Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Milanović smijenio ministra Linića!

Premijer je rekao da će predložiti Borisa Lalovca, dosadašnjeg zamjenika ministra Linića, za novog ministra financija
06. svibnja 2014. u 12:02 296 komentara 51450 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

– Danas ujutro susreo sam se s ministrom Linićem, došao je ovdje u Vladu i rekao sam mu da više ne uživa moje povjerenje iz nekoliko razloga i da zbog toga ne vidim više mogućnost za našu suradnju. Za njegova nasljednika Saboru ću predložiti Borisa Lalovca – rekao je na početku konferencije za novinare premijer Zoran Milanović.

– Zašto je do ovoga došlo? Prije više od dva mjeseca čelnica Porezne uprave upoznala me s nekim predstečajnim nagodbama u kojima je odmah uočeno da je riječ o velikim nesrazmjerima. Moj naputak je bio da se odmah obrati ministru jer je vjerojatno riječ o pogrešci koja se može popraviti, ali treba utvrditi odgovornost zašto zemljišta uzimaju pod račun, očito je bilo, po višestruko uvećanoj cijeni – kazao je Milanović i dodao da se u dva mjeseca nije dogodilo ništa i da "to tako ne može".

"Državu se ne može oštećivati"

– Državu se ne može oštećivati i tu se ne može govoriti o spašavanju radnih mjesta kao kriteriju jer bi ta radna mjesta bila ionako spašena da se postupilo po zakonu i da je procjena bila realna – kazao je Milanović i dodao da "to tako ne smije biti" i da je to za njega ozbiljan politički razlog.

– Pogreška se može dogoditi, ali onda očekujem da se utvrde odgovorni za to koji su ministra, u to sam uvjeren, doveli u zabludu pa je potpisao ugovor koji nije dobar za Hrvatsku – kazao je Milanović te dodao kako je drugi razlog za smjenu slučaj pomoćnika ministra Branka Šegona.

Slavko Linić Zoran Milanović Boris Lalovac | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Ne vidim više mogućnost za nastavak suradnje s ministrom Linićem – rekao je premijer Milanović na konferenciji za novinare. – To je politička odluka – rekao je Milanović koji se požalio jer je Linić prvo objavio odgovor na internetu, a potom ga rekao njemu.

– Povjerenje je ozbiljno narušeno. Zahvaljujem ministru Liniću za doprinos Vladi – rekao je Milanović te dodao kako takve stvari moraju biti čiste te da su izbori bitni, ali su čiste ruke još bitnije. – Nisam bio zadovoljan Linićevim odgovorom. Moji kriteriji očito su drukčiji. O sastanku s Linićem ne želim govoriti – kazao je Milanović. Kazao je da ne može voditi kazneni postupak, ali da može političku istragu. Za Lalovca je kazao da je obrazovan i mlad stručnjak koji poznaje sve procese i posao može početi raditi odmah.

>>Tko je Boris Lalovac, novi ministar financija?

>>Od stidljivog štrebera do svađalački raspoloženog direktora

>>Premijer i 2. ešalon u cirkuskom ratu s Linićem

– S ministrom Linićem imao sam intenzivnu i dobru suradnju. On je sa svojim suradnicima radio posao koji je važan i odgovoran. Posebno je surađivao s ravnateljicom Porezne uprave u čijem resoru su se događale najveće i najdublje promjene. Vidio sam ih kao tim. Ministar Linić je intenzivan, a katkad i vrlo agresivan čovjek prema suradnicima i svi mi to znamo – rekao je Milanović i dodao kako je to nešto s čime žive i to je cijena "ovog posla koji je stresan, naporan i nepredvidiv".

– Ministar financija nije vidio problem u tome da njegov pomoćnik u vrijeme svog mandata uzme kredit u HBOR-u. Iznos tog kredita nije bitan. Čekao sam odgovor i obraćanje javnosti tog istog gospodina. A kada do toga nije došlo, tražio sam od ministra da ga smijeni i on je to odbio. Na kraju sam to morao učiniti javno – kazao je Milanović o slučaju Šegon i dodao kako takve stvari "bitno narušavaju povjerenje".

"Tako se ne radi"

– Meni je to potpuno neprihvatljivo, kao i ostalim članovima Vlade, a ministru nije. I da je stalo samo na tome, mi bismo imali određeni problem i nesporazum. Ali ministar je nastavio cijelo to vrijeme, do dana današnjega, govoriti o svom bivšem pomoćniku kao o žrtvi – kazao je Milanović i dodao da je o tom slučaju imao stav i prije nego što je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa donijelo svoju odluku.

– Na kraju spominjem i to da način na koji je ministar odgovorio na moj službeni upit da se očituje o tom slučaju nije ispravan. Objavio ga je na internetu, prije nego što sam dobio taj dopis. To se tako ne radi. A samo obrazloženje me ne zadovoljava jer ne daje odgovor ni na jedno pitanje, prebacuje odgovornost na osobe koje su samo pokazale službeničku revnost dobrog gospodara u zaštiti interesa Hrvatske – kazao je Milanović i dodao da su postupci predstečajne nagodbe, zato što su diskrecijski i izvanredni, "lišeni svake sumnje u njihovu regularnost".

