Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrastov ponovno u zatvoru

Odvjetnik: Država osuđuje oslobađanja Šešelja, ali u zatvor trpa čovjeka koji je Karlovac spasio od Šešeljevih istomišljenika

Mihajlo Hrastov
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
07.04.2016.
u 09:37

Hrastov je morao otići na odsluženje kazne kako bi mogli podnijeti molbu za uvjetni otpust na koji ima pravo, obzirom da je već odslužio više od polovice kazne.

Mihajlo Hrastov mogao je tražiti još jednu odgodu povratka na odsluženje kazne zatvora zbog liječenja, ali to nije htio. Jučer se prijavio u Remetincu kako bi odslužio ostatak od četverogodišnje kazne zatvora. Strašno je i nepravedno da čovjek koji je obranio Karlovac od ulaska četnika, u 25. godini sudovanja odlazi u zatvor, dok Haaški sud oslobađa ratnog zločinca Vojislava Šešelja. I tu odluku Haškog suda osuđuje čitava Hrvatska, svi političari, a s druge strane ta ista država uporno trpa u zatvor čovjeka koji je obranio Karlovac od Šešeljevih istomišljenika – kazao nam je Krešimir Vilajtović, odvjetnik Mihajla Hrastova kojeg je Vrhovni sud pravomoćnom presudom proglasio krivim za ubojstvo 13 srpskih rezervista na Koranskom mostu 1991. godine.

Hrastov je morao otići na odsluženje kazne kako bi mogli podnijeti molbu za uvjetni otpust na koji ima pravo, obzirom da je već odslužio više od polovice kazne.

– Vjerujem da bi do ljeta molba mogla biti riješena. Podnijeli smo prije godinu dana i zahtjev za pomilovanjem, no u Ministarstvu pravosuđa predugo su zahtjev držali u ladici iuputili ga Komisiji predsjednice netom prije njenog raspuštanja. Kako nova komisija još nije formirana, čekamo i tu odluku – dodao je Vilajtović. Tvrdi kako je pravomoćna presuda Vrhovnog suda duboko nepravedna i nezakonita jer se ne drži relevantnih činjenica i dokaza.

– ­ Pravnu bitku za dokazivanje Hrastove nevinosti nastavljam na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu odgovaralo to ikome u Hrvatskoj ili ne gdje ćemo pokušati pobiti nezakonitu presudu hrvatskog Vrhovnog suda. Sramotno je i da je ova država prihvaćala i isplaćivala odštetne zahtjeve oštećenicima u ovom slučaju i njihovim nasljednicima, čak i u vrijeme kada nije bilo pravomoćne presude protiv Hrastova, kada su presude poništavane i vraćane na ponovna suđenja. Do sada je država isplatila milijune, a sada ih pokušava naplatiti od Hrastova i time potpuno i financijski uništiti obitelj – dodaje Vilajtović.

Odsluženje odgođeno zbog fizikalne terapije

Hrastov je na odsluženje kazne trebao ići 7. siječnja, ali je zbog fizikalne terapije odsluženje bilo odgođeno, jer je zatvorski sustav sudu odgovorio da taj vid Hrastovu potrebnih terapija u zatvorskoj bolnici ne postoji.

Hrastov je već bio u zatvoru po pravomoćnoj presudi za isto kazneno djelo, no tu je pravomoćnu presudu iz proceduralnih razloga Ustavni sud 2010. ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje.

U ovom slučaju koji traje čak od 1992. Hrastov je tri puta na Županijskom sudu u Karlovcu bio oslobođen optužbe s obrazloženjem da je u razoružane neprijateljske vojnike pucao u nužnoj obrani, no Vrhovni je sud tri puta donio osuđujuće presude na osam, sedam i četiri godine zatvora.

Prema posljednoj presudi Vrhovnog suda iz 2015. "nema nikakve dvojbe da je upravo Mihajlo Hrastov na mostu preko rijeke Korane u Karlovcu ispalio u rezerviste veći broj hitaca iz mitraljeza te ih tako lišio života". U presudi je ključan i citat da "prema rezultatima provedenog dokaznog postupka, a naročito materijalnim tragovima s lica mjesta analiziranim od strane balističkog i medicinskog vještaka nije utvrđeno da bi optuženik tempore criminis odbijao bilo kakav napad na sebe ili život i tijelo svjedoka Gorana Čerkeza".

>> Vrhovni sud: Hrastov je kriv, dobio četiri godine zatvora 

>> Hrastovu četiri godine zatvora, supruzi otkaz u Centru za socijalnu skrb!

Komentara 30

U1
ursus_1212
14:32 06.04.2016.

Zao mi je sto ih nisi više pokosio.

Avatar imotska115
imotska115
14:35 06.04.2016.

Jos nas ima, drzi se prijatelju nisi zaboravljen.

KA
karlos2000
13:53 06.04.2016.

drži se herojčino.sramota da onog tko je obranio Karlovac od smrdljivih četnika salju u zatvor .sad se vidi kakva nam je država jer ne poštiva svoje heroje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije