Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska udruga banaka iznenađena: Milanovićev prijedlog je ustavno upitan!

Smatraju da je prijedlog Zorana Milanovića "ustavno upitan" jer se "jer država najavljenim prijedlogom izravno i retroaktivno zadire u privatno-pravne poslovne odnose".
20. siječnja 2015. u 15:07 69 komentara 3605 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska udruga banaka u priopćenju naglašava da je iznenađena jučerašnjom odlukom premijera Zorana Milanovića o zamrzavanju tečaja švicarskog franka na godinu dana.

Smatraju da je prijedlog Zorana Milanovića "ustavno upitan" jer "država najavljenim prijedlogom izravno i retroaktivno zadire u privatno-pravne poslovne odnose". Priopćenje Udruge banaka prenosimo u cijelosti:

"Banke su iznenađene odlukom predsjednika Vlade RH o zamrzavanju tečaja švicarskog franka jer ona nije u skladu s načelnim dogovorom postignutim jučer s Ministarstvom financija. Otkad je tečaj CHF-a naglo skočio, banke su pokazale dobru volju i odmah započele razgovore s Ministarstvom financija koje je na sastanku načelno bilo prihvatilo prijedlog banaka za olakšavanje otplate dužnicima u CHF-u.

Prema financijskom efektu za dužnika rješenje banaka je vrlo slično kao i premijerov prijedlog, ali su ova dva rješenja suštinski različita jer država najavljenim prijedlogom izravno i retroaktivno zadire u privatno-pravne poslovne odnose što je uistinu ustavno upitno. Banke su predložile zamrzavanje rata na rok od tri mjeseca tijekom kojih se treba naći trajno rješenje, a sljedeća tri mjeseca rate bi ostale zamrznute zbog provedbe rješenja. Dodatno, banke su predložile da trajno rješenje svakako uzme u obzir socijalne razlike među dužnicima, odnosno da se značajnije pomogne onima koji su zaista ugroženi. Također, trajno rješenje mora se zasnivati na podjeli troška između svih dionika.

"Bez presedana"

Premijer je točno primijetio da je odgovornost za stanje podijeljena na sve dionike te tim više iznenađuje njegova odluka da se teret prebaci na samo jednu stranu – banke. Premijer je isto tako točno naglasio da je ovakva odluka bez presedana. Zato smo uvjereni da će se i Europski sud pravde, ako mu se postavi to pitanje, na kraju suglasiti s takvom premijerovom ocjenom i uputiti na njezino ukidanje.

Dodatno, zadnjih dana često spominjanu netočnu tezu da su banke zarađivale na tečajnim razlikama opovrgnuo je i guverner Hrvatske narodne banke koji je naveo točne brojke i naglasio da je razlika između imovine i obveza banaka u švicarskim francima takva da je potpuno jasno da banke 'nisu mogle s tog temelja ostvarivati ekstraprofite'. Zbog svega rečenog, nadamo se da će Sabor ipak odustati od jučer najavljenog zakonskog prijedloga, koji samo može izazvati dodatne probleme i vjerojatno prebacivanje ukupnog troška na porezne obveznike RH", stoji u priopćenju HUB-a.

>>Predsjednica Uprave Hypo banke: Nemoguće je da sav teret padne na jednog partnera

>>Milanović pozvao Udrugu Franak na razgovor, o prosvjedu odlučuju nakon sastanka

>>Lovrinović o kreditima u 'švicarcima': Sve to podsjeća na lihvu

>>Austrija: Kredit u CHF samo ako je i prihod u CHF

>>Milanović: Tečaj švicarskog franka fiksirat ćemo na 6,39 kuna na godinu dana!

Vladimir Putin
Zaslužio je
Svima dragom Hrvatu naklonio se i Putin, tim se ordenom samo izabrani mogu pohvaliti
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • zeze21:

  bojim se da su banke u pravu! ovo je ugovorni odnos 2 strane u skladu s hrvatskim propisima i bilo kakva jednostrana izmjena od strane hrv. vlade vjerojatno će biti oborena na ustavnom sudu, da ne govorimo o EU sudovima!. ... prikaži još! vlada bi trebala sjesti s bankama i dogovoriti sve što je moguće bez jednostranih poteza, tim prije što su banke iskazale volju preuzeti dio tereta i troškova na sebe, no milanović nastupa s pozicije predizbornog populizma i teško da će doći do dogovora. pravi problem je što kad banke ovo obore na ustavnom sudu milanović više neće biti na vlasti nego će ove, ustavno upitne odluke, uvaliti kao vruć krumpir sljedećoj vladi!

 • Avatar Nick2k
  Nick2k:

  Pa naravno da je. Boljševičke metode iz sovjetskog saveza kao ključ nerazumijevanja kapitalizma. Koji još ugovori se mogu mijenjati dekretima vlade? Kupoprodajni? Svi?

 • Avatar Oneill
  Oneill:

  Čini mi se da sam u snu i pogrešnom filmu. U ovoj zemlji bi svi samo suhe grožđice a ako ispadne da je nešto drugo ponuđeno onda to trba neko drugi da snosi. To je sve za mene jedan Fraz !