Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doktori na skeneru

Milinović je odbio potpisati ulazak Medikola u osječki KBC

\'18.11.2010., Zagreb - Ministar zdravstva Darko Milinovic sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare kako bi opovrgnuo navode da je primao placu iz crnog fonda HDZ-a.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL\
Petar Glebov/PIXSELL
VL
Autor
Diana Glavina
23.03.2011.
u 12:00

Vlasnik Medikola je uložio, logično, da bi nešto i dobio, kaže bivši ministar Ljubičić

Prema Sporazumu o javno-privatnim partnerstvu, koji je 2007. potpisao tadašnji ministar zdravstva Neven Ljubičić, privatna poliklinika Medikol i njen vlasnik Ivan Rajković obvezao se u Hrvatskoj otvoriti pet centara s PET/CT uređajem, dva u zagrebačkim bolnicama te u KBC-ima Split, Rijeka i Osijek.

Nema viška prostora

– Vlada je bila suglasna i uvjeren sam i danas da je to bio dobar model da dobijemo taj skupi dijagnostički aparat za onkološke pacijente, radi čega su bolesnici putovali u Beč ili u Budimpeštu, a HZZO plaćao i pretragu i putne troškove – kaže nam dr. Ljubičić. – Jamčim – naglasio je – da do danas, bez ovoga projekta, u našemu zdravstvu aparata ne bi bilo. Ljubičić objašnjava i to da država aparat nije mogla kupiti jer je zdravstvo bilo u velikom dugu.

– HZZO je objavio poziv na iskaz interesa, a vlasnik Medikola je investirao, logično, da bi nešto i dobio. A po isteku 10-godišnjeg ugovora, bolnici ostaje uređeni prostor, aparat će, istina, već biti star, ali i on ostaje u bolnici – kaže Ljubičić. No, od pet centara iz sporazuma, dosad su otvorena tri. Ministar D. Milinović odbio je prije godinu dana potpisati suglasnost da Medikol uđe u osječku bolnicu, jer, rekao nam je, bolnica nema viška prostora za javno-privatno partnerstvo. Koliko mu je poznato, privatna tvrtka uređuje prostor za PET/CT u Osijeku, ali izvan bolnice, a hoće li dobiti ugovor s HZZO-om – tek će se vidjeti. I ministar je, naravno, dobio pismo radiologa u kojemu govore o financiranju privatnih poliklinika državnim novcem..

HZZO plaća izvršeno

– Da ovo ministarstvo ne favorizirala privatnike, govori i to da za državne bolnice kupujemo radiološku opremu u vrijednosti od 176 milijuna kuna. Zašto potpisnici pisma, profesori Brkljačić, Štern-Padovan, Miletić i Cambj-Sapunar, kao članovi Povjerenstva Ministarstva za nabavu radiološke opreme, koji vodi Brkljačić, nisu prije godinu i pol istaknuli da nekoj državnoj bolnici treba PET/CT? – govori Milinović. Kao argument da štiti javni sektor navodi i to da je preventivni program mamografije ugovoren isključivo s državnim ustanovama, a donedavno je bio ugovoren s 23 privatne poliklinike. Milinović drži da su se radiolozi digli baš sada jer su uspostavljeni kriteriji o mogućnosti dopunskoga rada u privatnim praksama.

Ipak, ističe, pozdravlja inicijativu radiologa "jer zajednički nam je interes zaštite javnoga sektora". Ali, ja ne mogu državnim liječnicima zabraniti da prelaze na posao privatnicima – zaključuje Milinović te demantira glasine da postoje ikakvi ugovori s novom privatnom bolnicom koju gradi Rajković. Direktor HZZO-a dr. Tihomir Strizrep, pak, tvrdi, da su se ugovori između HZZO-a i Medikola o uslugama PET/CT-a potpisivali nakon njihova otvaranja, te da je broj ugovorenih postupaka od 4500 pacijenata po centru utvrđen na osnovi procjene struke. – Ali, neovisno o broju ugovorenih postupaka, HZZO plaća samo izvršene usluge na temelju uputnice onkologa – napominje Strizrep. Do 2007. HZZO je pretragu u inozemstvu plaćao po pacijentu 1600 eura uvećanu za troškove prijevoza.

Komentara 10

SI
sinaj
14:19 23.03.2011.

Boris Trupčević je odbio produžiti kolektivni ugovor novinarima. A ti isti novinari su tolike kukavice da uopće u vlastitom listu ne smiju iznijeti svoje stavove.

OB
-obrisani-
13:09 23.03.2011.

Pitanje je čiji je kapital iza Medikola ? Kad jednom uđu duboko,onda će nam skroz razbiti državno osiguranje i napraviti potpunu privatizaciju zdravstva.Bit će nam isto kao i sa bankama.Ne ulazim u to čiji su to pojedinačni interesi i odnose među njima,ali se apsolutno protivim privatizaciji zdravstva,a što nam nameću neoliberalni globalisti iz USA i EU.

MO
mali od nužde
14:09 23.03.2011.

e bravo Milinoviču svaka čast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije