Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović: Zamjeram si što odmah nismo smanjili plaće

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je da bi se 28. veljače trebao službeno potpisati i ugovor o kupoprodaji Brodosplita
21. veljače 2013. u 10:23 40 komentara 4 prikaza
vlada (1)
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/8

Naravno da nismo očekivali aplauz zbog tropostotnog smanjenja bruto plaća u javnom sektoru. Od smanjenja bruto plaća za tri posto izuzeli smo zaposlene u školstvu. Reakcije oporbe bile su uobičajeno agresivne i nesuvisle. Ali nas zanimaju reakcije sindikata i poslodavaca. Sindikati tvrde da je riječ o lošoj mjeri, dok je kod poslodavaca oprečna reakcija. Istina nije uvijek potpuno u sredini, ali netko je mora tražiti i to u nacionalnom interesu. A mi brinemo o nacionalnim interesima – kazao je na početku 77. sjednice Vlade premijer Zoran Milanović te dodao: 

– Godinama je prevelika javna potrošnja i trudili smo se to umanjiti. Ovo je prva Vlada koja je uspjela smanjiti deficit. Mogu zamjeriti sebi i svima nama što nismo ranije krenuli s odlučnijim odlukama. Jedino zamjeram što odluku o smanjenju plaća nismo učinili u prvih mjesec dana od stupanja na vlast. Učinit ćemo sve da Hrvatska gospodarski raste.

Milanović je još rekao kako je želja da poduzetnici i investitori imaju razuman rizik pri poslovanju u Hrvatskoj.

– Kad mijenjamo Zakon o radu, onda ne radimo na destrukciji hrvatskog radništva, ali moramo biti fleksibilniji iako tu nema jamstva uspjeha – naglasio je premijer te rekao da se standardi i kultura radnika u Hrvatskoj nikada neće svesti na razinu afričke države, ali da ipak radno zakonodavstvo mora biti fleksibilnije.

Ugovor o kupoprodaji Brodosplita 28. veljače

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je kako bi se 28. veljače trebao službeno potpisati i ugovor o prodaji Brodosplita samoborskom DIV-u.

– Ovo je povijesna odluka i vjerujem da će hrvatska brodogradnja biti ponovno aktivna. Točka na i bit će i kada završimo procese u Brodotrogiru. Vjerujem da će uz iskustvo radnika hrvatska brodogradnja biti konkurentna u svijetu – rekao je Vrdoljak nakon čega mu je premijer Milanović čestitao te dodao kako je to još jedna od naslijeđenih stvari od prethodne vlade.

'Priča o uštedama na izborima je lažna'

Premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade prozborio je i o izborima u Hrvatskoj.

– Izbori su demokratska institucija. Logikom uštede svi se izbori mogu održati u jednom danu. To je najjeftinije, ali je li najbolje? Priča o troškovima i uštedama je lažna priča, jer je riječ o osobnom interesu. Ti koji se javljaju oko ušteda žale se da im za život u Bruxellesu nije dovoljno 2500 eura, a ne žive u Bruxellesu ili Strasbourgu nego u Zagrebu ili Karlovcu – rekao je Milanović.

Zaštititi prava radnika

Govoreći o nacrtu prijedloga zakona o provedbi uredbi Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, ministar Mirando Mrsić kazao je da je sada na području socijalne sigurnosti nadležno sedam institucija zbog čega je zakonskim aktom bitno urediti njihove međusobne odnose i područja nadležnosti.

Mrsić je govorio i o Zakonu o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca. 

– Namjera je izjednačiti radnike i zaštititi njihova prava, a uređuje se mogućnost gubitka prava, neprenosivosti prava i uplata radnicima u slučajevima kada se pravna osoba izbriše iz registra – rekao je ministar.

Zlonamjerni komentari dežurnih domoljubaca

Premijer Milanović na kraju sjednice osvrnuo se na statističku podjelu Hrvatske na sjever i jug.

– Dežurni domoljupci daju zlonamjerne komentare da se Slavoniji nešto uzima. Ne volim da se priča kako je netko oštećen, a nije. Ako netko ima brojke kao argumente, nek' mi dođe s njima – zaključio je Milanović.

>>Linić: Bankari će rat koji su počeli morati završiti

>>Milanović: Smanjit ćemo 3% bruto plaće u javnom sektoru!

 'Nema objave imovinskih kartica su

 'Nema objave imovinskih kartica sudaca. Zar su građani glupi?'

Ministar Orsat Miljenić govorio je o objavi imovinskih kartica sudaca.

Milanović ga je upitao:

- U nekim intervjuima je rečeno da građani nisu spremni za to. Znači li to da su glupi?

Miljenić je odgovorio da to znači da se neke stvari neće objaviti kako se ne bi ugrozila nečija sigurnost.

- Nećemo objaviti adrese, imena djece i slično. To su stvari koje građanima nisu važne - kazao je ministar na što je Milanović dodao:

- A kad ne razumiju.

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
 • gualtiero:

  Milanoviću režete plače jer nemate snage otpustiti armiju svojih rođaka i prijatelja koje ste svi vi političari zaposlili u tim službama,pa to rješavate na način da svi trpe,ali vaši rođaci i prijatelji i dalje ostaju na svojim poslovima,a takvih je ... prikaži još! sigurno preko 30000 .

 • Avatar ukurtapash
  ukurtapash:

  kako ce to biti lip prizor kada imperator zoran padne. i s njim cila "crvena" vlada. biti ce to jedan antologijski prizor. a jos ce biti veci gust slusati imperatorove i vladine "nesuvisle i agresivne" reakcije.

 • Avatar desnicarsko_smece
  desnicarsko_smece:

  Jedino pošteno što je mogao napraviti je skresati sve plaće u javnoj službi koje su više od 5.500 kuna (nekakvog prosjeka?) na 5.500 kuna, uključujući i one plaće u vladi.