Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mikro 'država' na obali Dunava

Liberland prodaje parcele, ima nacionalno pivo Liberal i valutu merit

Jedlička
Foto: Facebook
28.03.2016.
u 15:22

- Ukupno su do sada dragovoljni darovi i ulaganja za pola godine od nastanka Liberlanda donijeli skoro 100.000 američkih dolara. Još 50.000 dolara investirala je kompanija Liberland Setlmants Corporation, rekao je Jedlička.

Kada je prije godinu dana Čeh Vit Jedlička obznanio da je na hrvatskoj obali Dunava, u poplavnom području, osnovao mikro državu Liberland mislilo se kako je to samo hir ovoga nekadašnjeg euro zastupnika. Jedlička je tada na područje „svoje države“, koja je površine sedam kvadratnih kilometara i predmet je spora Hrvatske i Srbije, postavio i zastavu Liberlanda te najavio kako će ta država u budućnosti postati porezni raj. Kada se mislilo da je stao sa svojim projektom Jedlička je u razgovoru za češke novine Mlada fronta izjavio je kako je odlučio i da krene s prodajom parcela u državi, a promovirao je „prvo nacionalno pivo“ koje je nazvano Liberal.

- Ukupno su do sada dragovoljni darovi i ulaganja za pola godine od nastanka Liberlanda donijeli skoro 100.000 američkih dolara. Još 50.000 dolara investirala je kompanija Liberland Setlmants Corporation, rekao je Jedlička.

U međuvremenu osnovana je i nacionalna valuta Liberlanda koja je nazvana merit i to po kursu jedan merit = jedan američki dolar. Svi koji su ovoj mirko državi poslali poklon ili uložili Jedlička i Liberland uzvraćaju protuvrijednosti u meritima i mogućnosti da kupe parcele države. Jedlička je najavio i kako ove godine računa kako će ulaganja u Liberland dostići 1,5 milijuna američkih dolara.

Prema planu dio tih ulaganja osigurao bi i dragovoljni porez za tvrtke koje bi odlučile da se upišu u „Liberlandski gospodarski registar tvrtki“ i zahvaljujući tome počeli bi da plaćaju porez Liberlandu umjesto zemlji u kojoj je do sada bilo njihovo sjedište. Prema riječima Jedličke novac koji se do sada slio u Liberland potrošen je za kupovinu broda, promotivnu kampanju, administrativne troškove i putovanja predsjednika Jedličke sa izaslanstvom na Kanarsko otočje i u Meksiko. 

>>Liberland optužuje Hrvatsku za invaziju

>>Putovanje u Liberland zasad stoji 2400 kuna – tolika je kazna za ilegalni prijelaz granice

Komentara 31

KA
kajinx
16:22 28.03.2016.

Božo Petrov, predloži riješenje. Reci svojim kandidatima da oslobode Hrvatsku.

DU
Deleted user
16:03 28.03.2016.

Pendrekom njemu treba dati po leđima pa neka onda osniva državu.

Avatar Tigar63
Tigar63
16:21 28.03.2016.

Ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa iz kvote kokošara mosta što se čeka, ako vi ne postupite po zakonu poslat ćemo Baru Valjekovu da tog jadnika natjera šibnatom metlom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije