Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADIŠĆE

Ministar Grlić Radman zahvalio Katoličkoj crkvi na očuvanju hrvatskog identiteta gradišćanskih Hrvata

Susret ministra Gordana Grlića Radmana s biskupom Egidijem Živkovićem u Željeznom u Gradišću.
Foto: Snježana Herek
1/7
13.09.2019.
u 22:58

Možete biti ponosni na to što ste postigli. Hrvatska će, što je i njena Ustavna obveza, skrbiti o Hrvatima izvan Domovine u očuvanju njihovog identiteta, kulture i jezika, kao i manjinskih prava, rekao je ministar Grlić Radman.

U sklopu svog prvog službenog posjeta Republici Austriji, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, nakon susreta i sastanaka u petak u Beču sa svojim austrijskim kolegom Alexandrom Schallenbergom, austrijskom saveznom kancelarkom Brigitte Bierlein, te zasebno s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku i Odbora za EU Reinholdom Lopatkom u austrijskom Parlamentu i s potpredsjednikom Austrijske gospodarske komore  Richardom Schenzom, posjetio je poslijepodne i Gradišće.

U Željeznom, glavnom gradu austrijske savezne pokrajine Gradišće, hrvatskog šefa diplomacije ugostio je biskup dijeceze Željezno, mons. dr. Egidije Živković sa svojim suradnicima. U izaslanstvu je bila i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković.
Ministar Grlić Radman zahvalio je biskupu Egidiju Živkoviću, dobro poznatom i vjernicima u Hrvatskoj, na gostoprimstvu, kao i na svemu što je Katolička crkva u Austriji učinila na očuvanju identiteta gradišćanskih Hrvata proteklih godina.

„Možete biti ponosni na to što ste postigli. Hrvatska će, što je i njena Ustavna obveza, skrbiti o Hrvatima izvan Domovine u očuvanju njihovog identiteta, kulture i jezika, kao i manjinskih prava“, rekao je ministar Grlić Radman.

Gradišćanski Hrvati su jedna od šest austrijskih autohtonih narodnih manjina, koji su uspjeli već pet stoljeća u višejezičnom prostoru očuvati svoj hrvatski identitet, jezik, kulturu i vjeru. Zanimljivo je da im je pošlo za rukom očuvati ne samo hrvatski jezik nego i narodne govore i dijalekte krajeva iz kojih potječu.

Prema procjenama, danas u Austriji živi oko 50 tisuća gradišćanskih Hrvata, 35 tisuća u Gradišću i 15 tisuća u Beču, a s Hrvatima iz susjedne Slovačke i Mađarske ima ih više od 60 tisuća.

Susret ministra Gordana Grlića Radmana s biskupom Egidijem Živkovićem u Željeznom u Gradišću.
1/7

Komentara 3

CR
CroZrakomlatNo1
00:10 14.09.2019.

Pa Bog je izabrao sebi Hrvatski narod za svoj narod kad mu zidovi ubili Sina! RKC je temelj Istine i Povijesti bez kojeg ne bi bilo civilizacije! Hrvati moramo biti ponosni da nas dragi Bog tako cuva i pruza namaa svu svoju Ljubav i stiti svojom snagom. Zato smo Hrvati nepobjedljivi sto jasno dokazuje nasa slavna povijest!

OL
Oldmarinero
01:07 14.09.2019.

Sve smo to mi platili, itekako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije