Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužbe

USKOK istražuje, Linić tvrdi da je spasio Spačvu

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
05.05.2014.
u 19:56

Spačva podnosi zahtjev za predstečajnu nagodbu 7. prosinca 2012. godine. Utvrđeno je 653 milijuna kuna potraživanja, od čega je 234 milijuna osigurano hipotekama (država se njima nije osigurala)

Vlada je pokrenula internu istragu zbog predstečajne nagodbe drvne industrije Spačva jer na osnovi navoda smijenjene šefice Porezne uprave sumnja da je ministar financija Slavko Linić oštetio državni proračun za najmanje šest milijuna kuna.

Otišla dva dokumenta

Nakon vijesti plasirane u Jutarnjem listu, USKOK je zatražio da mu Ministarstvo financija dostavi svu potrebnu dokumentaciju, a iz te su institucije jučer otišla dva opširna dokumenta. Prvi, nazvan Promemorija Spačva, na više od osam stranica objašnjava cijeli postupak predstečajne nagodbe, a drugi je pismo premijeru Milanoviću, iz čijeg se sadržaja jasno vidi da Slavko Linić ne vidi odgovornost ni u jednom svom postupku vezanom uz predstečajnu nagodbu vinkovačke tvrtke koja je zapošljavala više od 660 radnika i vodeća je tvrtka u drvnoj industriji. Optužbe vezane uz Spačvu, po kojima je država dug namirila precijenjenim zemljištem, u poslovnim i financijskim krugovima doživljene su isključivo kao politički obračun unutar Vlade i SDP-a.

Ta se predstečajna nagodba doživljava kao školski primjer kako se u kratkom roku može pomoći nekoj tvrtki – spašena su sva radna mjesta, uz državu i banke su otpisale kamate na sva svoja potraživanja, bivši je vlasnik izgubio većinski udio od 74 posto i pao na samo 5 posto te je postao manjinski dioničar, a tvrtka je naknadno dokapitalizirana sa 50 milijuna kuna te normalno posluje. Za tu se predstečajnu nagodbu može reći da su jedini gubitnici dobavljači i mali vjerovnici, kojima je otpisano 50 posto svih potraživanja, a drugu polovicu dobit će u razdoblju od pet godina.

Ministru financija Slavku Liniću stavlja se na dušu da je preskupo procijenio livadu (33 milijuna kuna) koju je uzeo u zamjenu za dugove tijela javne uprave i tvrtki u većinskom vlasništvu (28 milijuna kuna dugovanja), no on opovrgava sve te tvrdnje. Ministarstvo navodi da su tri različita sudska vještaka četvorni metar zemljišta procjenjivala od 636 do 671 kunu po četvornome metru i ta je procjena uzeta kao temelj prije sklapanja predstečajne nagodbe, koja je zaključena u travnju 2013. godine. No, Linić kaže da je jedanaest mjeseci poslije sad već smijenjena ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec usmeno zatražila novu procjenu nekretnine od nadležne ispostave i prema toj procjeni iz ožujka 2014. vrijednost četvornog metra pala je na najviše 15 eura, odnosno 112 kuna. No, Ministarstvo financija tvrdi da ta najnovija procjena nije rađena na temelju zakonskih propisa niti su za nju korišteni podaci kojima raspolaže Porezna uprava, odnosno usporedba se ne temelji na cijenama iz njihovih tablica.

Dvostruki kriteriji

Proizlazi tako da se smijenjena šefica Porezne uprave kod procjene nekretnina u Sisku pozivala na tablice porezne uprave braneći tako sisačku županicu Marinu Lovrić Merzel od preniske procjene sudskih vještaka i Uskokovih optužbi, dok su, prema njezinom mišljenju, kod Spačve četiri različita sudska vještaka zemljište procijenila previsoko. Linić tvrdi da od 2008. nije bilo poreznog nadzora nad Spačvom pa je u pojašnjenju naveo čak sedam osoba iz porezne administracije u čijoj je nadležnosti bila ta tvrtka.

>> Slavko Linić pisao Milanoviću: Pročitajte što mu je poručio

>> USKOK od Linića zatražio dokumentaciju o kupnji zemljišta Spačve!

Komentara 52

VE
velika
20:40 05.05.2014.

dakle problemi su puno dublji ovime je otvorena pandorina kutija ... bilo bi puno transparentnije da je drzava kupila livadu za 6 mln hrk a otpisala 27 milona kuna...ovako ja kao porezni obveznik imam pravo sumnjati u bilo koju odlukuuku porezne uprave...i da smo normalna zemlja mogli bi svaku njihovu odluku osporavati .. evo npr. svi znamo da se nikakva kuca u Slavoniji ne moze prodati ..sad npr. neki prijateljski poduzetnik je duzan poreznoj upravi ma neki manji iznos npr 2 mln hrk (iako je i to sumnjivo jer se normalnim firmama salje opomena za sve vece od 7000 hrk) i sad taj poduzetnik da svoju kucu u slavonskom selu u zamjenu za dug...a porezna procijeni kucu na 2000 eur po kvadratu .. da li to znaci da cemo svi budući porez na nekretnine placati na tu prenapuhanu cijenu ... drugo zasto Spacva nije prodala ledinu pa dala u zamijenu za dio duga novce 3 mogu li ja dati starog golfa pod racun za npr 70.000 hrk pdva... dakle od pocetka je priča pgrešna i šuplja ako neki mogu plaćati porezni dug u livadama ----zasto ne mozemo svi

JN
Justice.No.1.
20:32 05.05.2014.

Narode ali ostaje pitanje Puljiza koji je pobrao vrhnje od 33 milijuna i sada ispada nevinasce. Sada treba ustvrditi kako odjednom to zemljiste koje je Puljiz kupio za 500 000,00 kn (ljudi tako kazu a USKOK ce potvrditi) otislo na 33 milijuna kuna?? Puljiz je cekao 2 g na predstecjnu nagodbu da mu dug poraste?? Porezna ga pokrivala i gledala kroz prste! I dode Linic sto zatvara i tjera ljude za 50 lipa i oprosti ovom tko zna koliko milijuna (preko 33 milijuna). Normalno da Linic mora u zatvor ali sta sa nasim tajkunima tipa Puljiz i slicni?? pustiti ih da im ostane nas porezni novac i da izigravaju elitu na tudi racun?? I zaboraviti na njih i samo klepiti potpisivaca?

Avatar Anemični HDZ
Anemični HDZ
20:08 05.05.2014.

sdp sa svim silnim aferama i pokušajem obrane zločinaca koji su izručeni njemačkoj preko sabe, marine i kuma slavka te milicajca šegona baš liči na zločinačku organizaciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije