Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podjela moći

Milanović Jakovini uzima šume i vode i prepušta ih Zmajloviću

'01.03.2013., Ulica grada Vukovara 78, Zagreb - Nakon sastanka, ispred ministarstva Gospodarstva ministar Tihomir Jakovina i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlosic dali su izjave za
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
1/3
27.03.2013.
u 18:00

Mirela Holy prije osnivanja Vlade predlagala je da vode i šume budu dio zaštite okoliša, no stranka je tada odlučila drukčije

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na ljeto će ostati bez šuma i voda, koje će biti prebačene u resor ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića. Kako neslužbeno doznajemo, u Vladi se o tome već neformalno razgovaralo, no premijer Milanović još ne želi izuzeti ta dva bitna resursa iz Ministarstva poljoprivrede kako se u javnosti ne bi stvorio dojam da “udara” na Jakovinu. Radije će pričekati ljetnu rekonstrukciju Vlade.

Paze na Jakovinin imidž

Šume i vode bi samorazumljivo, slažu se naši izvori iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, trebale pripadati Zmajlovićevu ministarstvu, no neće ih se ishitreno “seliti” da se u javnosti ne protumači kako ih se Jakovini oduzima jer je nesposoban njima upravljati. Stoga se za trenutak prebacivanja šuma i voda iz jednog ministarstva u drugo čeka 1. srpnja, kada će Hrvatska ući u EU, jer će tada u Bruxelles otići potpredsjednik Vlade Neven Mimica, a možda će biti još nekih rekonstrukcija Vlade te je Milanović procijenio da promjene nadležnosti ministarstava u tom trenutku neće biti pod povećalom.

– Logično je da šume i vode budu dio resora zaštite okoliša i prirode jer je riječ o prirodnim resursima o kojima ne bi trebalo odlučivati upravo ono ministarstvo koje ih najviše koristi. Voda se najviše koristi u poljoprivredi. Razdvajanjem upravitelja i korisnika postigao bi se balans. Druga je bitna odrednica to što je Ministarstvo zaštite okoliša dužno implementirati direktive EU koje se tiču voda i šuma i o tome izvještavati Europsku komisiju. Tu dolazimo do apsurda jer operativni nadzor i upravljanje ima drugo ministarstvo, što ponekad stvara problem – objašnjava nam izvor upoznat sa situacijom. Što da, primjerice, Zmajlović odgovori kad ga pitaju zašto nije donesen Zakon o vodama, a o tome odlučuje Jakovina? – plastično nam prikazuje naš sugovornik.

Šume treba podijeliti

I prije parlamentarnih izbora znalo se za što će biti zaduženo Ministarstvo zaštite okoliša, no moć nad šumama i vodama nije dobila Zmajlovićeva prethodnica Mirela Holy. .

– Kao predsjednica Savjeta za zaštitu okoliša u stranci to sam predložila, no to tada nije prošlo. Meni bi bilo logično da se ta dva prirodna resursa pripoje Ministarstvu zaštite okoliša. Usto ingerencija nad vodama mora biti predana potpuno, a šume treba razdvojiti na zaštićeni dio i gospodarski, koji bi ostao u Ministarstvu poljoprivrede – kazala je saborska zastupnica SDP-a M. Holy. S obzirom na razvoj situacije, čini se da Zmajlović uživa veće premijerovo povjerenje nego M. Holy i Jakovina.

>>Zakon o poljoprivrednom zemljištu - oporba protiv nove centralizacije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije