Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ušteda 800 mil. kn

Milanović: Smanjit ćemo 3% bruto plaće u javnom sektoru!

Zoran Milanović (1)
Borna Filić/PIXSELL
19.02.2013.
u 18:42

Premijer je rekao da očekuje solidarnost sindikata s takvom odlukom te dodao da im je jasno koliko je sati.

– Idemo u rebalans proračuna i morat ćemo na stavki plaća napraviti neke korekcije. U Hrvatskoj se tu u odnosu na većinu Europe radilo jako malo. Morat ćemo smanjiti bruto plaće za 3 posto za sve zaposlene u javnom sektoru, od predsjednika Republike i mene pa do činovnika i službenika javnih službi, što je na neto plaći nešto manji postotak. Tu moram izuzeti učitelje i nastavnike u osnovnim i srednjim školama kojima ćemo povećati koeficijent pa će imati malo veće plaće – kazao je premijer Zoran Milanović u razgovoru za RTL.

– Hrvatska se danas zadužuje uz najmanju kamatu, ali bez gospodarskog rasta ne možemo održavati troškove. Možda bi bilo najbolje da smo odmah smanjili plaće u javnom sektoru, ali to radimo sada. Naša su odricanja u javnom sektoru bila mala. Situacija je oko nas loša, ali ja sam optimist. Radimo sve da se barijere miču – istaknuo je. 

"Očekujem razumijevanje zaposlenika u javnom sektoru"

Premijer je objasnio kako je u ovom trenutku to "jedino moguće i odgovorno rješenje". – Očekujem razumijevanje zaposlenika u javnom sektoru – kazao je Milanović i dodao da se "moraju držati zacrtanih ciljeva".

– Lako je za rejting agencije, ali ako izađemo iz deficita od 10 milijardi kuna, onda ćemo se vjerojatno skuplje zaduživati – rekao je premijer te objasnio kako Hrvatska nije smanjivala plaće u javnom sektoru od početka krize. – Možda bi bilo bolje da smo to napravili na početku – rekao je Milanović te dodao kako se na ovaj način pokazuje solidarnost s privatnim sektorom.

"Peglala se kartica 'na najjače' posljednje tri godine"

Najavio je da će se najavljeno smanjenje plaća u javnom sektoru provesti "tijekom nekoliko sljedećih tjedana", najvjerojatnije će se osjetiti na plaći od 1. travnja.

– Peglala se kartica "na najjače" posljednje tri godine, troškovi države su ogromni i nema to veze s rejting-agencijama – rekao je Milanović i podsjetio da je 2011. godine deficit bio 15 milijardi kuna, a oni su ga smanjili na 10.

– Dakle, troškovi države stalno rastu, mi nismo otpuštali ljude – branio se Milanović.

"Sindikatima je jasno koliko je sati"

Premijer je rekao da očekuje solidarnost sindikata s takvom odlukom te dodao da im je jasno koliko je sati. Ne očekuje da će zbog toga Vladi stići tužbe jer je to njihova zakonska ovlast. – Među onima koji su obuhvaćeni smanjenjem, mnogi shvaćaju tu odluku. Pa i ja sam godinama radio u javnom sektoru – rekao je Milanović.

Najavio je i da će krenuti s izmjenama Zakona o radu, ali da će i uz te izmjene "Hrvatska biti država s dobrom zaštitom radnika". Kazao je da je ovo smanjenje plaća "palijativna mjera, a ne strukturna reforma" te je prigovorio da tijekom intervjua previše govore o tome dok je toliki broj ljudi nezaposlen. – Moramo paziti da u reformama ne odemo predaleko i da Hrvatska ne postane kao zemlja trećeg svijeta – rekao je premijer.

>>Grčić u Varaždinu: Rebalansom ćemo smanjiti kapitalna ulaganja

>>Vlada gleda gdje uštedjeti 2 mlrd., stručnjaci kažu da mora barem 3

Komentara 187

Avatar delminium
delminium
19:10 19.02.2013.

a plakali ste na kosoričin krizni porez? . sad uzmite štrik i objesite se

AN
andrijacatch
19:10 19.02.2013.

S novcem koji se uštedi vlada kreće u izgradnju muzeja, autocesta kao da ih nije previše, zatim izgradnju POS stanova iako ih je 20 000 prazno, itd. itd...

HR
hrza
18:55 19.02.2013.

Počelo je počelo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije