Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mijo Crnoja: Ja sam vlasnik zemljišta, mogu ga prodati drugi dan

Na komentar da je SDP u Saboru upravo zatražio njegov opoziv, uzvratio je da je to njihovo pravo te dodao "dapače, neka traže, Bože moj"
27. siječnja 2016. u 10:50 160 komentara 11355 prikaza
Mijo Crnoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Ministar branitelja Mijo Crnoja ne vidi razlog zašto bi podnio ostavku i očekuje da o svim aferama koje se vežu uz njegovo ime popriča s premijerom Tihomirom Oreškovićem i šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

Na pitanje hoće li podnijeti ostavku, Crnoja je odgovorio protupitanjem "zbog čega". – Nije ništa sporno. Ne znam zbog čega, zašto. Ako to od mene zatraže predsjednik Vlade i predsjednik stranke koja me kandidirala, stojim na raspolaganju – kaže Crnoja te dodaje da još nije s njima razgovarao, ali očekuje njihov poziv. Na komentar da je SDP u Saboru upravo zatražio njegov opoziv, uzvratio je da je to njihovo pravo te dodao "dapače, neka traže, Bože moj". Kaže da su svi njegovi dokumenti kojima dokazuje da je nedužan vjerodostojni i ispravni.

Novinari ga pitaju koja mu adresa piše u dokumentima, odgovara "Samobor – Gradna 85/G" (dakle, onda baraka čiju fotografiju su mediji objavili op.a.). - Tu adresu imam zbog toga što ondje želim izgraditi svoju obiteljsku kuću, zbog toga da bude lakše sređivati papire, građevinsku dozvolu koja je u ishođenju i sve druge stvari koje treba srediti. Nisam s nikakvom namjerom išao mimo zakona. Znači, ja sam u Samoboru prijavljen od 2003 godine. Na ovoj adresi sam prijavljen od 2011., u trenutku kad sam dobio dokumente kad sam sredio zakonski da je to zemljište jedan kroz jedan moje. Na toj adresi sam se prijavio radi lakšeg ishođenja svih ovih dokumenata – pojašnjava Crnoja. 

"Ja sam s tim novcem mogao raditi što hoću, to je moj novac"

Na pitanje što je napravio s kreditom od 56.000 eura koji je dobio od Ministarstva branitelja prije pet-šest godina za izgradnju kuće, odgovorio je: – Taj kredit uredno vraćam, dobio sam ga za izgradnju obiteljske kuće. Taj novac čuvam, oročen je na računu mom osobnom i namijenjen je za tu svrhu – a na pitanje je li uz kredit dobio i neki rok u kojem ga mora namjenski iskoristiti, uzvraća da nema roka, te da kuću može izgraditi kad god hoće, s tih 56 tisuća eura, ili pak 156 tisuća ako želi.

Novinari ga pitaju smatra li on da tim novcem od kredita može platiti put oko svijeta.

– Apsolutno da. Ja sam svoj status stambenog zbrinjavanja kao ratni vojni invalid i branitelj riješio. Znači dodjelom zemljišta i kredita Hrvatska je mene zbrinula. Sve drugo, jesam li ja tim novcem napravio kuću ili otišao na put oko svijeta, jesam li u roku od tri godine trebao izgraditi kuću "roh bau", to sve ne stoji. Ja sam s tim novcem mogao raditi što hoću, to je moj novac. Svoj kredit vraćam – uvjerava ministar Crnoja te dodaje kako je na Općinskom sudu u Samoboru poništena zabilježba koju je stavio grad Samobor te više nema obvezu izgraditi kuću u roku od tri godine i da zemljište ne smije prodati 10 godina.

– To sve stoji u papirima. To je apsolutno normalna situacija – kaže Crnoja te se ponovno vraća na temu lažno prijavljenog prebivališta. – Rekao sam, ako sam pogriješio nešto, spreman sam snositi sve konsekvence, ako sam u toj svojoj najboljoj namjeri nešto zgriješio – poručuje Crnoja, a na pitanje za koga "u najboljoj namjeri griješi", odgovara "za sebe". – Ja imam svoje zemljište, ja sam vlasnik zemljišta, mogu ga prodati drugi dan. Ja imam imovinu kojom raspolažem i hoću li je prodati, založiti, pokloniti, to je moje osobno pravo – zaključio je ministar Mijo Crnoja. 

>>SDP: Tražit ćemo uskratu povjerenja ministru branitelja. HDZ: Hajka jer je najavio registar izdajnika

>>'Dajemo premijeru 24 sata da smijeni ministra Crnoju, inače ćemo pokrenuti postupak za opoziv u Saboru'

torta
KAO DA SU JE DJECA PRAVILA
Bratu za rođendan naručila ovakvu tortu, u šoku gledala što je dobila
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • Mukowsky:

    Crnoja daj ostavku i pomozi Oreškoviću i vladi da se bavi pravim pitanjima. To je moralni čin i u cilju boljitka.

  • margaritas:

    Imam dva brata i supruga koji su branitelji, od Hrvatske države nisu tražili ništa a dobili su samo odlikovanja. Brat mi je nažalost obolio i sada se već petnaesti put nalazi u Jankomiru, ima 40 godina staža i ne može ... prikaži još!ože još u mirovinu ., jer nema dovoljno godina. Sramota za sve koji su bili u ratu a da pritom nisu stradali, da stalno nešto traže od države, . Poštujem sve branitelje naročito invalide njima stvarno sve treba dati ali tko će financirati tisuču braniteljskih udruga svaka sa svojim zahtjevima i konačno utvrditi lažne branitelje koji su se na svakakve načine domogli mirovine.

  • Latz:

    "Nisam s nikakvom namjerom išao mimo zakona" - nebitno; "Ja sam s tim novcem mogao raditi što hoću, to je moj novac." - ako je namjenski kredit nije nebitno jer namjena povlači posebne uvjete kamatne stope i drugih aspekata kredita. ... prikaži još! Je li stvarno time što mu je dodijeljeno zemljište od države za izgradnju kuće uopće obvezan tamo izgraditi kuću - tko zna, kod nas su zakoni, a čak i više braniteljski propisi puni nelogičnosti pa možda ni nije zakonski obvezan tamo izvršiti ono zbog čega mu je namjenski poklonjeno zemljište. Od navedenih stvari je najzanimljivije (a nije adresirano u članku) kako je mogao dobiti kućni broj za nastambu koja nema niti građevinsku dozvolu, niti uporabnu dozvolu i bez svega toga postaviti tu adresu na svoje dokumente. Citat propisa - "Dodjela kućnog broja --- Rješenja o kućnim brojevima izdaju mjesno nadležni Katastarski uredi. Svakoj zgradi nakon izgradnje potrebno je u okviru naselja te ulice u kojoj je zgrada izgrađena odrediti pripadajući kućni broj. Kućni broj se određuje u svrhu lociranja zgrade u prostoru, te evidentiranja zgrade u adresnom sustavu." -- ako nema kuće nema kućnog broja (jer mu je cijela svrha da adresira građevinu, a ne česticu), ako nema uporabne dozvole zgrada nema sve papire, a ako nema građevinske dozvole zgrada pravno ni ne postoji legalno --- Kako sve to stoji, kako je uopće Crnoja završio sa tom adresom na osobnoj iskaznici i tko mu ju je i uz čiju pomoć omogućio. Ovdje istraga mora obuhvatiti veći broj ljudi. Jednom konačno takve stvari moraju prestati i ako baš treba krenuti od Crnoje (a puno ih se ranije pod bilo čijim mandatom ignoriralo) onda nek krene. Jer jedino je bitno da konačno krene.