Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIV POSTROŽENJA MJERA

Milinović: Zašto bi županija koja ima dobru epidemiološku situaciju zatvorila kafiće

U emisiji Otvoreno glavna tema su nove mjere i lockdown
Foto: HRT
1/5
24.11.2020.
u 23:11

Dodao je i da je protiv postroženja mjera jer smatra da su ove mjere koje su sada na snazi dovoljne, ali da je za kažnjavanje onih koji se njih ne pridržavaju.

Broj zaraženih i oboljelih s težim simptomima, onih na respiratoru i umrlih ne pada. Do kraja tjedna uvest će se nove, strože mjere koje će biti usmjerene na pojedine dijelove gospodarstva, a ponajprije na ugostiteljstvo. 

V.d. ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić, u emisiji Otvoreno rekao je da je trend uzlazan i da u KB Dubravi imaju 450 bolesnika, od kojih je 80 na respiratoru. Istaknuo je da je zdravstveno osoblje iscrpljeno, ali i dodao da su im u zadnje vrijeme pristigli kolege iz svih zagrebačkih bolnica.

- Od početka pandemije aktivnošću Ministarstva zdravstva, ministra Beroša i cijelog tima pripremljeno je sve što se danas događa i mi smo pripremljeni na ovu situaciju. Niti u jednom trenutku nije nedostajalo respiratora, a ministarstvo zdravstva je i dalje u aktivnoj nabavci novih i mi sukcesivno otvaramo odjele za zbrinjavanje bolesnika, rekao je Lukšić.

Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zadar, rekao je da u Zadru imaju relativno stabilnu situaciju i da dnevno imaju brojke između 100-120 do 130 novooboljelih.

- Trenutno na području Sala i susjednih mjesta imamo 47 aktivnih slučaja. Koronavirus ušao je i u Dom za starije i nemoćne u Salima koji ima 20 štićenika. Polovica njih je pozitivna na koronavirus, istaknuo je.

Matija Posavec, župan Međimurske županije rekao je da je situacija u njegovoj županiji kad se gleda krivulja kao slovo W.

- Ono što daje nekakav optimizam je da smo mi u našoj strategiji u borbi protiv koronavirusa korak ispred virusa, rekao je i podsjetio da su još u veljači kupili 10 respiratora i donijeli odluku da se plate računi veledrogerijama. 

Dodao je i da u ovom trenutku imaju preko 25 posto testiranog stanovništva, a da su danas u rad pustili izvanbolnički tercijarni respiratorni centar sa 80-100 kreveta.

Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije rekao je da se njegova županija ubraja u prosjek Hrvatske, te da ga je zabrinuo prodor virusa prije 3-4 dana u privatni dom za starije gdje je od 157 štićenika 127 bilo pozitivno na koronavirus.

Istaknuo je i da Hrvatskoj najviše u borbi protiv koronavirusa štete dvije stvari - panika i politizacija.

Dodao je i da je protiv postroženja mjera jer smatra da su ove mjere koje su sada na snazi dovoljne, ali da je za kažnjavanje onih koji se njih ne pridržavaju.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za medicinu rada Marija Bubaš rekla je kako se uvijek govorilo i naglašavalo da stožer promišlja o donošenju strožih mjera i da neće postupati u panici i da će se dobro pratiti trend.

Na pitanje tko će donijeti konačnu odluku, politika ili struka, Bubaš je rekla kako ministar Beroš uvijek traži da struka kaže svoje mišljenje i struci daje glavnu riječ.

Posavec se osvrnuo i na sastanak Vlade sa svim županima. Rekao je kako je svatko rekao svoju epidemiološku situaciju i temeljem toga intencija je ići u strože mjere.

- Ako nešto zatvarate onda morate naći obeštećenje ljudima koji potencijalno mogu ostati bez posla. Treba štiti radnike, poduzetnike, održivost zdravstvenog sustava i to su mjere koje treba donijeti Vlada, istaknuo je, javlja HRT.

Milinović je rekao da on ima drugu viziju uvođenja strožih mjera.

- Zašto bi Međimurska županija, Ličko-senjska ili bilo koja druga županija koja ima dobru epidemiološku situaciju zatvorila kafiće, upitao je te pozvao stožer da mjere donosi po uzoru na najbolje stajaće županije koje imaju najbolju epidemiološku situaciju.

VIDEO: U Zagrebu su krenula brza i besplatna testiranja na koronavirus

Ključne riječi

Komentara 5

FA
fajlpz
06:47 25.11.2020.

Lidl nazvati nacistima.oni koji su prvi uveli kod nas da se ne radi na Božić i Stipabdan? Zašto to nisu napravili veliki Hrvatski katolički lanci?

AN
anemijodezerterija
23:57 24.11.2020.

Na respiratoru je danas rekordnih 244 pacijenata, stožer i mediji nas već osam mjeseci informiraju da u Hrvatskoj ima 800 respiratora, a sad nas ovaj lik iz KB Dubrava informira da respiratora ne fali i da je ministarstvo stalno u nabavi novih?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije