Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar Grlić Radman zahvalio Katoličkoj crkvi na očuvanju hrvatskog identiteta gradišćanskih Hrvata

Možete biti ponosni na to što ste postigli. Hrvatska će, što je i njena Ustavna obveza, skrbiti o Hrvatima izvan Domovine u očuvanju njihovog identiteta, kulture i jezika, kao i manjinskih prava, rekao je ministar Grlić Radman.
13. rujna 2019. u 22:58 3 komentara 388 prikaza
Susret ministra Gordana Grlića Radmana s biskupom Egidijem Živkovićem u Željeznom u Gradišću.
Foto: Snježana Herek
Pogledajte galeriju 1/7

U sklopu svog prvog službenog posjeta Republici Austriji, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, nakon susreta i sastanaka u petak u Beču sa svojim austrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom, austrijskom saveznom kancelarkom Brigitte Bierlein, te zasebno s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku i Odbora za EU Reinholdom Lopatkom u austrijskom Parlamentu i s potpredsjednikom Austrijske gospodarske komore  Richardom Schenzom, posjetio je poslijepodne i Gradišće.

Gordan Grlić Radman i Alexander Schallenberg HRVATSKA I AUSTRIJA Grlić Radman u Beču: 'Europska unija se može osloniti na Hrvatsku'

U Željeznom, glavnom gradu austrijske savezne pokrajine Gradišće, hrvatskog šefa diplomacije ugostio je biskup dijeceze Željezno, mons. dr. Egidije Živković sa svojim suradnicima. U izaslanstvu je bila i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković.
Ministar Grlić Radman zahvalio je biskupu Egidiju Živkoviću, dobro poznatom i vjernicima u Hrvatskoj, na gostoprimstvu, kao i na svemu što je Katolička crkva u Austriji učinila na očuvanju identiteta gradišćanskih Hrvata proteklih godina.

„Možete biti ponosni na to što ste postigli. Hrvatska će, što je i njena Ustavna obveza, skrbiti o Hrvatima izvan Domovine u očuvanju njihovog identiteta, kulture i jezika, kao i manjinskih prava“, rekao je ministar Grlić Radman.

pohvalio reakciju policije Grlić Radman najoštrije osudio podizanje spomenika D'Annunziju

Gradišćanski Hrvati su jedna od šest austrijskih autohtonih narodnih manjina, koji su uspjeli već pet stoljeća u višejezičnom prostoru očuvati svoj hrvatski identitet, jezik, kulturu i vjeru. Zanimljivo je da im je pošlo za rukom očuvati ne samo hrvatski jezik nego i narodne govore i dijalekte krajeva iz kojih potječu.

Prema procjenama, danas u Austriji živi oko 50 tisuća gradišćanskih Hrvata, 35 tisuća u Gradišću i 15 tisuća u Beču, a s Hrvatima iz susjedne Slovačke i Mađarske ima ih više od 60 tisuća.

Susret ministra Gordana Grlića Radmana s biskupom Egidijem Živkovićem u Željeznom u Gradišću.
1 / 7
Susret ministra Gordana Grlića Radmana s biskupom Egidijem Živkovićem u Željeznom u Gradišću.
Algebra
PRIJAVE TRAJU
Kako do 10.000 eura? Dovoljna vam je odlična ideja za startup
  • CroZrakomlatNo1:

    Pa Bog je izabrao sebi Hrvatski narod za svoj narod kad mu zidovi ubili Sina! RKC je temelj Istine i Povijesti bez kojeg ne bi bilo civilizacije! Hrvati moramo biti ponosni da nas dragi Bog tako cuva i pruza nama ... prikaži još!a svu svoju Ljubav i stiti svojom snagom. Zato smo Hrvati nepobjedljivi sto jasno dokazuje nasa slavna povijest!

  • Oldmarinero:

    Sve smo to mi platili, itekako.