Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potop u Zadru i okolici

Milijunske štete, župan proglašava elementarnu nepogodu

Kamion ostao zarobljen u odronu kolnika između Zadra i Ražanca
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/8
12.09.2017.
u 19:45

Gradonačelnici Zadra i Nina upzoravaju da njihovi gradovi neće moći sami snositi troškove sanacije štete od poplava

Zadarski župan Božidar Longin najavio je danas da će proglasiti elementarnu nepogodu zbog poplava koje su u ponedjeljak pogodile Zadar i dobar dio županije. Longin je kazao da su grad i okolica prilično stradali, no da je bitno da nema ljudskih žrtava iako je bilo nekoliko teških situacija.

Infrastruktura je prioritet

– Nema mjesta panici, no materijalna šteta je velika. Radi se na procjeni štete. Na osnovi zbirnih podataka, proglasit ću elementarnu nepogodu – poručio je Longin te dodao da će popravak infrastrukture biti prioritet. Stoga sutra u Zadar i okolicu stiže ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a Longin je kazao da im je neophodna i ministrica kulture jer su stradali i spomenici kulture.

Kamion ostao zarobljen u odronu kolnika između Zadra i Ražanca
1/10

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić danas je ujutro priopćio da Zadrani mogu ponovno koristiti vodu za piće.

– Gradska uprava je već organizirala ured za procjenu štete građanstvu, čeka se odluka Županije da se koordiniramo. Već noćas i danas pristupa se s punim snagama kako bi se građanima olakšao život i da se riješimo te vode. Milijunske štete grad neće moći izdržati – poručio je danas Dukić.

Što se tiče prijava o nastalim štetama, početak zaprimanja ispunjenih obrazaca je od trenutka kada se proglasi elementarna nepogoda na području Zadarske županije. Krajnji rok za prijavu štete i dostavu obrazaca je, sukladno Zakonu o zaštiti od elementarnih nepogoda i metodologiji za procjenu štete od nepogoda, osam dana od dana kada župan Zadarske županije proglasi elementarnu nepogodu.

Kamion ostao zarobljen u odronu kolnika između Zadra i Ražanca
1/18

Županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša danas je kazao da su vatrogasci imali više do tisuću intervencija te da je od ponedjeljka navečer angažirano 107 pumpi, 201 vatrogasac i 50-ak hrvatskih vojnika.

– Riješena je bolnica, ispumpane su TIZ-ove zgrade, radi se u trgovačkom centru Supernova, na pročišćivaču u Odvodnji, u Poliklinici… Napravili smo smjenu vatrogasaca, pomažu nam pripadnici HV-a, radit ćemo bez prekida – kazao je Šoša dodajući da je mnogo kuća poplavljeno i da je teško doći do svake jer je cijeli grad pod vodom. U pomoć Zadranima stigli su i vatrogasci iz Karlovca, Ogulina, Duge Rese i Barilovića, sa šest vozila i trideset crpki za vodu.

Kamion ostao zarobljen u odronu kolnika između Zadra i Ražanca
1/11

Bujica je obustavila rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Iz Odvodnje su izvijestili kako je u pomoć priskočila i Hrvatska vojska te da se još utvrđuje šteta na uređaju. Procjenjuju da će biti potrebno nekoliko dana da pročišćivač ponovno normalno proradi. Za to vrijeme neće moći crpiti i čistiti septičke jame.

Kamion ostao zarobljen u odronu kolnika između Zadra i Ražanca
1/25

Promet u gradu je danas normaliziran. Zbog poplavljenog kolnika ili odrona dijela kolnika danas su i dalje bile zatvorene županijske ceste Zadar - Ražanac između mjesta Poljice i Mazija, Vrsi - Nin, Miljan - Novoselo i lokalne ceste Žabica - Lički Novi i Kaniža - Lički Novi. Zadarska policija je pak pozvala vozače da joj predaju registarske tablice koje su pronašli, a koje su strgane za poplave s drugih vozila, kako bi ih vratili vlasnicima.

Od pet poplavljenih i oštećenih operacijskih dvorana na Odjelu kirurgije zadarske bolnice, danas su već tri bile u funkciji i u njima se opet izvode operacije.

– Radimo i operacije karcinoma, ne samo prijelome i hitne slučajeve. No dvije preostale dvorane su još u vodi i intenzivno radimo na tome da ih osposobimo – kazao dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja bolnice.

Uništeni ninski mostovi

Velike štete od poplava su i na otocima Ugljanu, Pašmanu i Dugom otoku. Vatrogasci iz Prekog, Pašmana i Salija intervenirali su više od 90 puta. Božidar Ivanov iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Preko kazao je da su najveće štete u Osnovnoj školi Valentina Klarina u Preku, policijskoj postaji, ugostiteljskim objektima te u obiteljskim kućama u tome mjestu te u Poljani i Sutomišćici. Na otoku Ugljanu najveće štete na infrastrukturi ima Mali Lukoran, na Pašmanu područje Ždrelca, a na Dugom otoku Sali i Zaglav.

A ogromne štete od poplava ima i grad Nin u koji je danas stigla i vojska s amfibijskim vozilom iz Karlovca koje je izvlačilo potopljena vozila.

– Kakvo je stanje vidjet ćemo tek kad se voda povuče. Štete su velike, uništeni su nam oba stara mosta, jedan iz 16. i drugi iz 18. stoljeća. Napravit ćemo nove mostove da pješaci mogu proći. Sad je situacija grozna i već danas moramo početi raditi da vidimo kako ćemo sanirati štetu – rekao je Ćurko gostujući na N1. Ninska solana je također znatno oštećena, a Ćurko je poručio da Nin očekuje pomoć od Vlade i šire društvene zajednice, jer to grad, kako je kazao, sam ne može podnijeti.

Komentara 2

Avatar Kolo-Tg
Kolo-Tg
20:37 12.09.2017.

Povraca mi se kad proglasavaju elementarnu nepogodu. Prije par godina OB Zupanija to je radila redovito da seljaci nebi placali poticaj ili je umanjen. Nista narod nema od ovog proglasa zupana, ima od svojih politicara koji su kroz 100 zadnjih godina pokazali sto znaju.

Avatar Idler 3
Idler 3
20:54 12.09.2017.

Proglašavaju....pa kaj su čekali do sad ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije