Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burna sjednica Vijeća HRT-a

Milošević Barišiću: Vi ili ne odgovarate na pitanja ili lažete

Saša Milošević
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/8
17.05.2016.
u 16:43

Ovako buran tijek sjednice dogodio se nakon što su se na dnevnom redu našle teme ljetne sheme HRT-a i praćenje ispunjavanja programskih obveza HRT-a

Razina komunikacije na današnjoj sjednici Programskog vijeća HRT-a nikada dosad nije viđena. Bilo je povišenih tonova, optužbi da se ne odgovara na pitanja, da se laže i vrijeđa, tražila se i zaštita predsjednika Vijeća...

Upravo sve to obilježilo je posljednjih sat i pol sjednice koja je inače trajala puna četiri sata. Ovako buran tijek sjednice dogodio se nakon što su se na dnevnom redu našle teme ljetne sheme HRT-a i praćenje ispunjavanja programskih obveza HRT-a.

Nakon što je v. d. ravnatelja programa HRT-a Jozo Barišić kazao da zbog ograničenih financijskih sredstava tijekom ljeta neće biti uobičajenih novih ljetnih projekata (već će se noviteti moći vidjeti tek najesen) te da će okosnica ljeta na ekranu biti sportski sadržaji, vijećnica Neda Ritz kritički je osudila veliki HRT-ov gaf kada je objavio smrt Mirka Miočića, dodavši da HRT snosi odgovornost i za prijenos mise sa svećenikom Lukom Prcelom koji je kritizirao predsjednicu zato što je osudila i negativno govorila o NDH. A onda je situaciju dodatno zagrijala vijećnica Maja Sever uputivši vodstvu HRT-a niz vrlo argumentiranih pitanja poput sljedećih:

– Tko je donio odluku da se prošlog tjedna, u trenutku kada Vladu potresa jedna od najvećih afera vezana uz MOL-ova lobista Jozu Petrovića te Anu i Tomislava Karamarka, iz programa makne udarna politička emisija Otvoreno i umjesto nje stavi prijenos Eurosonga i dokumentarac o komunističkim zločinima. Zbog toga nas se i u Saboru prozivalo za cenzuru. Kada je Božo Petrov davao dramatične izjave o MOL-u, zašto su iz Dnevnika izbačene stvari o Jozi Petroviću. Tko je to naredio? Koga štiti Informativni program HRT-a? Zašto smo mi bili jedini važniji medij koji za dvodnevnog posjeta turskog predsjednika nije objavio ni jednu kritičku rečenicu o Erdoganu protiv kojeg su istodobno u Ankari bili održani prosvjedi? Izbor novog gradonačelnika Londona, Sadiq Khana, sveli smo na samo jednu rečenicu. Kako ćemo odgovoriti na najave jedne konkurentske televizije da će HRT tužiti zbog preslikavanja njihove grafike u novom Dnevniku... – nizala je Sever

Barišić je odgovorio da je pola tih medijskih kritika paušalno i netočno te tko je branio Maji Sever da sve te navedene teme obradi u svojoj emisiji. Sever mu je uzvratila da se s njom ne razračunava osobno jer je ona na sjednici prisutna kao članica Vijeća. Barišić se nadovezao tvrdeći da nije njegov problem što ona nije zadovoljna njegovim odgovorom te da je programska odluka bila da Otvoreno ne ide zbog Eurosonga. A v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić na pitanje moguće tužbe Nove TV zbog vizuala u Dnevniku rekao je da je riječ o "nervozi konkurencije" te da HRT nije ništa propustio objaviti niti je išta prešućeno.

No, kada je član Vijeća Saša Milošević ustvrdio da se u programu HTV4 neke ugledne javne osobe proziva kao pedofile, da HTV ima idolopoklonički odnos prema vlasti, da HRT postaje platforma nazadnog konzervativizma i da je HRT pridonio urušavanju demokratskih standarda, a vijećnik Ivica Maštruko dodao kako nekim ridikulima zaista nije mjesto u programu te da  program HRT-a sad obilježavaju konzervativni pristup, domoljublje i religijska orijentacija, Jozo Barišić prilično mu je bahato uzvratio:

– Zašto vam je sporan konzervativni pristup? Jeste li vi to za cenzuru? Vi se miješate u uredničke ovlasti. Na upite o otkazivanju suradnje određenom broju radijskih suradnika, Barišić je iznio podatak da su takve suradnje otkazane onima koji su radili neprofesionalno, koji su pozivali "jednoobrazne goste" te imali honorar veći i od ravnatelja televizije. – Da netko na Hrvatskom radiju ima honorar 28 tisuća kuna?! Dajte, molim vas – kazao je Barišić.

Nezadovoljan time što na vijećnička pitanja nije odgovoreno konkretno i argumentirano, obraćajući se Barišiću vijećnik Milošević je kazao: – Pa kako vi to razgovarate s nama?! Vi ili uopće ne odgovarate na pitanja ili lažete.

Barišić je zatražio od Miloševića da ga ne vrijeđa, a on mu je uzvratio da ga ne izaziva, uz opasku da Barišić stalno obezvređuje Vijeće. U raspravu se uključio i predsjednik Vijeća Bruno Kragić predloživši, ako uprava HRT-a ne može toga trenutka odgovoriti na postavljena pitanja vijećnika, da se to odgodi, a onda je Maja Sever od Barišića zatražila da joj oko micanja Otvorenog dostavi pisani odgovor.

– Ne želim pismeno odgovoriti. Što sam ja tu?! Da nekome ispunjavam želje? – drsko je kazao Barišić, a Kovačić se nadovezao da je Eurosong trebao ići na Prvom programu i da je bio pet puta gledaniji od Otvorenog. A onda je polemiku do usijanja dovelo Miloševićevo podsjećanje na ukinuti "Montirani proces", čije su ukidanje na HRT-u objasnili time da je emisija bila preskupa i da je širila govor mržnje, s čime se on ne slaže.

– Pogledao sam tu emisiju i ništa od tih optužbi o širenju mržnje, diskriminacije i ksenofobije nije istina. Njezino micanje bila je klasična precizna cenzura jer su se neki drznuli poigrati s vlašću. I odmah su prognani. A prekid te suradnje bio je protiv internih pravila HRT-a, protiv Zakona o HRT-u i protiv 38. članka Ustava kojim se zabranjuje cenzura – bio je odrješit Milošević.

Barišić je na sve izrečeno kazao:

– Vi očito imate pretenziju uređivati program HRT-a. Uskoro će natječaj za to pa se možete javiti na taj natječaj.

Budući da je dobio takav odgovor, Milošević je od predsjednika Vijeća zatražio da ga zaštiti pa je Kragić zamolio da se čelništvo HRT-a s poštovanjem i uvažavanjem odnosi prema članovima Vijeća. Barišić je tek dodao da nikakve cenzure "Montiranog procesa" nije bilo, ali Kovačić je istaknuo da su tri tijela HRT-a donijela zajedničku odluku da se ta emisija makne iz programa. No, Barišić se nadovezao kako je ta emisija na HTV došla izravnom odlukom prijašnjeg urednika programa pa onda izravnom odlukom sadašnjeg šefa programa može i otići.

– Vrlo je teško raditi na ovakav način. Posao Vijeća jest da nadzire i propitkuje rad programa HRT-a. Ako će svaka kritika naići na osobne napade, onda je to vrlo neugodno i tako se teško može funkcionirati – kazala je Maja Sever.

Na kraju ove rasprave Milošević je ustvrdio da će HTV i dalje imati problema s izravnim prijenosima nogometnih utakmica, a možda i misa, pa je zamolio HRT da donese pravilnik o postupanju u situacijama kada se na utakmicama uzvikuju neprimjereni pozdravi ili se veliča NDH, ali i tako da za to budu propisane i sankcije. A u prvom dijelu sjednice, kada se govorilo o prijedlogu rebalansa programa rada za 2016. i o saborskom neprihvaćanju Izvješća o radu Programskog vijeća HRT-a za 2014., Siniša Kovačić prilično je dramatično kazao da je situacija na HRT-u izrazito loša, da postoji 317 milijuna kuna dugoročnih kredita te da postoji problem s likvidnošću, pa se zato moralo podići novi kredit od 80 milijuna kuna jer i neplaćene obveze iznose 113 milijuna kuna, te da će zbog svega toga rebalansa biti još. Dometnuo je da je programu prije bilo namijenjeno 340 milijuna kuna, a rebalansom bi program dobio 344 milijuna kuna. Vijećnici su ocijenili da je to premalo novca za program, što će se, zabrinuli su se, dodatno odraziti i na kvalitetu programa.

U polemičkoj raspravi o tome zašto Sabor nije prihvatio izvješće Vijeća za 2014., što su vijećnici nazvali i uvredljivim, Neda Ritz je rekla da se ono što se dogodilo Vijeću danas zove "kolateralna žrtva", a nekad se za isto govorilo: "Tukle se jetrve preko svekrve", a sve je zaključio Ivica Maštruko poručivši: – Ovdje je riječ o političkoj odluci i parafrazirat ću jednu poznatu izreku: "Nemoj im oprostiti gospode jer znaju što čine."

>>HRT: Otvoreno se ovaj tjedan ne emitira

Komentara 128

KO
koltrina7
17:14 17.05.2016.

Saša Milošević izgleda ima nekakvih problema s emitiranjem emisija o domovinskom ratu,a mišljenje Maje (give me 5 SDP) Sever nam je svima poznato.Kmeri nikako da skuze da su izgubili izbore :)

LU
lukivoda
17:16 17.05.2016.

ujedinjeni antifašisti napadaju Barišića trebal bi glasiti naslov ovog izvješća sa sjednice programskog vijeća uz sveopće odobravanje potpisnika ovog članka.

Avatar fuzzy
fuzzy
17:10 17.05.2016.

Saša pa još Milošević? Je li u nekakvom srodstvu sa Slobom? Sudeći po agresivnoj bahatosti izgleda da jeste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije