Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar u Splitu

Beroš: Ako se ustanovi odgovornost bilo koga, tražit ću da snose posljedice

Ministar Vili Beroš u Splitu
Foto: Milan Šabić/Pixsell
1/8
08.04.2020.
u 17:33

Ministri Beroš i Bedeković u Split su stigli zbog pojave koronavirusa u Domu za starije i nemoćne, gdje je evakuirano 50-ak štićenika, od kojih je 10 pozitivno na COVID-19

Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije održao je konferenciju za novinare na kojoj je govorio i ministar zdravstva Vili Beroš. Osim njega, u Split je stigla i Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a na konferenciji su bili i Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split te župan Blaženko Boban.

Ministri Beroš i Bedeković u Split su stigli zbog pojave koronavirusa u Domu za starije i nemoćne, gdje je evakuirano 49 štićenika, od koji je 10 pozitivno na COVID-19.

– Do jučer smo uspješno branili naše domove za starije i nemoćne osobe koji su od iznimne važnosti i usmjerili smo na njih određeni fokus. Postoje vrlo detaljne upute koje je Ministarstvo demografije izdalo prema svim domovima kako bi se uspješno borili protiv epidemije. I u ovakve domove katkada uđe infekcija, nažalost to se dogodilo jučer u Splitu. Tu smo da podržimo lokalne djelatnike u nastojanjima da umanjimo štetu koja je nastala ovim događajima. Na ravnateljima je i djelatnicima da umanje mogućnost zbivanja takvih slučajeva u drugim sredinama. Tijekom noći evakuirano je 49 štićenika od njih 318, oni su u KBC-u na Križinama, samo dva bolesnika imaju teže tegobe i zahtijevaju aplikaciju kisika. Nitko nije na respiratoru, prosječna dob im je 86 godina. Postupa se i u ostalim dijelovima doma za starije – rekao je Beroš.

VIDEO: Ministar Beroš: 'Nemamo lijeka, niti cjepivo, molim vas ponašajte se odgovorno!'

Deset je pozitivnih u ovom trenutku, testiranje je učinjeno za sve i rezultati će biti tijekom dana.

– Razmišlja se o testiranju i svih ostalih djelatnika koji nisu boravili na katu gdje se dogodila infekcija. Događaj je očekivan na neki način, no mi smo željeli doći tu da utvrdimo način postupanja za koji mislimo da je adekvatan. U nadležnosti županije jest detekcija načina postupanja svih odgovornih osoba, tražit ću ako se ustanovi odgovornost bilo koga od zaposlenika da snosi adekvatne posljedice – rekao je.

Ministar Vili Beroš u Splitu
1/9

– Starije i nemoćne osobe posebno su osjetljiva i ranjiva skupina kada je u pitanju epidemija koronavirusa, u Hrvatskoj imamo 46.000 smještenih u različite domove i institucije. U RH imamo tri državna doma, 45 decentraliziranih kao što je ovaj u Splitu, i uz to imamo 250 privatnih domova. To je velika i vrlo osjetljiva populacija – rekla je Vesna Bedeković.

Ministrica Bedeković podsjetila da su još prije mjesec dana zabranjeni posjeti Domovima za starije i nemoćne. Kazala je kako je 27. ožujka izdana posebna uputa s konkretnim smjernicama što učiniti u određenim situacijama i na koji način zbrinuti ne samo korisnike nego i zaposlenike iz tih ustanova.

– Zaprimljeno je 49 naših sugrađana i njihovo stanje je klinički uglavnom zadovoljavajuće, većina imaju blaže oblike bolesti, dvoje umjerene oblike bolesti. Pretrage su sve učinjene i oni su svi pod nadzorom. Transport bolesnika učinjen je na najbolji mogući način, prihvaćeni su i na isti način je nastavljena skrb – rekao je Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

– Danas ukupno s ovih deset iz doma u našoj županiji je 17 pozitivnih osoba. U karanteni se nalaze 22, među njima je sedam stranaca – kazao je župan Boban.

– U Stožeru smo u ponedjeljak dobili informaciju da će epidemiolozi morati posjetiti Dom za stare i nemoćne jer ima naznaka da imaju simptoma. Jučer oko 17 sati došli su nalazi, utvrđeno je da ih je 10 pozitivno. Trebalo je sat i pol do dva da se organizira hitna pomoć i ravnateljstvo bolnice i svih 49 korisnika prebačeno je u Križine. Zatražio sam izvještaj ravnatelja i stručnih službi u domu da kronološki izvijestimo o svemu što se događalo u posljednje vrijeme. Epidemiolozi će napraviti izvid i dati svoj izvještaj kako bi donijeli odluku oko daljnjeg postupanja. Poslije tih izvještaja bit će provedene sankcije kod onih koji su napravili propust ako ga je bilo – rekao je Boban.

Ministar Beroš kaže da su i oni sami postavili pitanje jesu li korisnici doma imali i prije ponedjeljka simptome.

– Određeni djelatnici u Domu također pokazuju nekakve znakove bolesti, no pitanje je jesu li u vezi s COVID-19 – rekao je.

Na konferenciji je rečeno da je odmah po dojavi napravljeno testiranje na gripu i koronavirus te da su za dva sata znali da nemaju gripu, a jučer su dobili rezultate testa na koronavirus.

Ministrica Bedeković kazala je kako je ovo situacija iz koje treba učiti.

– Prva preporuka domovima bila je izdana 27. veljače, to je već više od mjesec dana. Upravo na temelju te upute ovako smo dugo izdržali – kazala je.

– Zadnje izvješće iz ovoga doma bilo je u utorak oko 21 sat navečer. Dotad nije bilo nikakvih informacija o koronavirusu – rekla je ministrica. Kazala je kako svaki ravnatelj ima svoje ovlasti i, ako su posjeti zabranjeni, onda su zabranjeni i izlasci iz doma.

Više od 20 djelatnika upućeno je na testiranje, a pet djelatnika imalo je simptome bolesti.

Ključne riječi

Komentara 34

TO
Tomisl
13:50 08.04.2020.

Svaka cast nasoj Vladi i Drzavi , ministrima ,ustanovama i organizacijama od pocetka ove krize redovito objestava narod o situaciji. U jednom strackom domu u BOGATOJ i NAPREDNOJ Njemackoj je umrlo 70 osoba. Nigdje se uz MALO rada i truda ne zivi tako dobro kao u nasoj lijepoj Domovini.

Avatar Šipo
Šipo
17:43 08.04.2020.

Bilo je pitanje vremena kada će se dogoditi neki ovakav scenarij, no treba dobro ispitati tko je zapravo odgovoran za nastalu situaciju.

MA
manipulacija
17:41 08.04.2020.

Šta ste sad svi krenuli pljuvati Beroša? Zar je on kriv što se djelatnici doma nisu pridržavali mjera opreza?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije