Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zahtjevi upućeni Uredu predsjednika

I generali Preost i Grdić traže pomilovanje od Milanovića zbog ratnih zasluga

Zagreb: Objava presude ?elnicima VSOA-e optuženima za zloporabu položaja
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
24.05.2022.
u 18:58

Preostova molba nema veze s molbom Perkovića i Mustača, ali javnost će, pa i predsjednik morati vagati te slučajeve

Odvjetnik Nenad Strukan potvrdio nam je da je predsjedniku države podnio molbu za pomilovanje brigadnog generala Ognjena Preosta, pravomoćno osuđenog potkraj prošle godine kao zamjenik bivšeg ravnatelja VSOA-e na dvije godine i deset mjeseci zatvora.

Preost i dalje smatra da nije kriv, a molba se temelji na velikim zaslugama koje ima u obrani Hrvatske. Još nije počeo s izdržavanjem kazne jer mu je odobrena odgoda zbog zdravstvenih i poslovnih razloga. Na naš upit odvjetnik Strukan rekao nam je kako su u tijeku razgovori oko modaliteta isplate 3,032.800 kuna koliku štetu treba naknaditi Republici Hrvatskoj, ali to nije od utjecaja na molbu za pomilovanje koje se odnosi isključivo na kaznu, a ne na naknadu štete.

Odvjetnik je napomenuo kako će za svoga branjenika koristiti sva pravna sredstva pa je podnio i ustavnu tužbu, a zatreba li, obratit će se i Europskom sudu za ljudska prava. S tim u vezi odvjetnik je dodao i kako mu je krivo što suđenje nije bilo javno da se vidi za što je Preost optužen te što je obrana tvrdila tijekom suđenja, ali to nije uvaženo.

Preostova molba za pomilovanje nema veze s molbom za Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, ali naravno da će javnost morati vagati te slučajeve pa će i morati i predsjednik.

Vrhovni sud je lani u prosincu objavio samo dio presude s obzirom na to da je javnost bila isključena na suđenju radi zaštite sigurnosti i obrane RH. Preost je osuđen zajedno s general-pukovnikom Darkom Grdićem, bivšim ravnateljem VSOA-e na istu kaznu, dok su tajnik kabineta ravnatelja VSOA-e pukovnik Zdeslav Ivanković i zaposlenik VSOA-e Denis Lukinić uvjetno osuđeni na 10 i 11 mjeseci zatvora, uz rok provjere na tri, odnosno četiri godine. Grdić je obvezan Republici Hrvatskoj naknaditi štetu od 1,56 milijuna kuna, te Lukinić 199.000 kuna. Grdić i Preost osuđeni su jer su u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji iskoristili svoj položaj i ovlast protupropisno raspolažući sredstvima za posebne namjene i neosnovanim odobravanjem isplata jedan drugome za osobne potrebe te tajniku i višem stručnom referentu u kabinetu ravnatelja agencije, oštetivši državni proračun za najmanje 4,973.800 kuna.

Grdićeva odvjetnica Višnja Drenški Lasan nije nam danas bila dostupna, tako da nismo mogli dobiti potvrdu informacije koju je objavio tjednik Nacional da je i on podnio molbu za pomilovanje, s tim da je on započeo izdržavati kaznu.

Vrhovni sud je Preostu i Grdiću olakotnim ocijenio što nikad nisu osuđivani i sudioništvo u Domovinskom ratu, za što su i odlikovani. Otegotno je što su bili najviše rangirane osobe u agenciji i znatna šteta. Kod dvojice uvjetno osuđenih radilo se o posebno olakotnim okolnostima pa su uvjetno osuđeni.

Video: Milanović o neredima: Policija je trebala biti pripremljenija. Kako su došli u situaciju da pucaju vatrenim oružjem?

 

Komentara 9

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
20:21 24.05.2022.

Sad se vidi da su “branili” Hrvatsku samo iz osobne koristi. Dakle treba ih još strože kazniti. Eventualno ih pomilovati pendrekom po gubici.

Avatar southman
southman
19:37 24.05.2022.

Mesicev kriminalac !

CR
crocro
19:14 24.05.2022.

Predsjednik otvara Pandorinu kutiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije