Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rh spasila rejting

Milanović: Želimo BBB- rejting do kraja mandata dići na A predznak

zoran milanović (1)
Foto: PIXSELL
1/6
05.09.2012.
u 15:25

– Ovo je vrlo mali, ali važan korak naprijed. I ja zahvaljujem hrvatskim građanima na strpljenju i molit ću za još malo strpljenja – poručio je Milanović.

Premijer Zoran Milanović optimistično je izišao pred novinare nakon što je Hrvatsku obradovala vijest agencije Fitch o potvrdi hrvatskog kreditnog rejtinga.

– Ovo je vrlo mali, ali važan korak naprijed. I ja zahvaljujem hrvatskim građanima na strpljenju i molit ću za još malo strpljenja. Situacija je i dalje teška. Prema tome, nešto se ipak radi i to se prepoznaje, ali velikih promjena nema preko noći. Iskreno, očekivao sam da će se zadržati rejting. Sve ćemo raditi da sadašnji BBB- kreditni rejting na kraju mandata ima A predznak – poručio je Milanović.

 Milanović je napomenuo da ovo izvješće Fitcha nije bezuvjetno

– Investicije o kojima govorimo ne idu preko noći, to su veliki ozbiljni projekti, to nisu montažne kolibe nego stvari koje se planiraju mjesecima i godinama, i rade se godinama i traju desetljećima. Prema tome, očito uživamo određeno povjerenje, ali to nije bezuvjetno, u tom izvješću ima i rezervi. Također, situacija u Europi je teška, zemlje oko nas u lošem su stanju. Postižemo neke rezultate, ali to je daleko od onog što bi nas zadovoljilo, i daleko od onoga što bi hrvatske građane zadovoljilo. Oni žele posao i plaću za svoj rad – rekao je premijer.

Očekujete li da će i ostale agencije dati pozitivnu ocjenu?

– Sve te agencije pa i Fitch rade samostalno, na njih ne možemo utjecati, ne mogu to ni Njemačka ni Francuska pa ne može ni Hrvatska. 

Što poručujete ministrima koji su probili budžete?

– Kao i svi, i oni će se morati držati zadanih okvira, tu neće biti kompromisa. Prihodovna strana proračuna je dobra, a takva će biti i rashodovna strana. Morali smo se, na žalost, ove godine odreći i božićnica i regresa. Naprosto drugačije ne ide. Najgore je što osnovnoškolski i srednjoškolski nastavnici moraju raditi za tako male plaće, to je možda najpodcjenjeniji posao, ali bit će bolje.

Kako komentirate kritike na podjelu Hrvatske na dvije statističke regije?

– Poručujem ljudima ponajprije u Slavoniji, jer se njih medijski najviše apostrofira, da ih ti koji kritiziraju podjelu lažu i da ne vjeruju onima koji govore da to nije dobro za njih. Morali bi imati kineske stope rasta da u idućih 7 godina prosjek BDP-a u kontinentalnoj Hrvatskoj prođe iznad 75 posto europskog prosjeka, a to se na žalost neće dogoditi. A da se to i dogodi, onda bi značilo da je Hrvatska snažno napredovala, to bi bio tako dramatičan napredak da bi podjela na regije postala nebitna politička tema.

Linić zadovoljan prognozom Fitcha, ali najavio otkaze

Ministar financija Slavko Linić održao je hitnu konferenciju odmah nakon što je stigla vijest da je agencija Fitch unaprijedila prognozu rejtinga Hrvatske iz negativne u stabilnu.

– Znam da je za mnoge ova vijest veliko iznenađenje, činjenica je da je Fitch promijenio prognozu iz negativne u stabilnu znači da pozitivno ocjenjuje rad ove Vlade, da pozitivno ocjenjuje naše napore koji se tiču štednje, naplate prihoda, poreza i rasterećenja gospodarstva. Vlada će nastaviti provoditi ovu politiku jer bi napuštanje takve politike dovelo do pada rejtinga. Inzistirat ćemo da se proračun izvrši onako kako je planirano, a plaće u pojedinim ministarstvima morat će se uskladiti s planom Vlade i tu nećemo raditi nikakve ustupke – rekao je Linić. Najavio je za prvih šest mjeseci 2013. godine velika ulaganja u energetici, željeznici ali i smanjenje robnog deficita. 

– Ovo znači da ćemo moći financirati svoje dugove i u tom pogledu nastaviti s bitkom za štednju za privatizaciju pojedinih djelatnosti i tvrtki jer se dugovi moraju vratiti – kazao je ministar.

Upitan hoće li iskoristiti ovaj povoljan trenutak i ići u jeftinije vanjsko zaduženje, ministar je rekao da za tim neće biti potrebe sve do sredine proljeća 2013., a da su trenutačni kratkoročni krediti na domaćem tržištu u stopama od 2,5 do 3 i najviše 4 posto da je zadovoljan i da su oni prihvatljivi. Dodao je da će ova korekcija kreditnog rejtinga uz smanjenje nelikvidnosti biti od velike pomoći privatnom sektoru od kojeg očekuje kako će napokon moći krenuti u investicijski ciklus i dobivati jeftini novac za te potrebe.

>>Konačno dobra vijest! Hrvatska spasila kreditni rejting

Napomenuo je da je zadovoljan i trenutačnim dijalogom sa sindikatima jer su oni prije bili ti koji nisu na vrijeme reagirali, da državne službe moraju biti svjesne da će morati štedjeti.

– S poslodavcima "guramo" malo žešće i nemamo potporu – napomenuo je Linić. Na naše pitanje da komentira obrazloženje agencije Fitch koja je unaprijedila prognozu iz negativne u stabilnu jer je očito od Vlade dobila pouzdana obećanja da će biti velike racionalizacije u velikim poduzećima uz smanjenje plaća, a vjerojatno i otpuštanja, ministar je rekao:

– Vlada je poslala jasnu poruku: idemo u velika restrukturiranja, ogromne promjene očekujemo u Hrvatskim željeznicama, u Hrvatskim autocestama, Hrvatskim šumama te energetskom sektoru, a to znači otpuštanja. Nema više nekonkurentnosti i isplaćivanja plaća iz državnog proračuna – kaže i dodaje da neće biti lako jer "nam prijete željezničari i Gredelj, strojovođe iz HŽ vlakova, ali svi od raznih agencija do javnih poduzeća plaće moraju smanjiti na razinu onih koje ze iste poslove dobivaju službenici po ministarstvima".

Linić je još jednom naglasio da Croatia osiguranje i Hrvatska poštanska banka idu sigurno u privatizaciju i da će tim novcem financirati dio i dalje velikog deficita od 10 milijardi kuna koliko će iznositi deficit za 2013. godinu. 

>>RH loša i u konkurentnosti! Čačić: Što se čudite kao ptica glisti?

 

Komentara 199

LA
larala
16:52 05.09.2012.

ovo nije dobra vijest vec tužna za sve obicne ljude ove zemlje, pametnije bi bilo da su novinari istražili koliko je to novca kojeg nema linic i company uplatilo gospodi iz fitcha da "unaprijedi" prognozu? jer po svim normalnim parametrima mi smo dno dna i izgleda za bolje nema ni u dalekoj buducnosti uz ovakvu politiku

DO
doktorica
16:52 05.09.2012.

smanjite plaće u državnim poduzećima za 50%,pa ćete riješiti problem,ako im ne možete dati otkaz onda im smanjite plaće !Oni koji rade u privatnom sektoru itekako ovise o poslovanju poduzeća i trude se da opstoje ,dok kamarila u državnim poduzećima samo siše buđet i briga ih za poslovanje.....

OB
-obrisani-
22:53 05.09.2012.

Alenko ipak neće na ulicu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije