Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mimica: Naknadom za telekom-tvrtke želimo potaknuti ulaganja

– Čim dobijemo investicijske planove, razgovarat ćemo s kompanijama o načinu i vremenu ukidanja ove naknade – rekao je Mimica
10. veljače 2012. u 12:32 17 komentara 14 prikaza
Neven Mimica
Foto: Tomislav Krasnec/VLM

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica u Bruxellesu na sastanku s potpredsjednicom Europske komisije Neelie Kroes objasnio je zašto je Milanovićeva vlada ponovno nametnula telekomunikacijskim kompanijama posebnu naknadu.

– Naš jedini cilj, jedna namjera, jest potaknuti ulaganja, odnosno dobiti od telekomunikacijskih kompanija uvjerljive investicijske planove. Dakle, ne samo pisma namjere o investicijama nego investicijske planove. Čim se to dogodi, razgovarat ćemo s kompanijama o načinu i vremenu ukidanja ove naknade – rekao je Mimica nakon završetka sastanka u zgradi Europske komisije.

Potpredsjednica Komisije i povjerenica za digitalni razvoj pisala je hrvatskoj Vladi s upozorenjem da naknada za telekomunikacijske usluge nije u skladu s pravilima EU. Nakon tog pisma, i predsjednik Komisije Barroso upozorio je premijera Milanovića na taj problem prilikom njihova kratkog sastanka u Bruxellesu 30. siječnja. Mimica je danas došao u Bruxellesu upravo kako bi objasnio poziciju hrvatske Vlade u vezi s tim.

– Naše je stajalište da ovdje nije riječ o uskom pitanju predstavlja li naplaćivanje te naknade kršenje europskih pravila ili ne. Ionako ćemo do dana ulaska u članstvo EU tu naknadu prestati naplaćivati. Ne radi se čak ni o fiskalnom, odnosno proračunskom pitanju. Ovdje se definitivno radi o pitanju poticanja ulaganja u TK sektor. Naknada služi kao poticaj kompanijama da krenu u investiranje – rekao je Mimica.

Investicije su ključna karika novog proračuna koji predlaže Vlada. Ne bude li investicija, proračun bi se mogao urušiti, a Vlada vidi upravo telekomunikacijsku industriju kao područje na kojemu je moguće pokrenuti investicijski ciklus u vrlo kratkom roku. Još samo u to treba uvjeriti telekomunikacijske kompanije koje su sve u vlasništvu tvrtki iz zemalja EU, zbog čega su se i bunile europskoj povjerenici Neelie Kroes.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • babanko:

  Ove i druge naknade su \" uharači što više i što prije\"

 • vferari:

  A.S.Puškin Molim te reci gdje sinaučio ovako se izražavt i to javno što je tek privatno.Vidiš samo nastavi tako admir te neće dirat sve dok se tako izražavaš i dok ne napišeš nešto pozitivno o vladajućima.

 • Avatar tomasesi
  tomasesi:

  Mimica: Naknadom za telekom tvrtke želimo potaknuti ulaganja ______ Sve te naknade pasti će po džepu hrvatskih građana. Cijene telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj su najskuplje u svijetu. Dozvolili ste majmunima iz EU da vam pljačkaju građane i društvo preko tih ... prikaži još!ko tih operatera. U tome prednjači VIPnet govnarska banda, a nisu ni ostali puno bolji. Mrš stoko!