Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednik u Valpovu

Milanović: Mogući problemi s korištenjem novca EU fondova, dođe li do krize u EU

Valpovo: Predsjednik Milanović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/4
08.12.2023.
u 20:33

Govoreći o demografskim izazovima s kojima se suočava Hrvatska, Milanović je naglasio da nismo ušli u povijest i život 2013. godine ulaskom u Europsku uniju, te je strah da će nas nestati i da nas nema dovoljno nešto što nas prati još od vremena Strossmayera.

Predsjednik Republike Zoran Milanović upozorio je u petak u Valpovu na probleme s kojima se Hrvatska, kao korisnik europskog novca može suočiti dođe li do krize u Europskoj uniji, koja je po njegovim riječima "ostarjela i ušla u kontinuitet prosječnosti". "Bude li Europska unija nekoliko godina u gospodarskoj krizi, odmah će se postaviti pitanje zašto plaćamo onima koji imaju manje od nas, kamo taj novac ide", rekao je Milanović na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Valpova u povodu obilježavanja Dana Grada.

"S time moramo biti potpuno na čisto jer to se može, ali i ne mora dogoditi. Ako se ne dogodi odmah, dogodit će se kasnije jer EU, za razliku od SAD-a, nema vlastitu energiju nego je uvozi što EU čini ovisnom", dodao je predsjednik. Ustvrdio je također, da EU nema najjače i najdominantnije tehnologije na kojima Amerikanci i neki iz Azije zarađuju ogromne novce. Drugima riječima, Europa je ostarjela i ušla je u jedan kontinuitet prosječnosti. Ono što proizvodimo kao kontinent proizvode i drugi, te uskoro nećemo više biti toliko konkurentni“, ustvrdio je predsjednik.

Govoreći o demografskim izazovima s kojima se suočava Hrvatska, Milanović je naglasio da nismo ušli u povijest i život 2013. godine ulaskom u Europsku uniju, te je strah da će nas nestati i da nas nema dovoljno nešto što nas prati još od vremena Strossmayera. "Kroz desetljeća hrvatski narod je narastao do nekih pet milijuna ljudi u Hrvatskoj. Da je netko Strossmayeru prije 150 godina rekao da će nas krajem 20. stoljeća biti toliko, čovjek bi bio presretan“, kazao je predsjednik. Dodao je kako se "moramo pomiriti s činjenicom da nas neće biti 10 milijuna" te da kroz istu situaciju prolaze i skoro sve zemlje i nacije srednje i istočne Europe.

Kako je prije njega kao gost svečane sjednice govorio i predstavnik općine Kupres iz BiH Zdravko Mioč, predsjednik Milanović naglasio je važnost Kupresa za obranu Hrvatske u Domovinskom ratu. "Kupres je posebno važan jer tamo se branila Hrvatska, u drugoj državi - Bosni i Hercegovini. Moramo misliti o našem narodu u BiH jer to je važna tema za Hrvatsku. Mi ono što je izvan Hrvatske ne tražimo, ali tražimo red tamo gdje se donose odluke koje nas se tiču, i to nas se pravno propisano tiču kroz Daytonski ugovor", poručio je.

Na svečanosti su govorili gradonačelnik Valpova Matko Šutalo, vršitelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić te saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Goran Ivanović, priopćio je Ured predsjednika. Dodijeljena su priznanja istaknutim pojedincima zaslužnim za dobrobit Grada Valpova.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Milanović o Boysima: 'Kretenski je što ih se uzelo kao satniju zarobljenika'

Komentara 15

DU
Deleted user
20:55 08.12.2023.

Hrvatskoj trenutno ide dobro. Druga smo najbrže rastuća ekonomija EU, iza Malte. Prema projekcijama Europske komisije rast će se nastavit i u iduće dvije godine. Inflacija će snažno past. Ako nama ide toliko dobro znači li to da su drugi zaglibili? Jasno da znači! Ne misle neki da je ovo poziv na uzbunu? Hrvatska je uspjela iskorijenit nezaposlenost,ostvarit čak i proračunski suficit,smanjit udio vanjskog dug u BDP na čini mi se 78%. Sve to su i više nego dobri rezultati. Kreditni rejting rastao nam je dva puta.Proizvodnja energije raste.Nije da Plenković nije ništa uradio za Hrvatsku. Tu je i ulazak u eurozonu,Schengen.. Zaključak je da na sad ide dobro i to valja iskoristit. Hrvatskoj je nužna nova demografska politika, diverzifikacija ekonomije. Sad ima novca da se investira u druge grane i da državni proračun više ne ovisi o potrošnji i turizmu. Nama usluge ne mogu više činit 80% proračun.Što kad izostalu Nijemci na Jadranu? Oni imaju sve manje za trošit. Treba ulagat u visoke tehnologije,ako je Vučić pozvao Wozniaka u Srbiju i nama treba "hrvatski Wozniak". Dajte Muska! Dajte mu cijelu ličko-senjsku županiju.Neka ulaže,gradi,zapošljava.Ne platit ništa državi 100 godina.Tamo ionako nema ljudi. Investicije,investicije,proizvodnja,diverzifikacija ekonomije.To je ključ budućnosti.Milanović upozorava na vrijeme.

PA
Pašić
21:35 08.12.2023.

Pravi hrvatski državnik. Bit će ponovno izabran.

Avatar film
film
08:25 10.12.2023.

milanović je lokalni političar,nije on za europske politike,njega u europi niko ne doživljava ozbiljno... on jedino može malo s dodikom palamuditii po bosni...to mu je domet...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije