Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon smjene povjerenstva

Rusak: Moje je pravo pozvati ministra Hasanbegovića na razgovor u Sabor

zlatko hasanbegović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
29.01.2016.
u 16:11

Želimo da obrazloži odluku kojom je promptno smijenio povjerenstvo bez obrazloženja i evaluacije njihova rada na temelju koje bi to možda i mogao učiniti, kaže Sabina Glasovac

Nezavisna zastupnica Gordana Rusak, koja u Saboru čini dio vladajuće većine, sazvala je za idući tjedan sjednicu Odbora za kulturu kojim predsjedava kako bi na njoj saslušala ministra kulture Zlatana Hasanbegovića zbog njegove odluke da prije isteka mandata i bez obrazloženog razloga smijeni Stručno povjerenstvo za neprofitne medije kojem mandat ističe 1. listopada ove godine. Istovremeno, SDP-ovci traže zajedničku sjednicu Odbora za kulturu i Odbora za medije na kojoj bi Hasanbegović obrazložio svoju odluku o smjeni Povjerenstva.

Rusak je sjednicu sazvala za  ponedjeljak u 10 sati s jednom točkom dnevnog reda – rasprava o odluci o razrješenju Stručnog povjerenstvu za neprofitne medije.

Rusak se, kaže, zalaže za dijalog i uvjerena je da ministru neće biti problem obrazložiti svoju odluku.

– Mi naravno ne možemo ukinuti ministrovu odluku, ali ćemo nakon rasprave donijeti stav odbora – kaže Rusak te dodaje da je njezino pravo kao čelnice Odbora za kulturu da pozove ministra na razgovor.

SDP-ova Sabina Glasovac, potpredsjednica Odbora za kulturu, kaže da je njezina stranka uputila inicijativu prema predsjednicima odbora da sazovu sjednicu na koju će pozvati ministra Hasanbegović.

– Želimo da obrazloži odluku kojom je promptno smijenio povjerenstvo bez obrazloženja i evaluacije njihova rada na temelju koje bi to možda i mogao učiniti. Sve je to čudnije kad znamo da u listopadu 2016. ističe mandat povjerenstva i odbori su prava mjesta da progovorimo o toj temi – smatra Glasovac.
Budući da je Odbor za medije, dosad u kvoti oporbe, sada pod predsjedanjem HDZ-ova Andrije Mikulića, postavlja se pitanje hoće li uspjeti SDP-ov plan da se ta zajednička sjednica dva odbora ipak održi. Mikulić kaže da je o tome razgovarao s potpredsjednikom Odbora, SDP-ovim Nenadom Stazićem, ali nije dobio nikakav službeni zahtjev. Ne vidi, tvrdi, razloga da saziva sjednicu jer je ministar postupio na temelju zakonskih ovlasti.

– Kako to nitko nije dizao buku kad su smijenjeni ravnatelj i članovi vijeća HRT-a, a sada se diže buka kada je ministar donio odluku na temelju zakona i nižih akata – pita se Mikulić.

Potpredsjednik Odbora za medije, SDP-ov Nenad Stazić kaže da ne namjerava rušiti autoritet predsjednika odbora.

– Ali sjednica će biti održana na ovaj ili onaj način. Zatražit ću da na sjednicu dođe ministar i da obrazloži zašto je smijenio povjerenstvo, odnosno da kaže zašto stručni ministar stručne Vlade ruši stručno povjerenstvo prije isteka mandata – poručio je Nenad Stazić.

>> Iza harange na mene stoje ideološki komesari i pseudokulturni arbitri

Komentara 128

Avatar ČEPlN
ČEPlN
16:27 29.01.2016.

zato jer su milijuni kroz tzv.nevladine udruge otisle u privatne dzepove. pa to je jasno i onima kojima kao nije jasno

Avatar juricamesko
juricamesko
16:25 29.01.2016.

smijenio ih je po zakonu i ostalim aktima.dovoljno.Sabina navikni se na to.smijenit će vam i rukovodstvo HRT i Radmana i to će mu uz rezanje subvencija raznim pijavicama ili provladinim udrugama biti dovoljno da opravda svoj ministarski mandat.

DU
Deleted user
16:25 29.01.2016.

ima jedna afera sa dodjelom novca nepostojećem portalu ! Malo zagooglati i imate više nego dovoljan razlog smjeniti rasipnike i parazite društva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije