Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
forum u rigi

Milanović: Kina će prije ostarjeti negoli se obogatiti

forum riga (1)
Foto: The Riga Conference 2013.
1/4
06.09.2013.
u 15:29

Tijekom posjeta Rigi, premijer Milanović također će sudjelovati na godišnjem sigurnosnom i vanjskopolitičkom forumu Riga Conference 2013, gdje će se sudionicima foruma obratiti na temu: ''Is Europe Still a Player in Global Economy?''

–Trgovinski pregovori između Europske unije i SAD-a nisu lijek za rast EU-a. Njihov efekt bit će mali. Mnogo toga može se učiniti interno, počevši od pojedinačnih tržišta – istaknuo je premijer Zoran Milanović na godišnjem sigurnosnom i vanjskopolitičkom forumu Riga Conference 2013, gdje se sudionicima foruma obratio s temom „Is Europe Still a Player in Global Economy“.

Na početku izlaganja Milanović je kazao: „Kina će ostarjeti prije nego što će se obogati dok će EU imati vremena za prilagodbu. Ponekad precjenjujemo važnost demografskih izazova.'' Kazao je i kako podupire EU bankarsku uniju, ali ne i federaciju. – Uvijek postoji potreba za jasnim pravila za sve članice – precizirao je.

Premijer se osvrnuo i na razinu visokog obrazovanje u EU i istaknuo kako je ono od velike  važnosti u cijeloj Uniji. Na pitanje predstavljaju li populističke antieuropske stranke prijetnju EU, Milanović je komentirao: „EU se sama može raspustiti, ali ne brine me da će se to dogoditi.“

Njegovo obraćanje pohvalili su mnogi, od prisutnih pa do novinara i političkih komentatora, koji su na društvenim mrežama Milanoviću iskazali respekt.

Jedan od njih je i veleposlanik Švedske u Latviji. Henrik Landerholm napisao je na svom Twitter-profilu: ''Prisutne su impresionirali premijeri. Dombrovskis i Milanović. Možda su osmi u svojim redovima, ali za mene su prvi!''

Iako je fokus ovogodišnjeg foruma prije svega usmjeren na transatlantske odnose, ekonomske i sigurnosne izazove s kojima se susreću Europska unija i NATO, na istočno partnerstvo te partnerstvo s Rusijom, bit će uključene i rasprave o aktualnim globalnim trendovima u Indiji, Kini i na Bliskom istoku. Forum je okupio više od 300 sudionika iz gotovo 30 zemalja. Prijenos konferencije, uključujući i obraćanje predsjednika Vlade Zorana Milanovića, moguće je pratiti uživo na sljedećem linku: www.rigaconference.lv/livestream, kao i na službenim stranicama latvijskog ministarstva vanjskih poslova i ministarstva obrane.

Predsjednik Vlade RH  danas i sutra boravi u službenome posjetu Republici Latviji. Tijekom posjeta sastat će se s visokim latvijskim dužnosnicima: predsjednikom Republike Andrisom Bērziņšom, predsjednikom Vlade Valdisom Dombrovskisom te predsjednicom Parlamenta Solvitom Āboltiņom. Također, riječ je o prvom sastanku visokih dužnosnika dviju zemalja nakon što je Hrvatska 1. srpnja 2013. postala punopravna članica Europske unije, priopćila je Vlada.

Milanović će s latvijskim dužnosnicima razmijeniti mišljenja o mogućnostima jačanja bilateralnih odnosa u područjima od zajedničkog interesa, a jedna od tema svakako će biti i poboljšanje gospodarske suradnje. Sugovornici će također razmijeniti mišljenja o globalnim temama i trenutačnoj političkoj situaciji u svijetu, kao i o aktualnim europskim temama. Ujedno će razmotriti mogućnosti suradnje dviju zemalja u sklopu Europske unije. Hrvatska strana posebno je zainteresirana za latvijska iskustva članstva u EU te prioritete latvijskog predsjedanja EU u prvoj polovici 2015. godine.

>>Milanović: Institut zastare ne smije postati utočište zločincima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije