Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRŽAVNI POSJET

Milanović: Srbija će shvatiti da je prevarena ljubavnica. Rusija će morati priznati Kosovo

Zajednička konferencija Plenkovića i Milanovića, premijer objavio kako će izgledati nova vlada
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
01.02.2023.
u 12:25

"Dolazak predsjednice Pirc Musar u Hrvatsku nastavak je odlične suradnje između dviju susjednih i prijateljskih država", poručili su iz Ureda predsjednika u najavi dolaska slovenske predsjednice.

Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar došla je u državni posjet Republici Hrvatskoj te se susrela s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem na Pantovčaku. Ovo je prvi službeni put nekoj stranoj zemlji novoizabrane slovenske predsjednice. "Teme su se ticale naših uzajamnih odnosa, nekih zatvorenih i otvorenih pitanja, kao što je arbitraža. Razgovarali smo i o regiji", napomenuo je Milanović na početku konferencije i dodao: "Naši su odnosi bolji nego što su bili. Hvala predsjednici što je došla obilježiti ulazak Hrvatske u Schengen."

Pirc Musar naglasila je kako je vesela što je odabrala upravo Hrvatsku za prvi službeni put nekoj stranoj zemlji.

"Slovenija i Hrvatske puno su radile na projektu BiH da počnu europske integracije. Predsjednik Milanović i ja još ćemo se čuti u vezi s Procesom Brdo – Brijuni. Razgovarat ću s drugim predsjednicima o ovom projektu. Što se tiče arbitraže, stajalište Slovenije ovdje je jasno. Dogovore treba poštovati, a ja apeliram na hrvatsku i slovensku vladu da počnemo govoriti o razrješenju tog otvorenog pitanja", kazala je predsjednica koja se ispričala medijima jer je konferencija počela kasnije nego što je bilo predviđeno.

Špijunska afera

Slovenska novinarka pitala je predsjednike je li jedna od tema o kojoj su razgovarali i Ukrajina.

"S obzirom na to da će moj odgovor biti kraći, mogu vam reći da nismo razgovarali o Ukrajini. Ja nisam najbolji model toga da bi se trebalo baviti samo stvarima u kojima su dvije zemlje dobre. Tako se i ja, kad su u pitanju bilateralni odnosi, držim onog da se postolar drži cipela", kazao je Milanović i odbio pričati o špijunskoj aferi koja trese Sloveniju. No, napomenuo je kako bi sigurno komentirao da zna više o tome.

Pirc Musar je kazala da nisu razgovarali o Ukrajini, a istaknula je da je vesela što su sigurnosne službe pronašle dvoje ruskih špijuna jer to znači da rade svoj posao.

"Ruska ambasada uvijek je bila puna rezidenata. To je stvarnost. To je u Hrvatskoj reducirano na osnove osnova. Mi to pratimo i to je to. Nastavit ćemo pratiti", dodao je Milanović.

Arbitraža

"Što se tiče arbitraže, svoje sam stajalište iznijela u uvodnom govoru. Željela bih da države sjednu zajedno. Teme su takve da ih ne mogu riješiti predsjednici, možemo samo poticati vlade da to riješe", kazala je Pirc Musar i naglasila kako joj je žao što dugo nije bilo razgovora.

"Često mi je teško shvatiti što misli Milorad Dodik. Jedan dan govori jedno, a drugi dan njegovi ljudi dignu ruke za europske integracije BiH", rekao je Milanović o Procesu Brdo – Brijuni te istaknuo da bi volio čuti što srpski predsjednik Aleksandar Vučić misli o tome. "Naši stavovi o arbitraži su isti, ali nisu konfliktni", dodao je.

"S Vučićem se nisam čuo. Dobro je da je shvatio da mora prvo proučiti moju izjavu. Jer očito nije reagirao na prvu. Moja poruka ekipi u Srbiji... Tuđman je govorio kako je Kosovo unutarnja stvar Srbije. To odavno nije unutarnja stvar Srbije. Stoga poručujem srpskim tabloidima: "Bez oduševljenja, molim!" Želim da Srbija vidi svoju zapadnu perspektivu. Srbija je ostala bez Kosova. Ostala je bez njega u ratu. Kosovo je priznato. Idem uokolo i govorim drugima da priznaju Kosovo. Da bi Srbija došla na Zapad, neke stvari se moraju promijeniti. Srbija će shvatiti da je prevarena ljubavnica. Rusija pokušava nešto s Ukrajinom i morat će priznati Kosovo. Srbija smeta Rusiji. Srbija će morati na neki način priznati Kosovo, a to im se neće svidjeti. Američki plan za Kosovo je dobar. Volio bih da to radi Bruxelles, ali nisu u stanju", kazao je Milanović.

Komentirao je i aferu SMS.

"To je užasno važna tema. To su dokazi. Na takvim je dokazima bivši zagrebački gradonačelnik bio u pritvoru mjesecima. Očito europski ured tužitelja priprema teren i pušta to u javnost. Znamo kakva je sudska praksa u Hrvatskoj. Mi moramo dobiti odgovor. U mojoj vladi nije bilo ovakve afere. Sud će morati prihvatiti te dokaze. Ovdje se radi o tome da nitko ne upire prstom u premijera da je on to radio, ali 'ajmo vidjeti je li on to sponzorirao. Mislio sam da se to događa sve manje, a događa se više", ustvrdio je.

O posjeti se ranije oglasio Ured predsjednika.

"Očekuje se da će dvoje predsjednika razgovarati o bilateralnim odnosima dviju država, zatim o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Slovenije te o situaciji u jugoistočnoj Europi. U tom kontekstu trebali bi razgovarati i o Procesu Brdo – Brijuni budući da su predsjednici Hrvatske i Slovenije supredsjedatelji tog procesa koji ima za cilj unapređenje suradnje zemalja u jugoistočnoj Europi i ubrzavanje europskih integracija. Dolazak predsjednice Pirc Musar u Hrvatsku nastavak je odlične suradnje između dviju susjednih i prijateljskih država", poručili su ranije iz Ureda predsjednika.

Komentara 18

Avatar Barba
Barba
12:47 01.02.2023.

Neka mamlaz objasni pučanstvu kakve veze ima Dodik s posjetom slovenske predsjednice!!!

Avatar bolešnji
bolešnji
13:32 01.02.2023.

Ko polaznik Pervanove večernje škole bez završnog ispita.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
12:47 01.02.2023.

Dobio zadatak da spasi ruske špijune uhvaćene u Sloveniji !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije