Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politička kriza u bih

Milanović zvao glavnog tajnika NATO-a: U pitanju je nacionalna sigurnost Hrvatske

Predsjednik Zoran Milanović održao  izvanrednu konferenciju za medije
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
24.05.2022.
u 19:02

Milanović je obrazložio kako neravnopravni status Hrvata u BiH negativno utječe ne samo na stabilnost BiH, nego ujedno dovodi u pitanje nacionalnu sigurnost Hrvatske kojoj je stabilna BiH od strateškog interesa

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas telefonski s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, na čiju inicijativu je i došlo do razgovora, a nakon što je predsjednik Milanović glavnom tajniku Stoltenbergu uputio pismo za sve članice Saveza.

Nastavno na spomenuto pismo, predsjednik Milanović je i danas u razgovoru detaljno informirao glavnog tajnika NATO-a o ozbiljnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini, odnosno o teškoj situaciji u kojoj se nalaze Hrvati u BiH, koji su u velikom broju ujedno i državljani Republike Hrvatske. Predsjednik Milanović upozorio je kako su Hrvati u Federaciji BiH već niz godina izloženi izbornim manipulacijama te opet prisiljeni sudjelovati na izborima prema neustavnim odredbama Izbornog zakona BiH koji nije promijenjen ni nakon višekratnih pokušaja i jasno izraženoj volji političkih predstavnika Hrvata u BiH.

Predsjednik Milanović je stoga još jednom ukazao glavnom tajniku Stoltenbergu na činjenicu da je Hrvatima uskraćena mogućnosti biranja svojih legitimnih predstavnika u tijela vlasti BiH što je ujedno direktno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma. Takva situacija diskriminira Hrvate u BiH kao konstitutivni narod, protivna je vladavini prava, ali i prijetnja stabilnosti u BiH, upozorio je predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović je, nadalje, obrazložio kako neravnopravni status Hrvata u BiH negativno utječe ne samo na stabilnost BiH, nego ujedno dovodi u pitanje nacionalnu sigurnost Hrvatske kojoj je stabilna BiH od strateškog interesa. Naglasio je zato kako Republike Hrvatska od svojih saveznika, članica NATO-a, očekuje više razumijevanja za pravedne i legitimne zahtjeve u pogledu osiguranja ravnopravnog položaja Hrvata u BiH. Pri tome je ukazao kako to može pozitivno utjecati i na regionalnu sigurnost, a u čije osiguranje je aktivno uključen i Savez.

Predsjednik Milanović i glavni tajnik Stoltenberg razgovarali su i o zahtjevu Švedske i Finske za članstvom u NATO-u, pri čemu je predsjednik Milanović pokazao razumijevanje za kontekst u kojemu se unutar Saveza razgovara o tim zahtjevima, ali ponovio kako i  Hrvatska očekuje razumijevanje saveznika za nastojanje da zaštiti prava Hrvata u BiH i time zaštiti svoje državne interese. 

VIDEO Milanović o neredima: Policija je trebala biti pripremljenija. Kako su došli u situaciju da pucaju vatrenim oružjem?

Komentara 17

PU
Pukovnik
20:49 24.05.2022.

Je li ovo moguće da hrvatski političar diže glas za Hrvatske interese? Svašta …

SV
Sveznadar
21:33 24.05.2022.

Osobno mislim da se mišaju karte i da Evropa neće biti ista. Rat u Ukrajini, Orbanovo izvanredno stanje, Dodigova ustrajnost na demontaži Bosne uz podrsku Vučića daje za pravo Milanoviću da je od nacionalnog interesa da Hrvati iz BiH biraju svoje vodstvo. To je nacionalna sigurnost.

DR
drugPlenky
21:47 24.05.2022.

Svaka čast Zoka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije