Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽU NOVE DOZE

Obiteljski liječnici: Nismo dužni ići po cjepivo, to je posao zavoda

Počelo masovno cijepljenje u Splitu, građani od jutra dolaze u Spaladium Arenu
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/4
03.03.2021.
u 07:30

– Prijenosni hladnjaci i “pingvini” nisu standardna oprema ambulante liječnika obiteljske medicine. Procijepit ćemo, ali nećemo ići po cjepivo – govori nam dr. Josipa Rodić iz Hrvatske udruge ugovornih liječnika

Cijepljenje protiv infekcije COVID-19 nastavlja se i ovoga tjedna. Obiteljski liječnici u Zagrebu dobit će danas po 32 doze cjepiva (po deset doza Moderne i AstraZenece i po dvije bočice s 12 doza Pfizera/BioNTecha), a pacijente će cijepiti u četvrtak i petak.

– U Zavodu su sinoć do pola noći pakirali cjepiva koja ćemo distribuirati na više od 200 lokacija u gradu, na 18 punktova i po ordinacijama. Nije točno da ne dostavljamo cjepivo, dostavljamo ga i dalje prema popisima koordinatora za cijepljenje u domovima zdravlja – rekao nam je dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

>> VIDEO Godina dana od prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj: Ove fotografije pokazuju kako nam se život promijenio.

No mnogi su liječnici u Zagrebu i po Slavoniji ljuti na epidemiološke zavode i na domove zdravlja jer od njih traže da sami dođu po cjepiva. Oni smatraju da to nije njihov posao.

– Prisiljavaju obiteljske liječnike da dolaze po cjepiva, što znači da moraju kupovati hladnjak i opremu kako se bočice ne bi tresle u transportu. Neka se domovi zdravlja i zavodi za javno zdravstvo dogovore tko će dostavljati cjepivo. Oni su dužni osigurati hladni lanac do cijepnog mjesta. Imaju dostavljače i vozila – govori dr. Ljiljana Ćenan, obiteljska liječnica iz Ivankova kraj Vinkovaca.

Dr. Josipa Rodić iz Hrvatske udruge ugovornih liječnika odbila je poziv koji je cjepiteljima uputio DZ Zagreb – Zapad da dođu po cjepivo u teritorijalno nadležne Higijensko-epidemiološki odjele.

– Odgovorila sam im da to ne dolazi u obzir jer su prema Planu cijepljenja za raspodjelu cjepiva odgovorni zavodi za javno zdravstvo. I sad kad smo dovedeni u situaciju da biramo koje pacijente procijepiti oskudnim dozama u ambulantama, umjesto na previđenim punktovima, još moramo voditi računa i o transportu cjepiva koje je u nadležnosti epidemiološke službe. Prijenosni hladnjaci i “pingvini” nisu standardna oprema ambulante liječnika obiteljske medicine. Procijepit ćemo, ali nećemo ići po cjepivo – odbrusila je dr. Rodić.

Ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-zapad dr. Miroslav Hanževački, i sam obiteljski liječnik, ne može shvatiti ponašanje nekih kolega.

– Točno je da se cjepiva trebaju dostaviti, ali cijepljenje protiv pandemijskog virusa izvanredna je situacija i treba si postaviti pitanje, mogu li pomoći. Jednostavno, ako hoćete proizvesti problem, to ćete i napraviti – govori dr. Hanževački, napominjući da će HZZO platiti prekovremeni rad liječnicima za cijepljenje na punktovima izvan radnog vremena.

Slavonskim liječnicima nije jasno kako će obilaziti nemoćne pacijente po kućama i istodobno se brinuti za one u ordinacijama.

– To bi trebali raditi mobilni timovi – rezignirana je dr. Željka Perić iz Zdenaca.

Čini se da je sve najbolje organizirano u Splitu, gdje je jučer počelo masovno cijepljenje u Spaladium Areni. Inače, svi koji su se već prijavili za cijepljenje svom liječniku obiteljske medicine, ne moraju to činiti dodatno preko portala ili bilo koje druge platforme, potvrdio je Krunoslav Capak

Komentara 7

Avatar petarikverc
petarikverc
08:12 03.03.2021.

"Zabarikadirani u svojim bunkerima" (koje smo im mi izgradili) obiteljski liječnici zapravo su godinu dana u bijelom štrajku. Odnos prema bolesnicima koji po zimi, kiši, žezi ... stoje redom (i oni s friškim negativnim testom na koronu) ispod prozora toplihh čekaonica (u kojima ne vrijede pravila čovjek/kvadratura) i čekaju njihovu pojavnost je u najmanju ruku kao da su fulali profesiju! Čast iznimkama!

NE
Neo001
09:44 03.03.2021.

Obiteljski liječnici su dužni samo pokupiti naše glavarine, a svoje pacijente bolje da ne vide . Zato treba ukinuti glavarine i uvesti vaučere, pa će se ti liječnici boriti da nas vide, a ne da nas ignoriraju.

DU
Deleted user
07:44 03.03.2021.

Ma sve je tesko ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije