Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krediti u 'švicarcima'
Povratak na članak

Predstavnici Udruge Franak kod Milanovića, o prosvjedu odlučuju nakon sastanka

Iz Udruge su pozdravili jučerašnju najavu premijera da će se tečaj franka fiksirati na 6,39 kuna

Komentari 34

HR
H.R.T.99
15:09 20.01.2015.

Milanović iz našeg džepa vama pohlepnima koji ste se našli u gov... smanjuje kamate. Ne poznajem ni jednog kreditora u CHF koji je bio siromašan. Dobro ste iskoristili ovog S. Korejanca.

VL
EL
EldersRealm
11:27 20.01.2015.

Koliko je Milanovic spreman platiti podrsku na izborima, citajte nakon sastanka.

VL
Avatar abakus
abakus
13:14 20.01.2015.

Nerone, kopirat ću ti odgovor koji sam ti napisao na temu ovih kredita na jučerašnjem članku, tako da ga i drugi pročitaju: Problem je u tome, Nerone, što ovo nije lihvarski ugovor. Cijelo vrijeme se, naime, zaboravlja da je kamata na ove kredite bila duplo manja od kamate na kredite s deviznom klauzulom u eurima. Napravit ću malu računicu: Pretpostavimo dvije osobe koje su uzele isti iznos kredita i na isti broj godina. Osoba A uzela je, dakle, 100 000kn kredita na rok otplate 30 godina uz dev. klauz. u CHF i kamatu 4%. Osoba B uzela je također kredit od 100 000 kn na rok otplate 30 godina, ali uz dev. klauz. u eurima i kamatu od 8%. Pretpostavimo da je već drugog dana od trena kad su uzeli kredit skočio tečaj švicarskog franka za dvostruko. Time je već drugog dana glavnica osobe A skočila duplo tj. na 200 000 kuna. Recimo da taj tečaj ostao isti kroz svih 30 godina i da se kamata nije mijenjala. Osoba A otplatit će na kraju ukupni iznos (glavnica plus kamate) od 440 000kn. Osoba B, pod pretpostavkom da se tečaj nije mijenjao i da je kamata ostala ista, kroz 30 godina otplatit će ukupno 340 000kn. Razlika između ta dva kredita na kraju je 100 000 kn, tj. osoba B platila bi isti iznos kao osoba A (440 000kn) da joj je kamata iznosila 11,3% umjesto 8%. To je još uvijek premalo povećanje kamate da bi se kredit proglasio lihvarskim. U ovu računicu pak uopće nisam uračunao činjenicu da nikome tko je uzeo te kredite nije glavnica odmah drugog dana skočila duplo i da su ih mnogi godinama otplaćivali po nižem tečaju od ovog koji sam naveo. I nisam uopće uračunao činjenicu da tečaj ne raste samo, već i PADA tj. da će CHF dosegnuti svoj vrh nakon kojeg će opet pasti jer samoj Švicarskoj tako visok tečaj ne odgovara i rezultat je poremećaja na tržištu, a ne nečeg trajnog. Istina je da je trenutni skok tečaja visok i da je zbog njega strahovito skočio iznos glavnice, ali je isto tako istina da su ljudi koji imaju te kredite u CHF dugo imali bitno nižu kamatu od onih koji su uzeli kredite u eurima i da će tečaj opet pasti. Kad bi se sve zbrojilo, nakon 30 godina izašlo bi da su osoba A i osoba B najvjerojatnije prošli otprilike jednako, unatoč svim povremenim skokovima tečaja. Zato ugovor NIJE lihvarski, a ova akcija Milanovića je populistička, nepravedna i štetna. Da i ne govorim kako planira fiksirati tečaj CHF na godinu dana na iznos od prije par dana, a lako se može dogoditi da on kroz relativno kratko vrijeme padne ispod tog iznosa. Što tada?

VL
Avatar abakus
abakus
11:20 20.01.2015.

Ovo nije u redu ni po kojoj osnovi. Milanovićeva vlada opet unosi kaos u još jedan segment društva. I samo će ljude dovesti u još goru situaciju nakon što ova idiotarija koja je očigledno neustavna jer ljude dovodi u različitu poziciju padne na Ustavnom sudu. Što je s onima koji su te kredite već otplatili ili su ih po vrlo nepovoljnim uvjetima prije koju godinu prebacili u kredite u eurima? Hoće li i njima nadoknađivati štetu? Što je s institucijom osobnog bankrota koji je također legaliziranje jedne vrste dužničkog ropstva, a koji planiraju uvesti? Opet rade gluposti i ništa drugo.

VL
HR
H.R.T.99
15:03 20.01.2015.

Oprostite ovom Milanoviću je ne zna što radi. Danas CHF, sutra EUR, pa dolari pa kune? S. Koreja. Samo njima je lakše jer znaju samo ono što ih veliki vođa nauči. Jao nama ne "svicarcima", molite se da EUR-o ojača. Biti će "popusta" za masu ljudi.

VL
MJ
markezic.joso
11:47 20.01.2015.

Sve u političku svrhu, ne dajte se već se držite onog što je sudska presuda a pregovori mogu ići samo u svrhu ispunjavanja odluke Hrvatskog pravosuđa

VL
ZA
zahira45
12:49 20.01.2015.

Što je sa onima koji su pred ovrhama, ugovori o kreditima već raskinuti!!! Njih više nitko ne spominje???

VL
Avatar kravata
kravata
15:23 20.01.2015.

Na slici došlo premijeru do grla.

VL
LI
liskovaca
10:28 20.01.2015.

milanović samo kupuje vrijeme ovim potezom! Jedino je riješenje da svi prestanu plaćati kredit!!!!!

VL
ZA
zahira45
13:05 20.01.2015.

Nitko ne spominje one pred ovrhum čiji je Ugovor o kreditu već raskinut! Jel moguće da se ne može zaustaviti bar na neko vrijeme ovrha moratorijem na jedinu nekretninu??

VL
PE
perlator
15:28 20.01.2015.

ulaz u povijest g.Milanović bi bi po čemu svi znamo mađarsku j ono što je njihova vlada učinila za njih,dajte i vi nama obračun kredita konverzija u kunu i po istom tečaju povrat preplaćenog,i oako to bi bio samo papiri dug na papiru

VL
DU
Deleted user
15:30 20.01.2015.

Stvar je vrlo jednostavna, na tečaj se ne može utjecati, ali jedino na što korisnici kredita imaju pravo je PRAVOMOĆNA presuda za nezakonito mijenjanje kamatne stope. Preplaćene kamate bi trebali dobiti nazad u CHF ili da im se smanji iznos glavnice u CHF za taj iznos u CHF. Sve ostalo mislim da ne drži vodu.

VL
RO
Rodaletic
17:17 20.01.2015.

Izgleda da Milanović vise brine o tome kako mu "stoji" kravata. nego što se "guši " zbog problema građana,bilo ovih sa kreditima bilo naših branitelja! Pa pogledajte koliko dugo štrajkaju HRVATSKI BRANITELJI , i nikom ništa!?!! A. sada se većć razgovara. i ustavnom zaštitom prava štediša i korisnika kredita(ministar Lalovac)?! I tema ODMAH ide na prvu sjednicu Sabora......sramota!!

VL
Avatar Marko232
Marko232
15:20 20.01.2015.

Svaka cast Milanovicu!

VL
Avatar Neron
Neron
12:56 20.01.2015.

Elder, moje kredite sigurno nećeš vraćati jer ih ja nemam. Isto tako, ne smatram da uopće treba vraćati ičije kredite, i ne shvaćam na koji način bih ja, ako HNB zaključa tečaj, vraćao ičije kredite?!? Nije li Švicarska donedavno imala zaključan tečaj franka? Ako država zabranjuje da ti meni posudiš novce uz kamatu veću od 12%, ne zadire li u tom slučaju država u privatan odnos između tebe i mene? Mogu li ja potpisati da ću biti tvoj rob sljedećih 10 godina za određenu količinu novca? Država takve ugovore ne dopušta! Ne tvrdim da je kredit u švicarcima "robovlasnički ugovor", samo tvrdim da džava ima pravo zabraniti dogovor između dvije punoljetne osobe sklopljen vlastitim voljama tih dviju osoba. Ima li i tu mjesta za ustavnu tužbu? Tvoja tvrdnja je ispravna, ali se ne poklapa sa stvarnošću. Jučer je na TV-u tip govorio o tome kako uredno 10 godina vraća kredit u banci, kredit od milijun kuna, čini mi se da je rekao. Nakon 10 godina glavnica mu je veća nego što je bila kad je uzimao kredit!!! Da je kroz tih 10 godina vraćao 3000 kuna mjesečno, banci bi dao 360.000 kuna. A još mora vratiti više nego što je posudio. Kojim god očima gledaš, to nije pravedno, a rezultat je nepravednosti banke prema klijentu. Tu nepravednost treba popraviti. Ne na način da se otplata tih kredita ukine, ili da se zamrznu na tečaju koji je bio na dan preuzimanja, ali pronači nekakvo rješenje bi bilo aposlutno nužno - ako zakoni to dopuštaju, onda zakoni nisu dobri.

VL
RI
rita999
14:59 20.01.2015.

Svaka čast Milanoviću!

VL
Avatar taqa
taqa
11:18 20.01.2015.

Svaka čast Milanoviću. Sjećam se 2011. kada je franak skoćio na 7,10 ,a Jadranka Kosor nam nudila balone.Tada nas je spasila Narodna banka Švicarske. Svaka čast i Liniću i on je pomogao sa spuštanjem kamate. Stvarno se bojim HDZ-a jerr će se vjerojatno vratiti na vlast I MISLIM DA PRSTOM NEĆE MAKNUTI ZA NAS.

VL
Avatar ikebana5
ikebana5
11:22 20.01.2015.

Svaka cast Milanovicu!

VL
Avatar Rebirth
Rebirth
14:48 20.01.2015.

Svaka cast Milanovicu!

VL
Avatar Neron
Neron
10:26 20.01.2015.

Nisam vjerovao da ću to ikada reći, ali evo: Bravo, Milanoviću! Možda je ovo privremeno rješenje, možda čak nije niti najbolje, ali daje dovoljno prostora da se pravo rješenje nađe, i konačno pokazuje odlučnost da se nešto napravi. Mogao bih biti zločest pa reći da je prekasno nakon tri godine vlasti, ali neću.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.