Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mihalinec: Ispunili smo ciljeve i spremni smo potpisati TKU

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da će za sva radna mjesta napraviti izračune o povećanju plaća, dodavši da će se "svatko naći iza broja 6,11, a neki i više"
03. prosinca 2019. u 10:41 16 komentara 429 prikaza
Branimir Mihalinec
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u utorak je uoči nastavka pregovora Vlade i sindikata javnih službi o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru rekao da su oni ciljeve ispunili te da su spremni potpisati dodatak.

Veliki prosvjed Hrvatska mora bolje popunio glavni gradski Trg NISU SVI ZADOVOLJNI Donosimo reakcije na dogovor Vlade i sindikata: 'Osjećamo se prodano. Osjećamo sram'

"Mi smo naše ciljeve ispunili, postavili smo jasne zahtjeve – 6,11 i od toga nismo odustali ni jednu stotinku i pregovori su završeni s našim brojevima. Dinamika je malo dulja nego što smo očekivali. Međutim, to je dugotrajno rješenje i moramo biti izuzetno zadovoljni tim sporazumom. Zato smo došli reći da smo spremni potpisati dodatak kolektivnom ugovoru o povećanju osnovice 2+2+2", rekao je Mihalinec.

Upitan za komentar na primjedbe zbog toga što ponudu nisu poslali na referendum i zato što nisu povećali koeficijenti za nenastavno osoblje, rekao je nisu stigli vidjeti primjedbe.

"Prvo ljudi moraju vidjeti što je točno ispregovarano i kakvi su izračuni plaće i tek onda mogu govoriti je li netko izdan ili nije. Mi smo vrlo ponosni na ovo što smo učinili", rekao je Mihalinec te istaknuo da se pojavio osjećaj tuge zbog govora mržnje i netolerancije koji postaju "mainstream" u Hrvatskoj.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da će za sva radna mjesta napraviti izračune o povećanju plaća, dodavši da će se "svatko naći iza broja 6,11, a neki i više".

GALERIJA Nakon 36 dana štrajka učenici ponovno u školskim klupama

Branimir Mihalinec
1 / 16
Nakon 36 dana štrajka učenici ponovno u školskim klupama
Zagreb: Predstavnici obrazovnih sindikata dolaze u Vladu na pregovore Ana Tuškan 'Svi se dignute glave mogu vratiti u škole. Ovo je povijesni događaj, borba je uspjela'

Očekuje da danas škole počinu raditi sukladno završetku sporazuma i najavi zaustavljanja štrajka. Osvrnula se i na opaske o izdaji te poručila da je najbitnije da su ciljevi povećanja koeficijenata postignuti.

"Tko može u sustavu obrazovanja može reći da nije stajao iza brojke 6,11? To je bila najključnija riječ. To ne može reći ni čistačica, ni kuharica, ni učitelj, čak ni ravnatelj, da 6,11 nije njegov broj. Da, dinamika je bila kompromis, a kod cilja nismo imali kompromis i on je postignut", rekla je Šprem.

Upitana je li pobjednik Vlada ili sindikati, odgovorila je da Vlada smatra da je u "win" situaciji jer je očuvala fiskalnu odgovornost, ali i da se sindikati i svi zaposlenici u štrajku ne mogu osjećati kao gubitnici, jer je cilj postignut.

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić istaknuo je da su sindikati početkom pregovora rekli da cilj ostvarenje dvoznamenkastog rasta plaća u jednoj godini te da su to postigli i da to daje temelj za potpisivanje oba sporazuma, onog od jučer i dodatak TKU.

Branimir Mihalinec Nadoknada nakon štrajka Mihalinec: Štrajk nije toliko omeo učenike da bi polugodište bilo izgubljeno

Dodao je kako su ipak nezadovoljni time što od Vlade nisu dobili izjavu o tome tome koliko plaće zaostaju u javnim službama u usporedbi s drugim segmentima društva u odnosu na vrijeme prije krize.

Upitan tko je profitirao jer će Vlada morati izdvojiti manje u odnosu na početna traženja sindikata, uzvratio je da je to smisao kompromisa. "Raspodjelom rasta plaća kroz vrijeme ostvarili smo porast plaća koji smo htjeli, a Vlada je tom raspodjelom dobila manji izdatak u jednoj proračunskoj i fiskalnoj godini", tumači Ribić.

Što se tiče cjelovite analize koeficijenata koju je Vlada najavljivala za vrijeme štrajka, rekao je je da analiza bila izgovor da se u jednoj fazi ne izađe u susret sindikatima.

"Analiza je potrebna, ako ova Vlada ostane na vlasti, onda bi to ona trebala provesti i moguće je da će to onda provesti, ali ja sam apsolutno siguran da nitko neće tako osjetljiv dokument donijeti i usvojiti u predizbornoj godini", ocijenio je Ribić.

Zagreb: Predstavnici školskih sindikata dolaze na pregovore u Banske dvore 'Kvalitetan kompromis' Sustav 3+1+2: Što je točno Vlada ponudila sindikatima, a oni prihvatili

Anica Prašnjak iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/tehničara izjavila je kako su zadovoljni da se "agonija" završila i da mogu dalje nastaviti raditi jer, dodaje, očekuje ih još dosta posla. Najavila je da da iduće godine kreću razgovori o koeficijentima u zdravstvu.

Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske također je rekao da će i oni početkom godine započeti razgovor o koeficijentima te da neće dozvoliti da njihovi radnici  s najnižim koeficijentima imaju niže koeficijente od onih koji rade u drugim djelatnostima, dodavši da je njima teže štrajkati jer moraju zbrinuti pacijente.

VIDEO Prosvjed učitelja i zaposlenih u srednjim i osnovnim školama

KiK prosinac
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super popuste!
 • stefj:

  Ucjenjivači. Došli su po otkupninu... Baš me zanima koji novi porez ćemo dobiti, koji namet. Već se odustalo od smanjenja PDV-a, dobili smo nove i veže stare trošarine, što još? Ili ćemo još malo zaduživati unuke?

 • Avatar navijač
  navijač:

  Sad im ne treba glasanje članstva.

 • Franjoslav:

  Špremici je prije ulaska na sastanak bila ključna riječ KOEFICIJENT. Danas glumi da je ključna riječ 6,11. ???