"Izbori bitni, ali čiste su ruke bitnije"

– U ovom slučaju za mene politički postoji sumnja. A tada od svakog ministra očekujem da pozove na odgovornost ljude koji su to pripremali. Ne želim spekulirati je li riječ o kaznenom djelu, ali stvar je u pogrešci na štetu državnog proračuna – kazao je Milanović i dodao da je to potvrdila Porezna uprava.

– To je alarm. Kada Porezna uprava, kojoj u ovom slučaju vjerujem, procjeni da nešto vrijedi šest puta manje od iznosa pod kojim je to država uzela pod račun, nešto tu nije normalno – kazao je premijer i podsjetio da je u Sisku bila riječ "samo o dvostrukoj razlici u cijeni i zemljištu koje je procijenjeno na sto, a ne na 650 kuna po kvadratu".

– Ovdje je stvar u političkoj odgovornosti. Na takav način ne može se raditi. Povjerenje mora postojati, a ono je ozbiljno narušeno i zahvaljujem ministru Liniću za doprinos u Vladi u kojoj ljudi rade težak posao – kazao je Milanović i dodao da su "izbori bitni, ali čiste ruke su bitnije".

– Je li ministar Linić dao ostavku ili ste ga vi smijenili, vraća li se u Sabor?

– Ovo je politička odluka i pitanje njegove smjene tehničko je pitanje. Hoće li Linić otići u Sabor, to je njegova odluka – kazao je Milanović.

Zoran Milanović | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Slavko Linić izašao je iz Banskih dvora u 9.25. Okupljenim novinarima nije želio reći ništa osim što je ljubazno pozdravio riječima "dobar dan". Nekoliko minuta prije 10 sati u Banske dvore došao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji nije želio reći apsolutno ništa vezano uz smjenu ministra financija, a nije želio reći ni tko će biti novi ministar. Rekao je da će o svemu tome govoriti premijer Milanović na konferenciji za novinare.

Milanović je u jutrošnjem razgovoru tražio od Linića da mu objasni kako je u sklopu predstečajne nagodbe za Spačvu država priznala procjenu nekretnine koja je za 27 milijuna kuna veća od procjene vinkovačke Porezne uprave.

Linić nije dao odgovor kojim bi Milanović bio zadovoljan

Linić, doznajemo, nije dao odgovor kojim bi Milanović bio zadovoljan pa je vrlo izvjesno da će premijer danas objaviti njegovu smjenu. Linić je, navodno, inzistirao na tome da je sud potvrdio predstečajnu nagodbu pa time i procjenu nekretnine, dok Milanović ističe da je procjena zemljišta koje je Spačva dala državi pod račun za porezni dug od 6 milijuna kuna, na koliko ju je procijenila vinkovačka porezna, potvrđena i od procjenitelja Erste banke.

Navodno je Milanović Liniću stavio pod nos činjenicu da je sisačka županica Marina Lovrić Merzel u pritvoru zato što je Porezna uprava procijenila nekretninu koju je kupovala za Hitnu pomoć na 100 kuna po kvadratu, dok je u Vinkovcima Linić priznao procjenu od 600 kuna po kvadratu.

Izvor iz Vlade tvrdi kako je premijer Liniću dao šansu da objasni situaciju i nastavi raditi svoj posao. Čini se, međutim, da sukob koji traje već dugo, a erumpirao je aferom Šegon, završava razlazom.

Na Facebook-stranici Večernjeg lista napišite podržavate li smjenu ministra Linića.

>>Može li ova vlada ponuditi išta osim spletki

>>Slavko Linić pisao Milanoviću: Pročitajte što mu je poručio

>>USKOK od Linića zatražio dokumentaciju o kupnji zemljišta Spačve!

>>USKOK istražuje, Linić tvrdi da je spasio Spačvu

Komentar iz EK

Smjena Linića je ''unutarnja stvar''

U Europskoj komisiji, s kojom je ministar Slavko Linić blisko surađivao u tzv. proceduri prekomjernog deficita, nisu željeli komentirati Linićevu smjenu. 

– To je unutarnja stvar hrvatske vlade. Ne, nemamo nikakva komentara u ovom trenutku na tu vijest – rekao je glasnogovornik EK Jonathan Todd.

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • _Slavonac_:

  Dajte kolektivnu ostavku i skratite si muke!!!

 • Avatar Carrera
  Carrera:

  treba ih obojicu smijeniti, i linića i milanovića, teko onda bi u hrvatskoj stvari krenule na bolje, ova dvojica nas samo vode u bankrot

 • mikrogrizzly:

  2 plus 2 = 4 odnosno mogu se višestruko razlikovati procjene vrijednosti zemljišta, ali Spačva ima sestrinsku firmu koja je slijedom "zakona jačeg" pripala Jozi Kalemu, s kojim je min. financija veselo proslavljao 1. svibanj i onda dvojbama nema mjesta. ... prikaži još! Tko se kome "nakalemio"!