Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREUZIMANJE HELIKOPTERA

Milanović o hladnom susretu s Banožićem: Ministar je potrošio sve kredite, želim mu siguran let

Zagreb: Na primopredaji Black Hawka Milanović i Banožić bez pozdrava i pogleda
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/17
Autori: Vecernji.hr, Hina
25.05.2022.
u 13:29

Helikopteri UH-60M Black Hawk dio su projekta nabave ukupno četiri helikoptera od Sjedinjenih Američkih Država

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović od 13.30 sati sudjelovao je na preuzimanju helikoptera UH-60M Black Hawk, donacije Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj, u vojarni "Pukovnik Marko Živković“. Nakon svečanosti preuzimanja helikoptera, Milanović je razgledao helikoptere UH-60M Black Hawk. Svečanosti preuzimanja helikoptera prisustvovao je i izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar obrane Mario Banožić

Predsjednik Zoran Milanović, po dolasku na svečanost, srdačno je pozdravio jednog od prisutnih dužnosnika, dok je pored ministra Banožića samo prošao.

Helikopteri UH-60M Black Hawk dio su projekta nabave ukupno četiri helikoptera od Sjedinjenih Američkih Država, od kojih Ministarstvo obrane kupuje dva, a dva pristigla donacija su američke strane.

Predsjednik Zoran Milanović obratio se medijima. 

- Ta dva helikoptera su dar i zalog buduće suradnje. Amerikanci su, posebno što se vojske tiče, okej. To je dokazana i dobra suradnja, znamo s kime imamo posla. Politika je drugo - naveo je te osvrnuo na današnji susret s ministrom Banožićem. 

- Ministar je potrošio sve kredite. Krši zakone, maltretira ljude, terorizira branitelje, ratne heroje, tjera ljude u penziju na kriminalan način, ali najveći problem je što je trebao biti predmet izjave - naveo je Milanović te dodao kako "ne smije šutjeti".

Govorio je o Jensu Stoltenbergu, glavnom tajniku NATO-a, s kojim je jučer telefonski razgovarao. 

- Glavni tajnik nije osoba koja odnosi odluke, on ih provodi u okvirima svojih ovlasti. Vidite ga često za govornicom, to je njegov zadatak. Da sluša Amerikance, nema tu ništa loše, Amerikani su glavni. On je iz Norveške, ja sam iz Hrvatske. To je moj platni razred, ja se borim za svoje. On misli da to ne bi trebalo povezivati, ali kad Turska povezuje onda to nije problem - kazao je te dodao kako je razgovor bio prijateljski jer se poznaju 20 godina. 

Predsjednik je istaknuo da mu "smeta ta jedna apatija i bijeda hrvatske politike" i citirao Antuna Gustava Matoša: "Ja neću, neću da se smirim i kao svjež vjetar u sparinu pirim". 

- Jer ovo je sparina totalna kako se Hrvatska ponaša prema onome što je njezin interes, a ne njezino. BiH nije Hrvatska da se odmah razumijemo (...) Da netko ne bi slučajno pomislio da se ponašamo isto kao Budimpešta koja se ponaša neozbiljno s tim permanentnim inzistiranjem da je to nekad bila Mađarska. Pa bila je i Austrija, od Pule do Dubrovnika bila je Austrija, ne Mađarska. Ne čujete Austrijance da je to austrijsko more jer su zreli, sazreli su - rekao je Milanović. 

Ponovno je poručio Srbiji da pazi što radi i da on samo traži "korektan odnos" između zemalja, istaknuvši da je i Hrvatska mogla podići optužnicu protiv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, ali je politička odluka bila da se prijeđe preko nekih stvari. 

Milanović je u utorak poručio Srbiji da će je koštati optužnica protiv četvorice hrvatskih pilota za navodne ratne zločine, što je srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila prijetnjom. Odgovarajući na pitanje, Milanović je upitao: "Tko je premijerka Srbije? Brnabićka i dalje?". 

- Naša bodulica s Krka. Nisam je dugo vidio na Krku, dobrodošla je, ako to smijem reći - kaže te ističe da ne zna zašto je Ana Brnabić "nervozna". 

- Rekao sam da bi se Srbija trebala paziti što radi. Oni hoće u Europsku uniju, pogledajte kako prolaze Šveđani sa željom da uđu u NATO. Pazi kako se razgovaraš i što radiš - naveo je Milanović.

Istaknuo je kako je zbog njega Hrvatska dobila vozila Bradley. 

- Sjećate sam da sam do prije dva mjeseca, kako sada kukam oko BiH, morao spašavati Bradleye od Plenkovićevog ministra obrane. Da nije bilo mene, to ne bi dobili. To je bio čisti američki dar, ovo je udica - kazao je te dodao kako će se na druga dva helikoptera potrošiti "ogromni novci". 

- Zbog nesposobnosti i kriminalnog nemara Ministarstva obrane i Banožića, donijeli su odluku da se američki dar ne uzme. Gotovo je bilo. Dok ima resursa, ovo je vrijedno. Isto tako i Bradley. U ratu, pitanje koliko će trajati. Vidimo u Ukrajini da životni vijek takvih vozila ovisi o nizu stvari, ali da ih se može uništiti kao kutiju šibica ako ih se dobro ne brani, može. Ali bolje i to nego da su vojnici bez ikakve zaštite - tvrdi. 

Milanović je, naime, krenuo davati izjave medijima, a u istom je trenutku ministar Banožić išao na let helikopterom. Zbog buke helikoptera, Milanović je morao stati s izjavom.

- Želim mu siguran let - kazao je Milanović potom. 

Komentara 45

Avatar anlaser
anlaser
14:07 25.05.2022.

Majketi ovaj jadni bane ima pancirku umjesto kože i obraza . Koja to lova mora biti da se toliko sramotiš i crveniš ?

AT
atlantisind
15:56 25.05.2022.

Ameri nam uvalili svoje staro smece koje vise ne koriste pa sada cemo trpati lovu na odrzavanje i djelove koje su oni vec bacili u smece.Dobar potez haha.

Avatar @proma-trač
@proma-trač
14:26 25.05.2022.

4 komada Ukrajinci dobiju za desert, a mi kao nešto svečano slavimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije