Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministar gospodarstva Horvat: Želimo rast od 5 posto

Nakon što je Državni zavod za statistiku objavio da se Hrvatski BDP povećao za 3,9 posto ministar Horvat rekao je da želi još veći
29. svibnja 2019. u 13:41 9 komentara 467 prikaza
Darko Horvat
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u srijedu je, komentirajući međugodišnji rast BDP-a u prvom tromjesečju od 3,9 posto, izjavio da je hrvatsko gospodarstvo na dobrom putu te kako bi bilo dobro da je ta stopa rasta faza prema željenom rastu od pet posto.

Naslovnica Večernjeg lista TOČNE PROGNOZE Prije mjesec dana ismijavali su Večernji, a danas je dokazano da smo bili u pravu

Odgovarajući na pitanje novinara o snažnom rastu BDP-a u prvom tromjesečju, Horvat je na marginama predstavljanja novog poziva Europskog socijalnog fonda za dostavu projektnih prijedloga "Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika - faza I", kazao kako ni on ni drugi ministri nisu zadovoljni sa stopom rasta od 2,5 posto.

"Ako je ovo brojka koja se događa kao jedna prolazna ili međufaza do meni željenih 5 posto gospodarskog rasta onda smo na dobrom putu", rekao je Horvat ustvrdivši kako "ovo polako ide prema 5 posto".

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u prvom tromjesečju ove godine za 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najbrži rast od kraja 2007. godine, a ponajviše se zahvaljuje rastu investicija i osobne potrošnje.

Građani NAJVEĆI OD 2008. Rekordan rast BDP-a u odnosu na prošli kvartal. Hrvatska ima najveći rast u EU

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 3,9 posto na godišnjoj razini.

To je već 19. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to znatno brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,3 posto na godišnjoj razini.

Rast od 3,9 posto najveći je još od četvrtog tromjesečja 2007. godine, kada je BDP porastao po stopi od 4,2 posto.

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

  • zip123:

    I ja da sam Superman.

  • DuškoČ:

    Ne da želimo, nego moramo imati rast od preko 5%, i ne zahvaljujući gradnji Pelješkog mosta koji će za koji mjesec proći. I zašto se rast prikazuje u postotku a ne u apsolutnom iznosu; naime da bi imali identičan rast ... prikaži još!t kao Slovenija, mi bi morali na njihovih 4,5% koliko su imali u 2018.g. narasti 6,3% samo da zadržimo postojeću razliku bez da im se imalo približimo. Znamo li da je BDP izražen u SKM (standardu kupovne moći) Luxemburga 4,5 viši nego Hrvatski? Da bi ih dostigli, uz pretpostavku da se prestanu razvijati što se neće dogoditi, mi bi morali u BDP-u narasti 450%... A nama udarna fantastična revolucionarna vijest rast BDP-a od 3,9% prvog kvartala... Znamo li da je Kina posljednjih 40 godina imala prosječni rast od oko 10% godišnje, nerijetko dosezala i preko 15%, no međutim zadnjih 5 godina „usporava“ i raste dalje iznad 6% godišnje. A nama revolucionarna vijest, rast od 3,9% prvog kvartala samo zahvaljujući EU fondovima i Pelješkom mostu koji će ubrzo završiti.... Smanjite državne apetite i curenje para na sve strane iz drž. proračuna, pa ćete moći smanjiti pdv, poreze na plaće i doprinose koje imamo najviše u okruženju, jer samo s time će rasti kupovna moć građana, povećat će se potrošnja, optimizam, investicije, proizvodnja, blagostanje... Pa će i rast BPD-a biti mjerljiv preko 5%, jer ovako ćemo i dalje samo bježati iz nesretne krvlju izborene Lijepe naše...

  • koriolis:

    I ja zelim novi auto,ali ne ide.