Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Milorad Dodik

'Srbi u inozemstvu trebaju izbjegavati identificiranje s BiH, odbijte to'

24.02.2018.
u 16:45

U govoru kojega je održao pred sudionicima Foruma dijaspore u Banjoj Luci što su ga organizirale entitetske vlasti Dodik je kazao su RS i Srbija "dvije države" srpskog naroda pa Srbi u dijaspori trebaju izbjegavati svako identificiranje s BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je danas kako Bosna i Hercegovina "nije država nego teritorij", a Srbe podrijetlom iz te zemlje koji žive u inozemstvu pozvao je da ne dopuste da ih se naziva bosanskohecegovačkom nego isključivo srpskom dijasporom.

U govoru kojega je održao pred sudionicima Foruma dijaspore u Banjoj Luci što su ga organizirale entitetske vlasti Dodik je kazao su RS i Srbija "dvije države" srpskog naroda pa Srbi u dijaspori trebaju izbjegavati svako identificiranje s BiH. "Odbijte to jer nije dio onoga što mi mislimo da je naša integrativna politika. Naša politika je jedinstvena srpska nacionalna dijaspora", kazao je Dodik.

Najavio je kako će RS i Srbija uskoro usvojiti zajedničku deklaraciju čiji je cilj učvrstiti jedinstvo Srba i inzistirati na njihovom posebnom identitetu. Potvrdio je i kako u Beogradu i Banjoj Luci rade na kreiranju jedinstvenih školskih udžbenika. Glavni tajnik predsjednika Srbije Nikola Selaković je u ime vlasti u Beogradu najavio kako će se oni sve više koordinirari svoje djelovanje s vlastima RS.

"U posljednje vrijeme smo svjedoci da Srpska i Srbija, ne na dnevnopolitičkom planu, već na strateškom planu, sve više istupaju zajedno, u pitanjima koja su od suštinskog značaja za jedinstvo srpskog naroda", kazao je Selaković pohvalivši Dodika zbog njegovog inzistiranja da Srbi u BiH "nisu nikakvi bosanski, ni hercegovački Srbi nego samo Srbi".

Potvrdio je kako su stručni timovi dovršili "važan strateški akt koji će u formi prvog aneksa Sporazuma o posebnim odnosima Srbije i RS obvezati ih i usmjeriti na strateško djelovanje na zaštiti "kulturnog, duhovnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda". Selaković je dodao kako je Srbija "stekla legitimitet i pravo da za Srbe gdje god oni žive traži ništa manje od onog što Srbija pruža svojim građanima druge nacionalnosti".

Komentara 137

CR
CroAx
18:36 24.02.2018.

I naši Hrvati iz BiH bi se trebalo samo i isključivo identificirati sa maticom Hrvatskom. I tako svi imaju i hrvatsko državljanstvo. Ovaj put bolje iskoristiti šansu za ono što slijedi, a ne kao sad, da naš narod u BiH mora moliti i tražiti dopust od muslimana ići i na wc. Kao retardirano dijete.

KA
KaraMarko
17:26 24.02.2018.

Pa srbi su srbi...mogu bit i na sjevernom polu ili na podruciju Bosne...

CR
cromak
00:50 25.02.2018.

Tu nema nista novoga i tu su tri naroda i svi se nazivaju kako je zapisano svetim slovom u Deytonu. Jedino sto su se muslimani pokrstili u Bosnjake kiji su uprevodu Hrvati glavom i petom samo im je to tesko priznati jer im neko drugi soli pamet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije