Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o popisu stanovništva

Milošević: Ćirilica treba ostati u Vukovaru čak i ako Srba bude manje od trećine

Sandra Simunovic/PIXSELL
21.11.2021.
u 15:29

Ne mislim da je rješenje ukidanje manjinske nastave. Treba poslušati što žele roditelji i struka. Definitivno djeca trebaju učiti o budućnosti i toleranciji, kazao je Milošević

Potpredsjednik Vlade Boris Milošević gostovao je u emisiji N1 televizije Točka na tjedan gdje je pričao o tome što očekuje od popisa stanovništva, osobito što se tiče Vukovara. 

“Teško je spekulirati. Očekujem pad broja stanovnika, svih. Službena procjene DZS-a je da je broj za 30 tisuća manji nego prije 10 godina, tu ima i Srba i Hrvata i svih. Ovisi kakav je omjer, postotak unutar tog apsolutnog broja. Srba je u Vukovaru uvijek bilo negdje oko trećine, i očekujem da će to biti tako i na ovom popisu. Jako je to teško procijeniti. Ako ih i bude manje od trećine, smatram da bi bilo dobro da se ćirilične ploče ostave u Vukovaru i da ćirilica zaslužuje biti u svim dijelovima Hrvatske u kojoj Srba ima u znatnijem broju”, kaže Milošević.

Na pitanje o zajedničkim školama u Vukovaru kaže kako takva pitanja izazivaju zatvaranje srpske zajednice.

“Mi nemamo puno sredina gdje takva vrsta nastave postoji, imamo u Vukovaru i sredinama oko Vukovara. I što ćemo sad napraviti, idemo i to ukinuti. Smatram da djecu treba promatrati, ne samo kao Srbe i Hrvate, postoje sadržaji kroz koje oni mogu naći zajednički identiteti nazivnik. Djeca se više druže kad idu u istu smjenu.  Djeca tamo idu u istu školu, veći je problem tamo gdje idu u dvosmjensku nastavu.”

“Ne mislim da je rješenje ukidanje manjinske nastave. Treba poslušati što žele roditelji i struka. Definitivno djeca trebaju učiti o budućnosti i toleranciji. Treba nastaviti razgovarati, ali ne misliti da je jedina mjera ‘Ajmo ukinuti manjinsko obrazovanje pa ćemo riješiti problem'”, kaže.

Komentara 91

KL
Klarica
15:47 21.11.2021.

Ja naivna mislila da ovaj nije kao Pupavac a oni isti. Dobro da ne traži ćirilicu na nivou cijele Hrvatske. M a r š.

OZ
ozbiljan22
15:58 21.11.2021.

U austriji, službeni jezik i pismo njemački, u francuskoj francuski, u engleskoj engleski, u njemačkoj njemački, u mađarskoj mađarski, a manjine neka njeguju svoj jezik i pismo van nastave i institucija. Tako bi i u hrvatskoj trebalo biti.

GR
Grana9
15:55 21.11.2021.

Daleko vam kuća

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije