Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer o Bleiburgu

Plenković: 1945. pobijeni deseci tisuća ljudi koji su bježali od komunizma

Andrej Plenković
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.05.2020.
u 14:27

Premijer je istaknuo kako ćemo samo trezvenim pogledom na traume iz prošlosti i pijetetom prema svakoj žrtvi moći izgraditi uistinu tolerantno društvo

Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade podsjetio je da smo prošli tjedan obilježili pobjedu nad fašizmom te se osvrnuo na obilježavanje 75. obljetnice bleiburške tragedije.

"Danas, tri četvrt stoljeća kasnije prisjećamo se tog teškog poglavlja hrvatske povijesti te se sjećamo svih žrtava. Za suvremenu Hrvatsku koja je sazdana na slozi i jedinstvu hrvatskog naroda u Domovinskom ratu to je danas moralna obaveza”, rekao je Plenković na početku Vladine sjednice.

Istaknuo je kako ćemo samo trezvenim pogledom na traume iz prošlosti i pijetetom prema svakoj žrtvi moći izgraditi uistinu tolerantno društvo, a to je bila jedna od glavnih političkih oporuka prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je i sam bio sudionik hrvatskog antifašističkog pokreta.

Plenković je podsjetio da je u zapadnoj Europi pobjeda nad fašizmom prije 75 godina bila je ključna za uspostavu demokratskih poredaka koji su u poratnim godinama krenuli putem pomirenja, gospodarskog oporavka i ujedinjenja, kako bi se Europi donio trajan mir i onemogućio bilo kakav budući sukob.

Video – Strašna istina o bleiburškim marševima smrti

 

No, upozorio je, u srednjoj i istočnoj Europi kraj Drugog svjetskog rata donio je poraz fašističkog terora i ratnih strahota, ali nije donio demokraciju nego novi totalitarizam, tj. komunizam koji je doživio svoj slom tek padom Berlinskog zida.

Plenković je rekao kako je takva sudbina 1945. godine, nakon sloma NDH, snašla i Hrvatsku, koja je još gotovo pola stoljeća bila lišena slobode i demokracije.

Dok je kraj Drugog svjetskog rata u zapadnoj Europi označio kraj neviđenim ratnim strahotama i fašističkim zločinima, u kojima posebno mjesto ima Holokaust, u Hrvatskoj je svibanj 1945. i sinonim za strašne poratne komunističke zločine.

Tada su deseci tisuća ljudi, razoružanih vojnika poraženih snaga, ali i velik broj civila koji je bježao od uspostave komunističkog režima, od Bleiburga preko Tezna i duž križnog puta, pobijen bez suda i zakapan bez groba.

Plenković je istaknuo da se to događalo i nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata, a taj masovni zločin, kao i progoni i uhićenja svih tzv. klasnih neprijatelja i neistomišljenika te represalije prema Katoličkoj crkvi, izazvale su nemir i strah kod velikog djela hrvatskog naroda.

Također, poratni montirani proces protiv blaženog kardinala Alojzija Stepinca, iako je u brojnim navratima glasno ustao protiv svih diskriminacija i osobno spasio brojne Židove i Srbe, dodatno je kompromitirao tadašnju vlast i proklamirana načela pravde, istaknuo je.

Smatra kako je to razlog zašto je danas u Hrvatskoj odnos prema tom bremenitom i slojevitom razdoblju hrvatske povijesti bolan i traumatičan, iako je jasno da je zahvaljujući antifašističkom pokretu i otporu nacizmu Hrvatska iz Drugog svjetskog rata izašla kao pobjednica.

Plenković je poručio kako je na nama danas da na tim temeljima zajedno gradimo europsku Hrvatsku utemeljenu na demokratskim vrijednostima, da zajedno izgrađujemo društvo u kojem se promiče kultura sjećanja, tolerancija i međusobno poštovanje.

"To prije svega dugujemo sebi, a osobito našim mladima kako bismo staloženim pogledom na prošlost i s optimizmom prema budućnosti, neopterećeni, mogli graditi još bolju Hrvatsku", kazao je Plenković.

Komentara 172

UV
uvijekje
16:34 14.05.2020.

a sad pred izbore druga priča ahahahah

VA
vadis1
22:22 14.05.2020.

Plenkovic je to dosta dobro izbalansirao. Ali, Zapad i Zidovi nikada nece prihvatiti bilo kakvo relativiziranje fasizma i hrvatske inacice ustastva. Hrvatska mora cvrsto osuditi ustaske zlocine, bez fige u dzepu. I jos nesto, ne mora netko biti ljevicar ako osudjuje ustastvo. Osobno osudjujem komunizam, ne smatram sebe ljevicarom, zapravo vise sam na desnoj liniji. Obraniti Ustase ne mozemo, kad ce to vec jednom shvatiti politicki oportunisti u Hrvatskoj?

Avatar PeppeS
PeppeS
22:12 14.05.2020.

Daj dokaze,dosta je laganja i izmisljanja.Sve je ovo zarad politickih poena. Svi koji su okrvarili ruke a bilo ih je mnogo "Milost nisu dali Milost nisu dobili."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije