Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krediti u 'švicarcima'

Predstavnici Udruge Franak kod Milanovića, o prosvjedu odlučuju nakon sastanka

Milanović Lalovac Franak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
20.01.2015.
u 14:40

Iz Udruge su pozdravili jučerašnju najavu premijera da će se tečaj franka fiksirati na 6,39 kuna

U tijeku je sastanak premijera Zorana Milanovića i ministra financija Borisa Lalovca sa predstavnicima Udruge Franak u Banskim dvorima.

"Odluku o prosvjedu donijet ćemo nakon sastanka", napisali su na svom Facebook profilu iz Udruge Franak. Pozdravili su jučerašnju najavu premijera da će se tečaj franka fiksirati na 6,39 kuna, no čekaju da Vlada donese konkretnu odluku kako bi vidjeli što u njoj piše. Vlada je na svom Facebook profilu napisala da će danas u Sabor poslati izmjene zakona "kojima će olakšati plaćanje stambenih kredita za 58 tisuća obitelji". Očekuje se da bi Sabor o toj mjeri mogao glasovati već u petak.

"Svakako pozdravljamo vidljivi pomak i pristajanje na naš prvi zahtjev, međutim biti ćemo oprezni dok stvari ne vidimo na papiru. Već su počele špekulacije idu li svi krediti u privremenu mjeru. Mi smo dobili informaciju iz MFIN-a da idu svi krediti u CHF, međutim na fejs stranici Vlade RH stoji da je riječ o stambenim kreditima", napisali su sinoć iz Udruge Franak na Facebook profilu.

Ukoliko dođe do prosvjeda, on će se vjerojatno dogoditi pred zgradom Hrvatska narodne banke. Iz Udruge ističu da ostaju pri svojih pet zahtjeva prema Vladi i HNB-u, a rok koji su im dali za donošenje odluke je 1. veljače, dok mjesec dana kasnije traže da ona stupi na snagu.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Denis Smajo iz Udruge je danas na Hrvatskom radiju kazao da traže da se svi krediti konvertiraju u kune po početnom tečaju, odredi fiksna početna kamatna stopa te da im banke daju povrat preplaćenih kamata.

>>Predsjednica Uprave Hypo banke: Nemoguće je da sav teret padne na jednog partnera

>>Lovrinović o kreditima u 'švicarcima': Sve to podsjeća na lihvu

>>Austrija: Kredit u CHF samo ako je i prihod u CHF

>>Milanović: Tečaj švicarskog franka fiksirat ćemo na 6,39 kuna na godinu dana!

Komentara 34

HR
H.R.T.99
15:09 20.01.2015.

Milanović iz našeg džepa vama pohlepnima koji ste se našli u gov... smanjuje kamate. Ne poznajem ni jednog kreditora u CHF koji je bio siromašan. Dobro ste iskoristili ovog S. Korejanca.

EL
EldersRealm
11:27 20.01.2015.

Koliko je Milanovic spreman platiti podrsku na izborima, citajte nakon sastanka.

Avatar abakus
abakus
13:14 20.01.2015.

Nerone, kopirat ću ti odgovor koji sam ti napisao na temu ovih kredita na jučerašnjem članku, tako da ga i drugi pročitaju: Problem je u tome, Nerone, što ovo nije lihvarski ugovor. Cijelo vrijeme se, naime, zaboravlja da je kamata na ove kredite bila duplo manja od kamate na kredite s deviznom klauzulom u eurima. Napravit ću malu računicu: Pretpostavimo dvije osobe koje su uzele isti iznos kredita i na isti broj godina. Osoba A uzela je, dakle, 100 000kn kredita na rok otplate 30 godina uz dev. klauz. u CHF i kamatu 4%. Osoba B uzela je također kredit od 100 000 kn na rok otplate 30 godina, ali uz dev. klauz. u eurima i kamatu od 8%. Pretpostavimo da je već drugog dana od trena kad su uzeli kredit skočio tečaj švicarskog franka za dvostruko. Time je već drugog dana glavnica osobe A skočila duplo tj. na 200 000 kuna. Recimo da taj tečaj ostao isti kroz svih 30 godina i da se kamata nije mijenjala. Osoba A otplatit će na kraju ukupni iznos (glavnica plus kamate) od 440 000kn. Osoba B, pod pretpostavkom da se tečaj nije mijenjao i da je kamata ostala ista, kroz 30 godina otplatit će ukupno 340 000kn. Razlika između ta dva kredita na kraju je 100 000 kn, tj. osoba B platila bi isti iznos kao osoba A (440 000kn) da joj je kamata iznosila 11,3% umjesto 8%. To je još uvijek premalo povećanje kamate da bi se kredit proglasio lihvarskim. U ovu računicu pak uopće nisam uračunao činjenicu da nikome tko je uzeo te kredite nije glavnica odmah drugog dana skočila duplo i da su ih mnogi godinama otplaćivali po nižem tečaju od ovog koji sam naveo. I nisam uopće uračunao činjenicu da tečaj ne raste samo, već i PADA tj. da će CHF dosegnuti svoj vrh nakon kojeg će opet pasti jer samoj Švicarskoj tako visok tečaj ne odgovara i rezultat je poremećaja na tržištu, a ne nečeg trajnog. Istina je da je trenutni skok tečaja visok i da je zbog njega strahovito skočio iznos glavnice, ali je isto tako istina da su ljudi koji imaju te kredite u CHF dugo imali bitno nižu kamatu od onih koji su uzeli kredite u eurima i da će tečaj opet pasti. Kad bi se sve zbrojilo, nakon 30 godina izašlo bi da su osoba A i osoba B najvjerojatnije prošli otprilike jednako, unatoč svim povremenim skokovima tečaja. Zato ugovor NIJE lihvarski, a ova akcija Milanovića je populistička, nepravedna i štetna. Da i ne govorim kako planira fiksirati tečaj CHF na godinu dana na iznos od prije par dana, a lako se može dogoditi da on kroz relativno kratko vrijeme padne ispod tog iznosa. Što tada?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije