Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milijarda eura za centre kompetencija

Najveći interes za status centra iskazale su turističke, elektrotehničke i zdravstvene škole, Lička i Virovitička županija bez kandidature
07. srpnja 2018. u 20:15 0 komentara 451 prikaza
Vlado Prskalo, nekadašnji ravnatelj Srednje škole Matija Antun Reljković iz Slavonskog broda, zadužen je za reformu strukovnog školstva
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Čak 42 strukovne škole iz cijele Hrvatske želi se “transformirati” u centre kompetencija, središta u kojima bi učenici strukovnih škola, ovisno o zanimanjima, trebali dodatno nadograđivati svoja praktična znanja radeći s mentorima i svladavajući osnove struke za koju se školuju.

Ilija Srpak 'Sustav školstva' Maturant o kojem svi pričaju: ' Pasivni ljudi ne mogu mijenjati stvari, svi se moramo uključiti'

Podvučena je to crta nakon završenog javnog poziva, no konačna odluka o izabranih 25 škola, koliko će ih biti i za čiju će se transformaciju u centre potrošiti milijarda kuna osigurana u fondovima EU bit će donesena sredinom srpnja.

– Radna skupina Vijeća za strukovno obrazovanje utvrdila je kako su na javni poziv pristigle ukupno 42 kandidature, a 41 je zadovoljila uvjete. Slijedi postupak ocjenjivanja dostavljenih razvojnih planova kandidatura, a imenovanje 25 centara kompetentnosti očekuje se do sredine srpnja – poručili su tako iz Ministarstva obrazovanja.

Ministrica Blaženka Divjak Novosti u kurikulu 'Strukovnjaci' će učiti izravno kod poslodavaca

I dok su se na javni poziv prijavile škole iz većine županija osim Virovitičko-podravske i Ličko-senjske, koje nisu podnijele samostalne kandidature, u ministarstvu obrazovanja još imaju jako puno posla kako bi argumentirano mogli predstavljati dualno obrazovanje u Hrvatskoj.

Naime, još uvijek nije poznato po kojim će se kriterijima birati mentori koji bi trebali raditi u centrima, koji će biti kriteriji za ravnatelje centara, kao što točnog odgovora nema što je s financiranjem centara kompetencija nakon isteka europskog novca – padaju li na teret državnog proračuna ili pak na teret lokalne samouprave, kao ni kako će se i kojim modelima riješiti rad maloljetnih učenika kod poslodavaca koji bi već u prvoj godini strukovnog obrazovanja trebali primati plaću.

Ministrica Blaženka Divjak Reforma obrazovanja Ministrica Divjak: Posljednji u Europi uvodimo informatiku, a to su krive esktremne skupine

– Centri kompetentnosti donose novu opremu strukovnim školama, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja – kazala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Nakon završetka javnog poziva pokazalo se da je najviše elektrotehničkih škola koje su se prijavile za status centra kompetencija, nakon čega slijede poljoprivredne, turističke i ugostiteljske, zdravstvene te srednje strojarske škola.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Vlado Prskalo, nekadašnji ravnatelj Srednje škole Matija Antun Reljković iz Slavonskog broda, zadužen je za reformu strukovnog školstva
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.