Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"lex Perković"

Milanović: 'EK je čuvar ugovora, ali nije gazda kuće'

milanovic
Marko Jurinec/PIXSELL
10.09.2013.
u 18:48

To nikako nije najvažnije pitanje za mene u unutarnjoj politici, već je to pitanje Vukovara, kaže Milanović.

Nakon što je Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding za RTL jučer komentirala "lex Perković" i problem koji zbog toga ima s hrvatskom Vladom, na njenu se izjavu kako 'Hrvatska vlada radi jako loše za Hrvatsku', danas u emisiji RTL Danas osvrnuo i premijer Zoran Milanović.

– To nikako nije najvažnije pitanje za mene u unutarnjoj politici, već je to pitanje Vukovara. Neću komentirati njenu izjavu, ali reći ću da se mi ničim ne kockamo i svoj posao radimo pošteno kao punopravna članica EU, rekao je Milanović i dodao kako je jasno rekao da će zakon u proceduru uputiti prvih dana jesenskog zasjedanja Sabora.

Rok do 15.srpnja 2014.

Komentirao je i datum, odnosno rok od 15.7. sljedeće godine koji je Vlada postavila za stupanje zakona na snagu te naglasio kako će se njega držati.

– Taj rok je puno kraći nego što su imale neke druge članice EU, rekao je Milanović i dodao kako je taj datum određen da bi se u tom razdoblju mogla ukinuti zastara i kako bi Hrvatska imala 10 mjeseci za postupke u Hrvatskoj.

– Europska komisija je čuvar ugovora, ali nije "gazda kuće", već je to sud rekao je Milanović i dodao kako nikoga u Europi ne zanima "lex Perković"

– Ja sam čuvar hrvatskog ugleda, nije to Europska komisija. Nisu nas ljudi izabrali da stalno govorimo "da" i reagiramo na svaku prijetnju i pokušaj blefa, ja nisam takav čovjek. Ovo je pretjerano. Komisija komunicira isključivo s hrvatskim medijima. Točnije, ne Komisija nego jedna osoba u Komisiji.

'Ustavni zakon ne može se kršiti'

Premijer se osvrnuo i na pitanje dvojezičnosti u Vukovaru te rekao kako se, što se njega tiče, statut grada Vukovara može mijenjati, ali se ustavni zakon ne može kršiti.

 - Ćirilica je želja srpske manjine, to su oni htjeli, da se njihova djeca školuju na srpskom jeziku na ćirilici. To je pravo manjina. Cijela stvar se odgađala 15 godina jer je tamo bio rat. Ali ne može se ići ispod minumuma prava koje Zakon propisuje. Da, bilo je nereda prilikom postavljanja dvojezičnih natpisa, ali srećom nitko nije poginuo. U Vukovaru nema segregacije. Gotovo je, ploče su postavljene. Pustimo sada inicijative, zakoni su inicijative, rekao je Milanović ogorčen što se u razgovoru nisu spominjale ekonomske teme.

>> 'Hrvatska vlada radi jako loše za Hrvatsku i za njezin ugled!'

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije