Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjednica vlade

Milanović: Zamjeram si što odmah nismo smanjili plaće

vlada (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/8
21.02.2013.
u 10:23

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da bi se 28. veljače trebao službeno potpisati i ugovor o kupoprodaji Brodosplita

Naravno da nismo očekivali aplauz zbog tropostotnog smanjenja bruto plaća u javnom sektoru. Od smanjenja bruto plaća za tri posto izuzeli smo zaposlene u školstvu. Reakcije oporbe bile su uobičajeno agresivne i nesuvisle. Ali nas zanimaju reakcije sindikata i poslodavaca. Sindikati tvrde da je riječ o lošoj mjeri, dok je kod poslodavaca oprečna reakcija. Istina nije uvijek potpuno u sredini, ali netko je mora tražiti i to u nacionalnom interesu. A mi brinemo o nacionalnim interesima – kazao je na početku 77. sjednice Vlade premijer Zoran Milanović te dodao: 

– Godinama je prevelika javna potrošnja i trudili smo se to umanjiti. Ovo je prva Vlada koja je uspjela smanjiti deficit. Mogu zamjeriti sebi i svima nama što nismo ranije krenuli s odlučnijim odlukama. Jedino zamjeram što odluku o smanjenju plaća nismo učinili u prvih mjesec dana od stupanja na vlast. Učinit ćemo sve da Hrvatska gospodarski raste.

Milanović je još rekao kako je želja da poduzetnici i investitori imaju razuman rizik pri poslovanju u Hrvatskoj.

– Kad mijenjamo Zakon o radu, onda ne radimo na destrukciji hrvatskog radništva, ali moramo biti fleksibilniji iako tu nema jamstva uspjeha – naglasio je premijer te rekao da se standardi i kultura radnika u Hrvatskoj nikada neće svesti na razinu afričke države, ali da ipak radno zakonodavstvo mora biti fleksibilnije.

Ugovor o kupoprodaji Brodosplita 28. veljače

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je kako bi se 28. veljače trebao službeno potpisati i ugovor o prodaji Brodosplita samoborskom DIV-u.

– Ovo je povijesna odluka i vjerujem da će hrvatska brodogradnja biti ponovno aktivna. Točka na i bit će i kada završimo procese u Brodotrogiru. Vjerujem da će uz iskustvo radnika hrvatska brodogradnja biti konkurentna u svijetu – rekao je Vrdoljak nakon čega mu je premijer Milanović čestitao te dodao kako je to još jedna od naslijeđenih stvari od prethodne vlade.

'Priča o uštedama na izborima je lažna'

Premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade prozborio je i o izborima u Hrvatskoj.

– Izbori su demokratska institucija. Logikom uštede svi se izbori mogu održati u jednom danu. To je najjeftinije, ali je li najbolje? Priča o troškovima i uštedama je lažna priča, jer je riječ o osobnom interesu. Ti koji se javljaju oko ušteda žale se da im za život u Bruxellesu nije dovoljno 2500 eura, a ne žive u Bruxellesu ili Strasbourgu nego u Zagrebu ili Karlovcu – rekao je Milanović.

Zaštititi prava radnika

Govoreći o nacrtu prijedloga zakona o provedbi uredbi Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, ministar Mirando Mrsić kazao je da je sada na području socijalne sigurnosti nadležno sedam institucija zbog čega je zakonskim aktom bitno urediti njihove međusobne odnose i područja nadležnosti.

Mrsić je govorio i o Zakonu o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca. 

– Namjera je izjednačiti radnike i zaštititi njihova prava, a uređuje se mogućnost gubitka prava, neprenosivosti prava i uplata radnicima u slučajevima kada se pravna osoba izbriše iz registra – rekao je ministar.

Zlonamjerni komentari dežurnih domoljubaca

Premijer Milanović na kraju sjednice osvrnuo se na statističku podjelu Hrvatske na sjever i jug.

– Dežurni domoljupci daju zlonamjerne komentare da se Slavoniji nešto uzima. Ne volim da se priča kako je netko oštećen, a nije. Ako netko ima brojke kao argumente, nek' mi dođe s njima – zaključio je Milanović.

>>Linić: Bankari će rat koji su počeli morati završiti

>>Milanović: Smanjit ćemo 3% bruto plaće u javnom sektoru!

Komentara 40

GU
gualtiero
10:55 21.02.2013.

Milanoviću režete plače jer nemate snage otpustiti armiju svojih rođaka i prijatelja koje ste svi vi političari zaposlili u tim službama,pa to rješavate na način da svi trpe,ali vaši rođaci i prijatelji i dalje ostaju na svojim poslovima,a takvih je sigurno preko 30000 .

Avatar ukurtapash
ukurtapash
10:29 21.02.2013.

kako ce to biti lip prizor kada imperator zoran padne. i s njim cila "crvena" vlada. biti ce to jedan antologijski prizor. a jos ce biti veci gust slusati imperatorove i vladine "nesuvisle i agresivne" reakcije.

Avatar desnicarsko_smece
desnicarsko_smece
10:54 21.02.2013.

Jedino pošteno što je mogao napraviti je skresati sve plaće u javnoj službi koje su više od 5.500 kuna (nekakvog prosjeka?) na 5.500 kuna, uključujući i one plaće u vladi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije