Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čeka se dokumentacija

Ministar Beroš: Postoji mogućnost da HALMED odobri rusko cjepivo mimo europske regulative

Vili Beroš
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/4
03.03.2021.
u 10:06

U utorak je ministar razgovarao s ruskim veleposlanikom koji je nakon telefonskog sastanka izvijestio da je Hrvatska potvrdila interes za cjepivo

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu za medije o pregovorima za distribuciju i registraciju ruskog cjepiva Sputnik V kao i o dugu veledrogerijama. U utorak je ministar razgovarao s ruskim veleposlanikom te je zatraženo da Rusija što prije pošalje dokumentaciju koja je potrebna HALMED-u za analizu. Kazao je da postoji mogućnost da HALMED odobri rusko cjepivo mimo EMA-e.

"Znate da je to aktualna tema i svi brinemo kako nabaviti cjepiva jer će to omogućiti vraćanje u okvire starog normalnog. Jučerašnji razgovor nije udaljavanje, to je znak traženja komplementarnih metoda. Iniciran je na inicijativu veleposlanika i protekao je ugodno i razgovarali smo o nabavi cjepiva i naglasili smo da je to moguća varijanta, ali da mora biti u sklopu europske regulative", kazao je Beroš.

"Ministarstvo vanjskih poslova poslalo je dopis ruskoj ambasadi. Zamolio sam veleposlanika da se dostavi dokumentacija i da HALMED donese adekvatnu odluku. Zahvaljujem nastojanjima ruskih prijatelja da nam pomognu u ovoj globalnoj epidemiji", kazao je Beroš. 

"Moguće je i da bez odobrenja EMA-e HALMED evaluira podatke. Postoji propisana procedura i HALMED je napravio spisak, njih je 11. To se treba dostaviti", dodao je Beroš.

Postoji mogućnost da HALMED donese odluku mimo EMA-e, potvrdio je na pitanje novinara Beroš.

"Moraju se određeni preduvjeti organizirati, a to je dostava dokumentacije", dodao je. "To je legitimno", dodao je. 

Ministar je zatražio od ruskog veleposlanika da se što prije pošalje zatražena dokumentacija. Analiza će zahtijevati neko vrijeme, ali nije riječ o mjesecima, već o danima i tjednima, naglasio je Beroš. 

Ključne riječi

Komentara 7

TT
TTjac
12:05 03.03.2021.

To je nemoguće. Prestanite lagati ljude i davati im lažnu nadu.

SA
sani1
10:41 03.03.2021.

I onda neka se Plemki javno njime cijepi.

DU
Deleted user
10:22 03.03.2021.

Rusi, hrvatski istinski prijatelji! Spasavaju nam turisticku sezonu i pomazu nam kad je najpotrebnije! Spasiba, kamarad Putin!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije