Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oštre reakcije

Milinović: Zdravstveni odgoj dira privatnost obitelji i tradicije

'18.01.2012., Zagreb - Sjednica hrvatskog Sabora, aktualni sat, vlada Zorana Milanovica odgovara na pitanja saborskih zastupnika. Darko Milinovic, Rajko Ostojic. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
11.12.2012.
u 14:25

Nametati teze da je homoseksualnost prirodna stvar, da je homoseksualan i heteroseksualan način života jednak, ne samo da nije za nas prihvatljivo nego je i protuprirodno, kaže pak Burić (HDSSB)

Oporba se oštro usprotivila uvođenju zdravstvenog odgoja kakav predlaže Vlada i složila se sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem koji je danas na predstavljanju nove knjige pape Benedikta XVI. kazao da je "ovakav zdravstveni odgoj opasan jer u nekim dijelovima razara čovjeka". Kardinal Bozanić izjavio je i da o nekim stvarima ne odlučuje Crkva, već ona, ako se radi o važnim pitanjima, potiče potrebu građanskoga konsenzusa, poštovanje procedure te poziva na javnu raspravu, što u pitanju uvođenja zdravstvenog odgoja dosad nije poštovano.

– Zagovaramo poštovanje demokratske procedure i pravo roditelja da odlučuju o onome o čemu trebaju odlučivati – rekao je kardinal Bozanić na predstavljanju knjige. Slično misle i saborski oporbeni zastupnici pa je HDZ-ov bivši ministar zdravstva Darko Milinović kazao da u nekim dijelovima to dira u samu privatnost obitelji.

– To bi vam bilo isto kao da je HDZ dok je bio na vlasti uveo zdravstveni odgoj i govorio u negativnom smislu o, recimo, legalizaciji gay brakova i seksualnim alternativnim ponašanjima. Niti je provedena opširna rasprava u vezi s tim prijedlogom, odnosno zakonom, a s druge strane moramo dopustiti roditeljima i ne uzimati u tu privatnost da odgajaju djecu u onom svjetonazoru u kojem žive i kako se ponašaju – kaže Milinović koji misli da bi zdravstveni odgoj trebao biti izborni predmet i da bi "roditelji trebali imati mogućnost odlučiti, kao i na vjeronauku, trebaju li djeca ići na taj zdravstveni odgoj ili ne."

– Ja svoje dijete ne bih poslao na takav način zdravstvenog odgoja. On dira u privatnost obitelji, tradicije. Dozvolimo svakome da odgaja svoju djecu u onom svjetonazorskom pravcu kojem živi – poručuje Milinović koji tvrdnje vladajućih da se Crkva previše miješa u svjetovni život odbacuje jer, smatra, "Crkva ima pravo, a na neki način i obvezu očitovati se o svim pojavnostima u hrvatskom društvu."

I njegov stranački kolega Jasen Mesić smatra da je problem što se uvodi jedan potpuno novi svjetonazor, ideologija i nameće se većini hrvatskog društva koje razmišlja drugačije. Problem je, kaže, i što su roditelji isključeni iz odgoja svoje djece pa nemaju više prava na izbor, pogotovo kad se to tiče onih tema koje roditelji svojoj djeci žele ugraditi na drugačiji način.

I HDSSB-ov Dinko Burić kazao je da je za njegovu stranku predložen nastavni kurikulum neprihvatljiv. On ima dijelove koji su dobrodošli, posebno kada su u pitanju dijelovi koji govore o prevenciji nasilja, ovisnosti, o načinu zdravog života za našu djecu.

– No onaj dio koji govori o spolnosti apsolutno je neprihvatljiv. Neprihvatljiv je zato što smo mi odavno rekli da za HDSSB gay nije OK. Nametati teze da je homoseksualnost prirodna stvar, da je homoseksualan i heteroseksualan način života jednak, ne samo da nije za nas prihvatljivo nego je i protuprirodno. Protivit ćemo se i u raspravi argumentirano, vodeći se željom da argumentima kao kada je bio u pitanju i Zakom o medicinski potpomognutoj oplodnji, pokažemo hrvatskoj javnosti, a i samim predlagateljima u čemu griješe – tvrdi Burić te dodaje da se ne može i ne smije volja manjine nametati volji većine.

– Ne može me nitko uvjeriti da je većina hrvatskih građana homoseksualno orijentirana. Političke stranke koje su, kako dani odmiču, sve beznačajnije, i tu mislim i na HNS i SDP koji su sve više neoliberalni nego socijaldemokratski, jednostavno siluju demokraciju u RH donošenjem neprirodnih zakona. I Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, pa i ovim dijelom kurikuluma zdravstvenog odgoja. To jednostavno nije normalno. Protivit ćemo se tom kurikulumu, ali se protivimo i načinu na koji je uveden, bez javne rasprave – kaže Burić koji, poput Milinovića, smatra da Crkva ima pravo iskazati svoj stav i da nitko nema pravo osporavati Crkvi da iskazuje svoj stav i mišljenje o svim stvarima u Hrvatskoj.

– Ne smije se zaboraviti da je većina u Hrvatskoj deklarirani vjernici. Mislim da Crkva pokazuje da joj je stalo u kakvo će se društvo Hrvatska razvijati – vjeruje Burić.
S druge strane, SDP-ov Nenad Stazić kaže da misli da se ovdje radi o nedopustivom, teškom zadiranju Crkve u jednu tako svjetovnu stvar kao što je obrazovanje.

– I dosad se na vjeronauku tumačio jedan način postanka svijeta, a u zemljopisu sasvim drugi. U zemljopisu se uči da je svemir nastao prije 13,7 milijardi godina Velikim praskom, a na vjeronauku da ga je Bog stvorio u sedam dana. U biologiji se i danas u školu uči da je čovjek nastao na jedan način, a na vjeronauku da je nastao na drugi način pa nikakvih problema nema. Prema tome, zašto bi bilo problema ako bi se u zdravstvenom odgoju razilazilo stajalište Crkve i stajalište znanosti – zaključuje Stazić.

>> Kardinal Bozanić: Zdravstveni odgoj je opasan i razara čovjeka

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
15:41 11.12.2012.

Konzervativci su toliko nazadni i zaostali da su čak spremni ići na štetu vlastite djece samo da udovolje crkvi, bogu- katastrofa

Avatar abakus
abakus
20:15 11.12.2012.

@A.M. Nije problem u tome što se nekoj djeci želi zabraniti taj tzv. zdravstveni program, već je problem u tome što ga ministarstvo želi korz škole nametnuti SVOJ djeci, pa i onih roditelja koji to ne žele. Dakle, problem jeje u tome što ga ministar želi uvesti kao OBVEZAN, a roditelji traže da bude IZBORNI.

JI
jimbeam
15:29 11.12.2012.

ovčice u tor, nije ovo srednji vijek pa da palite ljude na lomači i zabranjujete znanost....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije