Austrije, Rumunjske, Češke, Nizozemske, Norveške, Indije, Kolumbije

Ključne riječi

Komentara 104

Avatar Matija22
Matija22
19:02 22.05.2018.

znaju ameri da su Hrvatski vojnici najbolji na svijetu

Avatar Toni Broo
Toni Broo
19:09 22.05.2018.

Matija Babić i njegovi internet trol-vojnici na aparatima.

MI
mica1111
19:37 22.05.2018.

...zanimljivo,a onaj IMBEX ni riječi...do nedavno su ga pljuvali sa prepisivanjem nekakvog seminarskog rada...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije