Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Miličić pravomoćno osuđen za klevetu jer je Šeparovićev doktorat nazvao plagijatom

Budući da je presuda Općinskog kaznenog suda u Zagrebu postala pravomoćna Miličić mora platiti kaznu od 14.500 kuna te sudske troškove.
21. veljače 2020. u 08:01 1 komentara 492 prikaza
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Umirovljeni profesor Pravnog fakulteta (PF) u Zagrebu Vjekoslav Miličić pravomoćno je osuđen na novčanu kaznu od 50 dnevnih iznosa, odnosno 14.500 kuna koje mora platiti u roku od šest mjeseci, jer je doktorski rad predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića u svojoj knjizi prikazao kao primjer plagijata.

Nije plagijat Prof. Miličiću 14.500 kuna kazne jer je lažno optužio Šeparovića

Županijski sud u Puli odbio je obje žalbe, jedino što Miličić ipak neće morati o svom trošku objaviti presudu u tri medija, jer je neistine objavio u knjizi, a mediji su ih interpretirali, a nije ih Miličić osobno iznosio.

Mora platiti i 2000 kuna troškova postupka. Već ranije Miličić je u parnici presudom Županijskog suda u Varaždinu morao Šeparoviću platiti odštetu od 50.000 kuna s kamatama, trošak postupka od 10.333 kune te povući iz prodaje svoju knjigu “Ćudoređe i deontologija znanstvenog rada – nećudoređe i neprofesionalnost plagiranja”. Predsjednik Ustavnog suda cjelokupni iznos s kamatama, oko 62.000 kuna, donirao je Dječjoj bolnici u Donjoj Bistri.

Miroslav Šeparović NEPOTREBNE POLEMIKE Šeparović odbacio povezanost s aferom mailovi

U kaznenom predmetu obrazlaže se da je Miličić neistinito prikazao dio Šeparovićeve doktorske disertacije kao plagijat, i to tako što je prenio dio izvornog teksta disertacije, a ispustio dijelove u kojima su navedeni izvori tih tekstova. Prema dopisu dekana PF-a u Zagrebu prof. dr. sc. Igora Glihe ne postoje ujednačena pravila citiranja za doktorske disertacije na razini fakulteta, čime su potvrđeni iskazi profesorica Dubravke Hrabar i Aleksandre Korać Graovac.

Miroslav Šeparović | Autor : Davor Puklavec/Pixsell Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Miroslav Šeparović građanska inicijativa Narod odlučuje: Šeparović iznosio stavove suprotne odlukama Ustavnog suda

Akademika Vlatka Silobrčića nije bilo potrebno ponovno saslušavati, jer je na raspravi svjedočio da uopće nije čitao Šeparovićev rad, već je reagirao na tekstove u novinama te se nije mogao izjasniti nit o načinu citiranja. Sud je zaključio da nije riječ o plagijatu jer je Šeparović u fusnotama točno označio ime autora, naziv teksta, godinu izdavanja i stranicu s koje je uzet citat, dakle jasno naznačivši da se radi o citatu tuđeg djela.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma